|

Yabancı yatırımlar oluk oluk akacak

YASED'in araştırmasına göre, Türkiye'de yatırımları bulunan uluslararası yatırımcıların yaklaşık yüzde 64'ü önümüzdeki dönemde gerçekleştirecekleri yatırımlar için yine Türkiye'yi seçecek

Aydın Demir
00:00 - 1/08/2007 Çarşamba
Güncelleme: 00:53 - 1/08/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Yabancı yatırımlar oluk oluk akacak
Yabancı yatırımlar oluk oluk akacak

Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin(YASED) araştırmasına göre, uluslararası yatırımcıların yüzde 64'ü, önümüzdeki dönemde Türkiye'de yeni yatırımlar yapmayı planlıyor. Araştırmada, YASED üyelerinin yatırım kararlarını etkileyen ekonomik ve siyasi gelişmeleri nasıl değerlendirdiğini, ciro, ihracat ve kâr hedeflerinin neresinde durduklarını, büyüme enflasyon, kur ve faizlerdeki beklentileri ile ekonomideki diğer önemli gelişmeleri ortaya koyan barometre sonuçları, ekonomik beklentilerin genel anlamda olumlu olduğunu ortaya koydu. YASED üyelerinin yüzde 46'sı da gelecek 6 ayda çalışan sayısını yükseltmeyi planlıyor. Araştırmaya göre YASED üyelerinin son 6 ayda amaçladıkları satış, ihracat ve kârlılık hedeflerine büyük oranda ulaştıkları, önemli bir bölümünün ise hedeflerinin de üzerine çıktığı görüldü. Ekonomik istikrarın büyük oranda iyiye gideceğini ya da aynı kalacağını değerlendiren YASED üyeleri, büyük doğrudan yabancı yatırımlar için ekonomik ortamın en az şimdiki şartlarda süreceğini veya daha iyi bir hale geleceğini düşünüyor. Üyelerin yüzde 46'sı da gelecek 6 ayda çalışan sayısını yükseltmeyi planlıyor.

KAYITDIŞI ENGELLİYOR

Yatırımcılar Türkiye'deki yabancı yatırımların önündeki engeller olarak en fazla yasal çerçeve ve yasaların uygulanmasına, kayıt dışı ekonomiye ve bürokratik engellere dikkat çekiyorlar. YASED üyeleri yabancı sermayeyi etkileyebilecek olumsuz gelişmelerle ilgili olarak yüzde 40 oranında bölgedeki gerginliğin daha da artmasına, yüzde 30 oranında uluslararası piyasada yaşanacak yeni bir ekonomik dalgalanmaya işaret ediyorlar.


'Küresel sermayenin gözdesiyiz'

Seçimlerin sona ermesiyle Türkiye'deki siyasi belirsizliğin ortadan kalktığına inanan yabancı heyetler, önümüzdeki aylarda Türkiye'ye akın edecek. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rona Yırcalı'nın yaptığı yazılı açıklamaya göre, DEİK son bir hafta içerisinde yıl sonuna kadar gerçekleştirmeyi planladığı ama yanıt alamadığı 27 İş Konseyi Ortak Toplantısı için teyid aldı. Açıklamada, 2006'da bir rekora imza atarak 341 etkinlik gerçekleştiren DEİK'in 2008'de bu sayıyı aşacağı belirtildi. DEİK'e başvuran ülke ve konsey sayısındaki artışı "Uluslararası iş âlemi istikrarı görmek istedi ve gördü" sözleriyle yorumladı. DEİK'in son dört günde aldığı teyidler arasında eylül ayı içerisinde İstanbul'da geniş katılımlı gerçekleştirilecek çok sayıda toplantı var. DEİK'e İş Konseyi ortak toplantıları öneren yabancı ülkeler şöyle: Macaristan, İspanya, Azerbaycan, Vietnam Cezayir, Bahreyn, Fas, İrlanda, Kazakistan, Belarus, Slovakya İngiltere, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Japonya, Pakistan ve Ürdün.



17 yıl önce