|

Yalancı indirime dikkat

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Satıcıların değişik duyuru yöntemleri, ilan veya vitrinlerinde yüzde 90'a varan indirimlerden söz etmesi, çoğunlukla tüketicileri mağazaya çekmek için kurgulanmış yalan senaryolardır" dedi.

Aa
00:00 - 13/10/2013 Pazar
Güncelleme: 11:50 - 13/10/2013 Pazar
Yeni Şafak
Yalancı indirime dikkat
Yalancı indirime dikkat

Ağaoğlu, yaptığı açıklamada, bazı firmaların Kurban Bayramı'na sayılı günler kala indirim, çeşitli hediyeler ve taksit imkanlarıyla tüketicilere yönelik "saldırgan pazarlama" yöntemlerine başvurduklarını anlattı.

Her bayram olduğu gibi sevdiklerine bayramlık almaya hazırlanan tüketicilere bazı firmaların "muhtelif tuzaklar" kurduğunu savunan Ağaoğlu, "Satıcıların değişik duyuru yöntemleri, ilan veya vitrinlerinde yüzde 90'a varan indirimlerden söz etmesi, çoğunlukla tüketicileri mağazaya çekmek için kurgulanmış yalan senaryolardır" ifadesini kullandı.

"Tezgaha elde kalmış mallar koyuluyor"

Ağaoğlu, firmaların vatandaşların kişisel bilgilerine ulaşarak milyonlarca e-posta, kısa mesaj ve mektup göndererek cazip indirim ve ödeme imkanları sunduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Firmaların çoğu aslında depolarındaki stokları boşaltarak, kendi kasalarını doldurmayı hedeflemektedir. Çünkü bu reklamlara aldanarak mağazaya giden ve vaat edilen yüksek oranlı indirimleri soran müşterilere, genellikle o ürünlerin ya tükendiği söylenmekte veya eski sezondan kalma, kalitesiz, modası geçmiş birkaç eski, işe yaramaz ürün gösterilmektedir. İndirim yalanına kanarak işe yaramaz o ürünleri satın alanlar sayesinde satıcıların stokları erirken, kasaları dolmakta, tüketicilerin evleri ise lüzumsuz eşyalarla dolup, cepleri boşalmaktadır."

"Cezalar caydırıcı değil"

"Şok indirim" kampanyalarına ilişkin denetim ve yaptırımların yetersiz olduğunu savunan Ağaoğlu, "Etiket Fiyat ve Tarife Yönetmeliğinin 12. maddesinde, 'İndirimli satış fiyatının malın indirimden önceki satış fiyatıyla birlikte ayrıca gösterilmesi zorunludur' hükmüne aykırılık tespit edilmesi halinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca uygulanan cezanın 2013 yılı itibarıyla sadece 291 liradan ibaret olması, bayram fırsatçılarının adeta ekmeğine yağ sürmektedir" dedi.

Ağaoğlu, Merkez Bankası verilerine göre 2012'de tüketici kredilerinin yüzde 25 oranında artarak, 2013 yılı Haziran ayı sonunda 222 milyar liraya ulaştığını, bunun da enflasyon oranının üç katına tekabül ettiğine işaret ederek, bu rakamların tüketicinin borcunu borçla kapatarak, günü kurtarmaya çalıştığını gösterdiğini savundu.

Kredi kartı borçlularının yüzde 60'ından fazlasının ödeme güçlüğü içinde olduğunu gösterdiğini belirten Ağaoğlu, "Isınma ve enerji giderlerinin artacağı soğuk kış günleri arifesinde bayram bahanesiyle gereksiz ve hane halkı bütçesini zorlayan borçlanmalara girilmemelidir. Bayram sonrası kabus yaşamak istemeyen tüketiciler, buna karşı çok dikkatli olması gerekir" şeklinde konuştu.


11 yıl önce