|

Yavru vatana can suyu

Asrın projesi olarak bilinen KKTC''ye su temini projesinde sona gelindi. Projenin borularını üreten Fırat Plastik, geçen yıl başladığı ve 1 yıllık taahüt verdiği 160 boruluk üretim hedefini bu ay sonu tamamlıyor.

Mustafa Sait Özkan
00:00 - 14/12/2013 Cumartesi
Güncelleme: 19:03 - 13/12/2013 Cuma
Yeni Şafak
Yavru vatana can suyu
Yavru vatana can suyu

1995 yılında ''Barış Suyu'' ismiyle başlayan KKTC''ye su taşıma projesinde sona gelindi. Projenin boru üretimi yapan Fırat Plastik, 80 kilometre 150 metre uzunluğundaki 160 borunun tamamını bu ay sonunda bitiriyor. Kesintisiz 500 metre uzunluğunda dünyanın en uzun polietilen borularıyla yavru vatana deniz dibinden yılda 75 milyon metreküp su taşınması hedefleniyor. Mersin Dragos Çayı''nda kurulacak Alaköprü barajından temin edilen su, KKTC''te Güzelyalı bölgesine ulaşacak. Projenin tanıtım toplantısında konuşan Fırat Alt Yapı Pazarlama Müdürü ve Proje Koordinatörü Dr Mehtap Uluceviz, taahhüt ettikleri 1 yıllık sürede projeyi tamamladıklarını ve 30 milyon dolar yatırım yaptıklarını söyledi.

YÜZDE 100 YERLİ SERMAYE

Proje ihalesinde Norveç''li Pipelife şirketi ile yarıştıklarını söyleyen Uluceviz ''Şu anda bu tip boru üretiminde dünyanın en büyük üretim kapasitesine sahibiz. Yurt dışındaki tek rakibimiz; proje başlamadan önce; yılda sadece 14 km boru üretebileceklerini beyan etti. Bu da şu anki maliyeti yüzde 25 arttıracaktı ve projenin hayata geçmesi 5-6 yıl ötelenecekti. Biz tamamen angaje olduk. Dünyanın en büyük kapasiteli makinesinin yatırımını yaptık. Bu sayede Norveçli rakibimizden projeyi kaptık. Makinenin Ar-Ge''si de, geliştirilmesi de bize ait. Bu; Fırat''ın kendi öz sermayesiyle yaptığı, hiçbir yabancı yatırımcı ya da ortağın olmadığı, büyük bir başarı öyküsüdür. Proje yüzde 100 yerli üretim olması nedeniyle de ayrı bir önem taşıyor''dedi.

TARIMA DESTEK

50 yıldır hasretle beklenen projede sona gelindiğini söyleyen Uluceviz ''KKTC''nin en büyük sorunlarından biri de su. Yılda 75 milyon metreküp; yarısı içme suyu, yarısı sulama için kullanılacak ile bölgede 4 bin 824 hektar alan sulanabilecek. Bu sayede hem ülkenin ekonomisi hem de tarım alanları ciddi ivme kazanacak'' dedi. Proje için 50 gün gibi kısa bir zamanda Mersin Taşucu Seka Limanı sahasına bir üretim tesisi kurduklarını da söyleyen Uluceviz ''Fabrikamız 4 bin 400 metrekare alanda kuruldu. Projenin inşaat aşamalarında titizlikle çalıştık.

İnternette seri sonu mağazası

E ticaret alanında faaliyet gösteren Markado Group CEO''su Kadircan Erkıralp, ''Geldiğimiz noktada tüketicilerin her gün artan beğenileri ve satış performansımız bize ne kadar doğru bir işe yatırım yaptığımızı gösteriyor. Grup olarak 2015 yılı sonunda 200 Milyon Lira''nın üzerinde bir ciroya ulaşmayı hedefliyoruz'' şeklinde konuştu.


10 yıl önce