|

Yazarkasa ile POS kayıt dışı için birleşiyor

Kayıt dışı ile mücadele kapsamında POS cihazlarının ödeme kaydedici cihazlar ile uyumlu hale geleceğini belirten Bakan Şimşek, iş yerlerinde kesilen fişleri anında göreceklerini belirtti

.
00:00 - 6/10/2012 Cumartesi
Güncelleme: 23:35 - 5/10/2012 Cuma
Yeni Şafak
Yazarkasa ile POS kayıt dışı  için birleşiyor
Yazarkasa ile POS kayıt dışı için birleşiyor

Son 10 yılda Türkiye'nin kayıt dışı ile mücadelede önemli bir ilerleme kaydettiğini ancak yeterli olmadığını dile getiren Maliye Mehmet Şimşek, iş yerlerinde banka POS cihazı ile yazarkasayı birleştirerek kayıtdışı ile mücadele de bir adım daha atacaklarını söyledi. Şimşek, 'Kayıt dışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı'nın 9 Aylık Gerçekleşme Sonuçları ve İzleme ve İlerleme Raporu'nu açıkladığı basın toplantısında Türkiye'de kayıt dışılık oranının 2002 yılından bu yana yaklaşık 5 puan azalarak yüzde 27,7'ye gerilediğini kaydetti.

DÖRT KOLDAN DENETİM

Şimşek, 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren EFT ve post cihazı kullanan ve yol kenarı otopark hizmeti veren mükelleflere EFT post uyumlu ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu getireceklerini söyledi. 31 Aralık 2012'ye kadar banka post cihazlarının tamamının ödeme kaydedici cihazlarla uyumlu hale getirilmiş olacağını belirten Şimşek, bu uygulamayla birlikte artık post cihazlarından geçen herhangi bir alışverişin fişinin otomatik olarak kesilmiş olacağını ifade etti. Şimşek, 'En önemli yeniliklerden birisi de hangi işletme, günde kaç fiş kesmiş, tutarı nedir bileceğiz' şeklinde konuştu.

VERGİ MÜFETTİŞİ 12 BİNE ÇIKACAK

Sosyal güvenlik denetim eleman sayısını artırdıklarını, artırmaya devam edeceklerini de belirten Şimşek, kayıtdışı istihdam ile mücadele kapsamında SGK'nın denetim eleman sayısını 700'den bin 300'e çıkardıklarını, yıl sonu itibariyle bunu bin 500'e yükselteceklerini söyledi. Maliye Bakanlığı olarak vergi denetim kurulunu oluşturduklarını anımsatan Şimşek, şu anda 4 bin 800 vergi müfettişinin bulunduğunu bunu orta vadede 12 bine kadar çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Yeni Clio'nun yüzde 70'i bizden

Fransız işçi sendikalarından iki kaynak, otomobil üreticisi Renault'nun yeni nesil Clio'nun yüzde 70'ten fazlasını Türkiye'de üretmeyi planladığını söyledi. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklardan biri, Renault tarafından yapılan bir sunumda üretimin yüzde 30'dan daha azının Fransa'da yapılacağı yönündeki planların paylaşıldığını ifade ederek, "Bunu bir kararmış gibi sundular" dedi. Fransa'daki Renault sözcüsü dördüncü nesil Clio'nun üretimi konusundaki planlamalar hakkında yorum yapmadı. Clio'nun son neslinin yüzde 41'i Fransa'da yüzde 46'sı Türkiye'de yüzde 13 kadarı ise İspanya'dan sağlanıyordu.

10 NUMARA YAĞA RADİKAL VERGİ

Akaryakıt, madeni yağ, tütün ve alkol sektörlerinde elektronik fatura uygulamasına da geçileceğini anlatan Şimşek, 'Bu kapsamda elektronik faturanın uygulama alanını genişlettik, daha önce sadece şirketler arasında uygulanan elektronik faturanın, gerçek kişi mükelleflerimizi de kapsamını sağladık. Bundan sonra özellikle ÖTV alanında akaryakıt, madeni yağ, tütün ve alkol sektörlerinin imalat ve ithalat safhalarından başlayarak yaygınlaştırmaya başlayacağız. Piyasada 10 numaralı yağ olarak bilinen ve kaçak akaryakıt olarak kullanılan yağlama müstahzarlarında, daha önce bunlarda vergileri artırmıştık fakat bu yeterli olmadı. Çok yakında çok daha radikal bir takım tedbirler almayı planlıyoruz.'


11 yıl önce