|

Yeni kanun bankaları zorda bırakacak

Borçlar Kanununda kiracıların tahliyesi ile ilgili yeniden düzenlenen ve mülk sahibinin lehine dönen uygulama, 10 yılı aşmış kurumsal kiracıların başına dert açabilir. Avukat Cevat Kazmaya göre, yeni uygulamadan en çok bankalar etkilenecek.

Dha
00:00 - 9/07/2014 Çarşamba
Güncelleme: 17:19 - 9/07/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Yeni kanun bankaları zorda bırakacak
Yeni kanun bankaları zorda bırakacak

Borçlar Kanunu'nda yapılan 10 yıllık kiracıların tahliyeleri ile ilgili yeni düzenleme, 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girdi. Daha önce kiracı lehine olan uygulama, artık mülk sahibi lehine döndü. Yürürlüğe giren maddeye göre, mülk sahipleri 10 yılı dolduran kiracılarına herhangi bir gerekçe göstermeden, sözleşmelerinin bitimine 3 ay kala ihtarname gönderip ev ya da işyerinden çıkartılabilecek.

Türkiye ortalamasında bireysel kiralamalar 10 yıl civarında sürerken, kurumsal şirketlerde bu durum 10 yılı aşabiliyor. Dolayısıyla özellikle banka şubeleri gibi yerleşik kurumsal kiracıların olduğu mülkler rekabete açılacak, kurumsal kiracılar yasadan en çok etkilenen grup olacak.

Yapılan yeni düzenlemenin özellikle bankalar için tehlike arz ettiğini belirten Avukat Cevat Kazma, "Bankalar, açacakları şubeyi uzun vadede kullanmak için kiralıyorlar. Yeni düzenleme mülk sahibini, daha fazla ücret teklif eden başka bir bankaya mülkü kiralamak istediğinde özgür kılıyor. Burada sadece bankalar değil, diğer kurumsal şirketlerde uzun vadede sıkıntı yaşayabilir" diye konuştu

10 yıl önce
default-profile-img