|

Yeni kriptolu telefonlar yolda

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 26/07/2014 Cumartesi
Güncelleme: 23:33 - 25/07/2014 Cuma
Yeni Şafak
Yeni kriptolu telefonlar yolda
Yeni kriptolu telefonlar yolda

Devletin üst düzeyinin dinlenmesi ile ilgili casusluk soruşturması sürerken, dinlemelerle en önemli sırlara 164 üst düzey kişiye verilen kriptolu telefonlarla ulaşıldığı netleşti. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bu telefonlardan şu anda 80 adedinin dinlendiğini TİB''in kayıtlarının silinmesiyle ilgili bilgilerin kurtarılmasına çalışılırken kesinleştirdiklerini söyledi. Işık, söz konusu 80 telefonun Bakanlar Kurulu üyelerinde, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları ile MİT Müsteşarında olduğunu belirtti. Işık, TİB''in tek başına dinleme yapamayacağını telefonların dinlenebilmesi için mutlaka kriptoyu yazanın da olması gerektiğini söyledi. ''Yani kriptoyu yazmayan, çözemez'' dedi.

GENELKURMAY BY-PASS EDİLDİ

''Kriptoyu üretenle sertifikayı üreten aynı yer olmaz'' şeklinde genel kural olduğunu ifade eden Işık, Genelkurmay''ın buna dikkat ettiğini ancak onu da farklı bir yöntemle by-pass ettiklerini söyledi.

Dinlemeler nereye servis edildi?

Bakan Işık, dinlemenin nerelere servis edildiğini bulmak için çalıştıklarını söyledi. Işık, ''TÜBİTAK''ta kriptolu telefonların tasarımından yazılımına, güvenlik önlemlerinin alınmasına kadar, yazanın dahi dinleyemeyeceği bir kurgunun yapılması için çalışıyoruz. Yeni bir yazılım, yeni bir tasarım ve kesinlikle birbirleriyle irtibat kurmalarını mümkün kılmayacak şekilde kriptolu telefonu hizmete sokacağız.Yılbaşına kadar yeni kriptolu cep telefonlarını üst düzey yetkililerin kullanımına sunacağız'' dedi.

10 yıl önce