|

Yeni teşvik sistemine yabancılardan takip

ABD'de bir dizi temaslarda bulunan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sistemine yönelik yurtdışındaki taleplerin yoğun olduğunu belirterek, “Küresel yatırımcılar, Türkiye'ye yatırım konusunda kararlılık içerisinde” dedi. Çağlayan, özellikle Manisa'daki yerli kömür için dev şirketlerin sıraya girdiğini kaydetti

CAHİT SARAÇOĞLU / HOUSTON
00:00 - 20/04/2012 Cuma
Güncelleme: 00:27 - 20/04/2012 Cuma
Yeni Şafak
Yeni teşvik sistemine yabancılardan takip
Yeni teşvik sistemine yabancılardan takip

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin yeni teşvik sistemine yönelik yurtdışındaki taleplerin oldukça yoğun olduğunu belirterek, “Dünya yatırımcılarının Türkiye'ye yatırım yapma konusunda bir kararlılık içerisinde olduklarına gözlemledim” dedi. Çağlayan, ABD'deki temaslarının Houston ayağında yaptığı temaslara ilişkin ilginç detaylar verdi. Çağlayan, “Houston'da İran'da Şah Rıza Pehlevi döneminde ayrılıp, ABD'ye gelen üç işadamı ile görüştük. Ciddi büyük şirketlerin sahibi olmuş durumdalar. 'Türkiye ile biz kardeşiz' diyorlar. Türkiye ile yatırım noktasında iştahlarının büyük olduğunu gördük” dedi.

MISIRLI NASSAR'DAN YATIRIM

“Yabancı firmalar teşvik yatırım kararlarını bekliyorlar mıydı?” şeklindeki soru üzerine Çağlayan, “Yabancı yatırımcılarının Türkiye'ye yatırım yapma konusunda bir kararlılık içerisinde olduklarına gözlemledim. Güven ve istikrar arayışında olan bu firmaları ateşlemek gerekiyordu. Teşvik bu görevi yerine getirdi” dedi. Temasları kapsamında Mısır'da Osmanlı döneminde yerleşen daha sonra Nasır döneminde Mısır'dan sürgün edilen köklü ailelerden Nassar ailesinin Energy Allied İnternational şirketi sahibi Mike Nassar ile görüştüğünü söyleyen Çağlayan, “Houston'da büyük bir enerji firması haline gelmişler. Manisa'da enerji tesisi kurmak istiyor” dedi.

HAMMADDE İHTİYACINI AZALTACAK

Özel bir teknoloji ile yerli kömürümüzden hem sentetik gaz, hem de gübrenin hammaddesine kadar üretim yapabilecekleri bir dizaynlarının bulunduğunu dile getiren Çağlayan, “Kimyasal hammadde konusunda kömürden her türlü imkanı yapabilecekleri bir know-how'ları var. Yatırım tutarı 2 milyar doları bulacak bir yatırım planlıyor. TKİ'den alacaklar bir kömür madeninden üretecekler. Kömürü çıkaracak ve üreye, nitrik asit, amonyak formik asit, metanol ve etanol üretimine kadar üretimler gerçekleştirecekler. Kimya sektörümüzün, petrokimya sektörümüzün ana hammadde ihtiyacının üretimini yapacaklar” diye konuştu.


KBR rafineri planlıyor

Çağlayan, KBR şirketi temsilcileriyle görüşmesinin detaylarını verirken, şirketin boru hattı mühendislik çalışması yaptığını, Alaska'dan Rusya'ya, Ortadoğu'dan Çin'e kadar boru hattı projelerine imza attığını kaydetti. Sülfür, kömür ve odun yongası üretimi sahasında çalıştıklarını dile getiren Çağlayan: “Rafineri konusunda Türkiye'de yoğunlaşmak istiyorlar. Kömürü gazlaştırma konusunda Houston önemli bir faaliyet bölgesi olduğu için burada çalışıyorlar. Türkiye'nin doğusu ile batısında enerji boru hatlarında görev almak istiyorlar” ifadelerini kullandı.


Mükemmel Sarımsakçı...

Görüşmelere katılan bir diğer şirketin, Türk kökenli ve Mükemmel Sarımsakçı isimli bir işadamı olduğunu belirten Bakan Çağlayan, “Rusya, Kazakistan, Özbekistan, İran, Venezuela, Filipinlerde inşaat üzerine çalışıyorlar. 6 milyar dolarlık petrol boru hattı konusunda çalışmaları var. Afrika'da inşaat işlerine girmişler. Afrika'da parlamento binası, milletvekili lojmanları, cami, otel, yol işlerini yapıyorlar. Bu şirket bize petrol karşılığında iş yapın denildiğini belirterek, 'Petrol konusunda bize nasıl destek olursunuz' diye danıştılar. Petrolü siz alın finansmanı bize karşılayın önerisi yaptılar. Enerji bakanının alanına girdiği için onunla konuşulması gerektiğin söyledim” değerlendirmesi yaptı.


Molverin'e 'sınırlı' destek

ABD dışında kaynakları olan bir diğer firmanın Molverin olduğunu kaydeden Çağlayan, “Kömürden gaz elde edilmesi konusunda ABD'de çalışıyorlar. Kömür teknolojisini kullanarak, kimyasal ürün yapma çalışması gerçekleştiriyorlar. Ancak bu şirket kendilerine ait kalifigirasyonu yüksek ocaklarından madeni getirip kullanmak istemeleri nedeniyle, bizim teşvik yatırımlarımızdan istenilen orandan yararlanamayacaklarını söyledim” diye konuştu.


İlk ticari ataşe Meksika'ya atandı

Türkiye'nin fahri ilk ticaret müşavirinin Meksika'da görev alacağını belirten Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu görevi üstlenen ilaç sektöründe faaliyet gösteren Moksha&Moksha firmasının sahibi Ayşe Koçak'ı basınla tanıştırdı. Çağlayan, Ayşe Koçak'ın CNN Expension Magazinin ilk 100 başarılı kadın arasında yer aldığını hatırlattı. Daha sonra kendisini tanıtan Koçak, Meksika dışında ABD'li yatırımcılarla çalıştığını söyledi. Teksas Yatırımcı Grubu'nun da bunlar arasında olduğunu kaydeden Koçak, ABD'li yatırımcıların Türkiye'deki yatırımlarla ilgili bilgisine başvurduklarını söyledi. Yeni teşvik projesini onlara da anlatacağını kaydeden Koçak, ilişki içerisinde olduğu 50 kadar firmanın bulunduğunu kaydetti. Koçak, ilaç sektöründe faaliyet gösteren 3 firmanın Türkiye ile yakından ilgilendiğini, bunlardan birisini Avrupa orijinli olduğunu, ikisinin ise ABD kökenli olduğunu belirterek, “İlaç konusunda üretim araştırma alanlarında çalışıyorlar. Türkiye'de operasyon kurmak istiyorlar. Fabrika kurmak istiyorlar. Ar-Ge çalışması yapmak istiyorlar. İlaçta 5. Bölgeye verilen desteklerin 1. bölgeye de verileceği için çok ilgileniyorlar” dedi.



12 yıl önce