|

Yerli otomobilde sürpriz!

İsveç Ticaret Bakanı Ewa Björling, "Türkiye'nin yerli otomobil markasını üretmesine katkı sağlayabiliriz." dedi. Ewa Björling, Türkiye'nin yakın dönem hedefleri arasında zikredilen 'yerli otomobil' markasını geliştirmesi konusunda İsveç'in tecrübelerini paylaşabileceğini söyledi.

Cihan
00:00 - 15/01/2013 Salı
Güncelleme: 11:02 - 15/01/2013 Salı
Yeni Şafak
Yerli otomobilde sürpriz!
Yerli otomobilde sürpriz!

Bakan Ewa Björling, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ocak 2011'de dile getirdiği ve hükümetin 2023 programı içindeki en önemli hedeflerinden biri olan yerli oto projesinin son şeklini görmediğini ve bu konuda Türk yetkililerle henüz somut bir görüşme yapmadığını belirterek, "Ancak otomobil endüstrisi, ilişkilerimizi artırabileceğimiz ticari sektörlere mükemmel bir örnek olabilir." dedi.

Bakan Ewa Björling, yatırım yapılabilir bir diğer alan olarak cleantech (temiz teknoloji) sektörünü gösterdi. İsveç'in olduğu gibi, dünyanın birçok ülkesinin bugün ortak isteğinin çevre dostu alternatifler geliştirmek olduğunu kaydeden Bakan Björling, Türk işadamlarını bu alanda İsveç'te yatırım yapmaya çağırdı.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin son yıllarda büyük bir ivme kazanmasına rağmen hâlâ ticaret hacminin istenen noktada olmadığına dikkat çeken Bakan Björling, Türkiye'yi ziyaret etmesinin sebeplerinden birisinin de bu olduğunu ifade etti. Björling, karşılıklı ziyaretlerin de katkısıyla ikili ticari ilişkilerin arzu edilen seviyeye ulaşacağına inandığını söyledi. İsveç'te yaşayan yaklaşık 120 bin civarındaki Türkiyeli nüfusa işaret eden Björling, Türk kökenli bu İsveçli topluluğun da doğal olarak iki ülke arasındaki ekonomik bağlantıların önemli gelişme kaydetmesine vesile olduğunu vurguladı.

"TÜRKİYE'DEKİ İSVEÇ ŞİRKETLERİNDE TÜRKİYE KÖKENLİ İSVEÇLİLER ÇALIŞIYOR"

İsveç'te yaşayan dünyanın değişik coğrafyalarından yabancı kökenli girişimcilerin bir araya getirilmesi ile 'Kozmopolit' olarak adlandırılan bir network oluşturduklarını bildiren Bakan Björling, aralarında Türklerin de olduğu bu ağın İsveç dış ticaretinin büyümesinde önemli bir rol oynadığını vurguladı. Bir önceki Türkiye seyahatinde heyetine bu Network'ten Türkiye kökenli iki işadamını da aldığını dile getiren bakan, "Bunlar iki ülkenin hem dilini, hem de kültürünü biliyor. Size yeni olan bir ülkede yaşayacağınız sorunları onlar yaşamıyorlar. Bundan dolayı, Türkiye'de iş yapan İsveçli şirketlerin büyük çoğunluğu bünyelerinde Türkiye kökenli İsveçli çalıştırıyor. Veya şirketlerinin yönetimini onlara teslim ediyorlar. Bu da kozmopolit bir toplum olmanın önemine işaret ediyor." diye konuştu.

"SOYKIRIM YASASI PARLAMENTODAN KAZARA GEÇTİ"

Björling, iki yıl önce İsveç Parlamentosu'ndan bir oy farkla geçerek, Türkiye'nin büyükelçisini geri çekmesine varacak kadar tepkisine ve o dönem neredeyse ikili temasların durma noktasına gelmesine sebep olan sözde Ermeni soykırımı oylamasının Türkiye İsveç arasındaki ilişkilere kalıcı zara vurgu yaptı. Björling, "Kısa bir süreliğine bazı aksaklıklar yaşandı ancak sonra tekrar her şey rayına oturdu. İlişkilerimizde hiçbir şey değişmedi, aksine daha da büyüdü. İki ülke arsında uzun zamandan beri süregelen münasebetler var ise ve gerçek dost olduğunuzu görebiliyorsanız, bu gibi olaylar mevcut durumunuza zarar vermez. O oylama parlamentodan kazara geçti. Hükümet olarak bu konudaki fikrimiz çok netti." şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE İSVEÇ İÇİN ÖNEMLİ BİR ÜLKE"

Türkiye'nin İsveç için önemli bir ülke olduğunu dile getiren Björling, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye büyük bir ülke ve gelişiyor. AB'ye en yakın olan komşularımızdan biri. Merak uyandıran farklı bir kültürü var. Avrupa değerlerine de sahip. Dolayısıyla ortak bir kültür söz konusu. Bu da İsveçli yatırımcılar için büyük bir avantaj oluşturuyor."

"ÇOK CİDDİ ANLAMDA GÖÇMEN İŞGÜCÜNE İHTİYACIMIZ VAR"

İsveç'in büyüyen işgücü talebini karşılamak için çok ciddi anlamda göçmen işgücüne ihtiyacının olduğunun altını çizen Björling, 'aslında başta İsveç olmak üzere bütün Avrupa'nın işçi göçüne ihtiyacı var. Çünkü gelecekte yaşlı sayımız daha çok artacaktır. Buna paralel çalışabilecek insan sayısında azalma yaşanacak. Bundan dolayı gerçekten çok ciddi anlamda göçmen işçi gücüne ihtiyacımız var. Diğer Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında biz bu konuda ilk sıradayız." şeklinde ifadelerde bulundu.

İSVEÇ TİCARET BAKANININ TÜRKİYE PROGRAMI

Bakan Björling, yarı resmi bir ziyaret şeklinde nitelendirdiği temasları çerçevesinde 16 Ocak'ta İsveç Başkonsolosluğu Ticaret Merkezi (Export Rådet) ve Kadir Has Üniversitesi'nin işbirliğiyle Kadir Has Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek İsveç Sürdürülebilir İş Lansmanı'nın (Swedish Sustainable Business) açılışını yapacak. Ve burada "İsveç'te Kurumsal Sosyal Sorumluluk Uygulamaları konulu bir sunum yapacak.

İsveçli Bakan bu konuşmasında Sosyal sorumluluk almanın şirketlerin marka değerini nasıl artırdığına vurgu yaparak,şirketleri sosyal sorumluluk almaya teşvik edecek. Bakan Björling, İsveç'in İstanbul Başkonsolosluğu ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) arasında imzalanacak 'İş Vizesi Başvuruları Anlaşması' programına katılacak ve basının sorularını yanıtlayacak. Bu anlaşma ile belirli kriterlere sahip bulunan ve İsveç ile mevcut ya da potansiyel iş ilişkileri olan İTO üyesi işadamlarına İTO, "tanıma mektubu" verecek.

Bu mektup sayesinde söz konusu kişilerin "dolaşım vizesi" olarak adlandırılan 5 yılakadar uzun süreli vizeye sahip olması sağlanacak.Björling, Atlas Copco, Ericsson, Puls Trading, Sandvik, Securitas, SKF, SNA Europe, TeliaSonera ve Volvo Group gibi büyük İsveç firmalarının bazı yöneticileri ile birlikte, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile görüşerek hem onların varsa sorunlarını bakana iletecek hem de iş fırsatlarını görüşecek ve iki ülke arasındaki ticari ilişkileri masaya yatıracak.

11 yıl önce