|

YHT sayesinde 10 kat daha ucuz

Ankara-İstanbul arasında tek seferde 410 yolcu taşıyan hızlı tren karayoluna bağımlılığı bitirecek. İthal edilen akaryakıt yerine elektrik kullanılarak, ulaşım 10 kat daha ucuza gelecek

Sabah
00:00 - 30/07/2014 Çarşamba
Güncelleme: 14:08 - 30/07/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
YHT sayesinde 10 kat daha ucuz
YHT sayesinde 10 kat daha ucuz

İlk gün 5 bin yolcu taşıyan vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren'i (YHT) vatandaşa zaman, ekonomiye de katkı yapacak. Elektrikli trenler Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olan enerji ithalatını dolayısıyla cari açığı da etkileyecek. Enerji Bakanlığı yetkililerinin hesaplamalarına göre, bir seferde 410 yolcu taşıyan trenler 1.000 TL elektrik harcıyor. Yani kişi başına harcanan elektriğin maliyeti 2.5 TL'yi buluyor. 454 kilometrelik mesafeyi yakıt masrafı düşük bir otomobille 4 kişi gittiğinizde harcayacağınız benzin 150 TL'yi buluyor. Bu da kişi başına 37.5 TL benzin harcadığınız anlamına geliyor. Boeing tipi yolcu uçağı aynı mesafede 4 bin TL'nin üzerinde yakıt harcıyor. 189 kişiyi taşıyan uçakta yakıt masrafı kişi başı 21.6 TL'ye geliyor. Yani alternatif taşıma modlarına göre YHT'ler kişi başına yakıt tüketiminde en düşük maliyete sahip.

İTHALATI AZALTACAK

Türkiye'nin cari açığında da en büyük etken enerji ithalatı olarak gösteriliyor. Geçtiğimiz yıl 54 milyar dolarlık enerji ithalatının yaklaşık 33 milyar dolarının ulaştırma sektöründe kullanıldığı hesaplanıyor. YHT'lerin en düşük 1.2 TL'lik enerji faturası ithal kaynaklara dayanan akaryakıt tüketiminde milyarlarca dolarlık tasarruf sağlayacak. Bu da cari açığa karşı ilaç olacak.

29 ŞEHİR YHT İLE BİRBİRİNE BAĞLANACAK

Hükümet 2023'te hızlı tren ağını 10 bin kilometreye çıkarmayı hedefliyor. O tarihe kadar 29 şehrin hızlı trenle birbirine bağlanması planlanıyor. Vatandaşı Edirne'den Kars'a 8 saatte taşıyacak yüksek hızlı trenlerle enerji ithalatının daha da düşeceği belirtiliyor. Yapılan hesaplamalara göre, Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren hattında kişi başı elektrik maliyeti 1.2 TL'ye geliyor. Bu rakam Ankara-Konya arasında 1.5 TL, Ankara-İstanbul arasında ise 2.5 TL. Öte yandan, bugün yolcu taşıyan trenlerin sayısı arttıkça yük taşımacılığında da kullanımı artacak. Bu da ihracatçının ulaştırma maliyetini azaltacak. Anadolu'daki sanayici, ürününü yurtdışına trenle göndermeye başladığında maliyeti azalacağı için diğer ülkelerin şirketleriyle rekabet edebilirliği de artacak.

10 yıl önce