|

1 milyon istihdama 10 milyarlık destek

Çalışma Bakanlığı’nın iki hafta önce başlattığı “İstihdam seferberliği” programı 36 ilde anlatıldı. Programın detaylarını İstanbul’da anlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, işverene destek vermeyi sürdürdüklerini söyledi. Müezzinoğlu, 1 milyon istihdam hedefi için bu yıl kamunun işverene vereceği desteğin 10 milyar lira olduğunu kaydetti.

Yeni Şafak
04:00 - 28/01/2017 Cumartesi
Güncelleme: 23:01 - 27/01/2017 Cuma
Yeni Şafak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, işverene geçen yıl verdikleri ve bu yıl da devam eden desteği anlatmak için dün İstanbul'daydı. Gazetecilerle bir araya gelen Müezzinoğlu, iki hafta önce başlattıkları detaylarını da anlattı.


2016'da yaşanan olağanüstü gelişmelerin iş dünyasına da belirli sıkıntılar yansıttığını belirten Müezzinoğlu, “Özellikle mayıs aylarından itibaren yeniden işsizlik oranlarındaki düşüşler, ekonomideki dinamiklerin güçlenmesi ve 2017 sonuna geldiğimizde 2016 sonuna göre daha güçlü bir ekonomi, daha güçlü bir istihdam, daha azalmış bir işsizlik oranı hedefliyoruz, planlıyoruz" dedi.


Müezzinoğlu, hükümetin ekonomiye verdiği destekler ve işsizlikle mücadele için geliştirdikleri yeni projeler sayesinde zorlukların üstesinden gelineceğini söyledi.Türkiye genelinde istihdamı artırmak için her Cuma 12 üst düzey yöneticiyle Anadolu'daki işletmeleri dolaştıklarını anlatan Müezzinoğlu, bu kapsamda şuana kadar 36 ilin esnafının sorunlarını dinleyip, beklenti ve taleplerini öğrendiklerini ifade etti.



% 65'İ KALICI OLUYOR


Geçen yıl Türkiye'deki işgücü rakamının 30 milyon kişiden 31 milyon kişiye çıktığını anlatan Müezzinoğlu, bir milyon kişilik artışa karşın 400 bin kişilik yeni istihdam oluştuğuna dikkat çekti. Türkiye'deki işsizlik sorununu çözmek için her yıl 1 milyon kişiye istihdam yaratacak konuma gelinmesi gerektiğini belirten Müezzinoğlu, bunun için Türkiye'nin her yıl yüzde 5 büyümesi gerektiğini söyledi. Müezzinoğlu, istihdamı artırmak için iş dünyasına verilen desteklerin yüzde 65 oranında kalıcı istihdam yarattığını paylaştı.







10 MİLYARLIK CAN SUYU


Hükümetin sektör bazlı destekler sağlandığına işaret eden Çalışma Bakanı, rakamlarla konuştu: “Geçtiğimiz yıl özellikle turizm sektöründe yaşadık, mevsimsel iş düşüşlerini karşılayabilmek için istihdamda daralma yapmasın diye sektörlere 3 aylık süreyle asgari ücret bazında işçilerini çıkarmamak kaydıyla o istihdamı yine İŞKUR olarak biz üstleniyoruz. Yine meslek ve girişimcilik eğitim programlarında da 200 bin kişiye yaklaşık 11 ay süreli 750 milyon lira tutarında destekleri planladık, vermeye devam edeceğiz. Diğer taraftan toplum yararına olan projede de 150 bin istihdam sağlayacağız. Toplam 950 bin istihdama değişik boyutlarla katkı veriyoruz. Bunun toplam maliyeti 9 milyar 800 milyon lira. Yani yaklaşık 10 milyar lira bir istihdama destek kaynağı İŞKUR tarafından oluşturuldu. Burada hedefimiz 1 milyon istihdama destek vermek."


Müezzinoğlu, “2016 itibariyle Türkiye'de 3.7 milyon işsiz var. Ancak Mayıs ayından itibaren işsizlikte gerileme bekliyorum. Hükümetin verdiğini teşvikler ve bizim istihdam politikalarımızla 2017'yi daha rahat geçireceğimize inanıyorum" dedi.



Yarısını devlet karşılıyor


“Çalışma Hayatında Milli Seferberlik" programı kapsamında Rize ziyaretinde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik" programı ile ilgili olarak, “Bir işverenimiz bu programdan yararlanmak adına bir işçiyi dahi yanına alırsa birinci yıl asgari ücretin yüzde 50'si, ikinci yıl asgari ücretin yüzde 25'i kadar kendisine destek vereceğiz" diye konuştu.



Herkesin hakkının korunduğu daha müreffeh bir Türkiye için gayret ortaya koyacaklarına dikkati çeken Yıldırımhan, “Bu kapsamda her kesimin desteğine ihtiyacımız var. Çünkü bu seferberlik bir toplumsal seferberliktir. İşçisi, işvereni, siyasetçisiyle herkes el ele vererek bu zorlu mücadeleyi başaracağız" dedi.



Kayıt dışılığı da azaltıyoruz


Karabük'te konuşan İŞKUR Genel Müdür Vekili Mehmet Ali Özkan ise “Bugün itibarıyla baktığımızda kayıt dışılığın bir puan azaltılması ülke açısından 1,9 milyar lira kaynak demek" dedi. Amaçlarının, çalışma hayatında olan taraflardan gelecek hususların Bakanlığa ve kurumlara iletilmesi olduğunu ifade eden Özkan, “Bu hafta itibarıyla 12 ilde Bakanlığımızın üst düzey yöneticileri şu an görev başındalar. Çünkü bu, ülke çapında bir seferberlik. Bugün itibarıyla baktığımızda Türkiye'de bir iki günlük çalışma sonrasında 35 ilde ziyaretler gerçekleştirilmiş olacak. İnşallah en kısa zamanda da 81 ilimizi adım adım gezerek çalışma, istihdam ve sosyal güvenlik hayatına ilişkin bütün sorunları, sıkıntıları, güzellikleri alarak Ankara'ya döneceğiz" dedi.



Büyükanneye 420 liralık maaş


Torun bakan büyükannelere bağlanacak maaş oranı 420 TL olarak belirlendi. 3-4 ildeki 5 bin aileye verilecek desteğin ödemesi mart ayında başlayacak. Yardımdan faydalanabilecek annelerin geliri 2 asgari ücreti geçemeyecek. Büyükanneye bakıcı desteği kapsamında verilecek olan torun maaşının detayları netleşmeye başladı. Başlangıç olarak İstanbul, Bursa, Konya illerinde gerçekleştirilmesi uygulamadan 5-6 bin ailenin faydalanması öngörülüyor. Bu kapsamda Büyükannelere asgari ücretin yüzde 30'u kadar maaş verilecek. Çocuğa bakacak büyükannenin bakım hizmetini aksatmaması için dinç ve sağlıklı olması gerekiyor.



Promosyonlar martta yatacak


Türkiye genelinde 11.5 milyon emekliyi ilgilendiren promosyon ödemeleri için son aşamaya gelindiğini açıklayan Bakan Müezzinoğlu şunları kaydetti: “Kamu bankalarıyla Salı ya da Çarşamba günü protokol imzalanacak. Önümüzdeki hafta protokolü imzalayıp takvimi kamuoyuna açıklayacağız. Sayıları 12 milyona yaklaşan emeklinin tamamı promosyonu mart ayında alamayabilir. Ama 5.5 milyar TL'nin tamamı Mart, Nisan, Mayıs'ta ödenecek."


















#Mehmet Müezzinoğlu
7 yıl önce