|

1,5 milyar $'lık hamle

Merkez Bankası döviz zorunlu karşılıklarının tüm vadelerde 50 baz puan düşürüldüğünü ve bu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 1,5 milyar ABD doları ilave likidite sağlanacağını açıkladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/01/2017 Çarşamba
Güncelleme: 02:37 - 11/01/2017 Çarşamba
Yeni Şafak

Piyasalardaki hızlı oynaklığa Merkez Bankası kayıtsız kalmadı. Banka, döviz zorunlu karşılıklarının tüm vadelerde 50 bp düşürüldüğünü ve bu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 1,5 milyar ABD doları ilave likidite sağlanmış olacağını açıkladı. Piyasalarda gözlenen aşırı oynaklığın yakından takip edildiğini belirten merkez, ekonomik temellerden uzaklaşan sağlıksız fiyat oluşumlarına karşı gerekli tedbirlerin alınacağını da duyurdu. Talepler halinde bankalara ciddi maliyet koyan Merkez Bankası'nın bu adım ile bankaların ihtiyacı olan TL için gerekirse ellerinde tuttuğu dövizi bozdurarak TL yaratmaya yönlendirdiği belirtildi.


Dolar geriledi



TCMB bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasasında bankaların borç alabilme limitlerinin 11 Ocak 2017 tarihinden itibaren toplam 22 milyar Türk lirasına düşürüldüğü bilgisi de verildi. Merkezin yaptığı açıklamaların ardından dolar ve avroda ufak çaplı gerilemeler yaşandı. Gün içinde 3,7853'e kadar çıkan dolar açıklamanın ardından 3.77 seviyelerine indi.



Döviz satarak müdahale doğru değil


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci TCMB'nin döviz satarak piyasaya müdahale etmesinin yanlış olacağını söyledi. Zeybekci faiz artışının ekonomiye kalıcı zarar verebileceğini belirtti. TL kazancı olan şirketlerin kolay borçlanmaması gerektiğini belirten Zeybekci özel sektörün döviz riskini azaltmak için tedbirler üzerinde çalışıldığını kaydetti.


#Merkez Bankası
#Döviz kuru
7 yıl önce