|

15 Temmuz sonrası 7 milyar liralık kredi

Avrupalı ülkelerin başını çektiği birçok batılı kredi kuruluşu, Türkiye ekonomisini bir yandan eleştirirken diğer yandan ülkedeki projelere finansman sağlamak için sıraya girdi. 15 Temmuz sonrası, Türk firmalara yatırımlarda kullanılmak üzere yurtdışından 4 milyar 800 milyon liralık uzun vadeli kredi verildi. Özel sektör, 15 Temmuz’un ardından tahvil ihracı yoluyla da 2 milyar 200 milyon liralık borçlanmaya imza attı. Uzmanlar, TANAP ve benzeri projelerle rakamın daha da yükseldiğine dikkat çekiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/12/2016 Cuma
Güncelleme: 00:48 - 23/12/2016 Cuma
Yeni Şafak

Türkiye'yi hem siyasi hem de ekonomik açıdan yıpratmak isteyenler sınıfta kaldı. Terör saldırıları, darbe girişimi ve tüm çabalara rağmen ekonomik ve siyasi istikrarını korumayı başaran Türkiye, yatırımcı açısıdan cazibesini sürdürüyor. Yabancı sermayenin çıkışını hızlandırıp ülkeyi ekonomik açıdan kaosa sürüklemek isteyenlere inat, yatırımlarını artıran Türkiye'de, işadamları yaptıkları yatırım hamlelerinde yurtdışından kaynak bulmada zorlanmadı. Üstelik yapılan yeni borçlanmalarda faizler de beklendiğinin aksine yukarı yönlü hızlı bir seyir izlemedi. Merkez Bankası verilerinden derlediğimiz Ekim 2016 rakamlarına göre 15 Temmuz sonrası Türk firmalara yatırımlarda kullanılmak üzere yurtdışından 4 milyar 800 milyon liralık uzun vadeli kredi verildi. Kaynak bulmakta zorlanmayan başlıca şirketler Ülker, YDA, Rönesans Holding, Aksa ve Tüpraş olarak gözlendi. Bu dönemde, en fazla krediyi Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası sağladı. Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu ve Uluslararası Finans Kurumu da Türk firmalarının yaptığı yatırımlarda kredi musluklarını açık tuttu.



DEV PROJELERE FİNANSMAN DESTEĞİ


Uzmanlar kasım ve aralık ayı ile birlikte rakamın en az 2 milyar lira daha yukarı çıktığına dikkat çekiyor. Nitekim, geçtiğimiz günlerde Rönesans Sağlık Yatırım, Elazığ Şehir Hastanesi'ne tamamı yabancı yatırımcılardan oluşan yatırımcı grubundan bono ihracı yoluyla 288 milyon euro tutarında finansman sağladı. Botaş'ın yüzde 30 ortak olduğu TANAP'a da bu hafta içinde önce Dünya Bankası'ndan 800 milyon dolar, ardından da Asya Altyapı Yatırım Bankası'ndan 600 milyon dolarlık kredi haberi geldi. Verilen kredilerde Türk Lirası da ön plana çıkmaya başladı. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türk şirketlerine vereceği kredilerde para cinsini TL olarak belirlediğini duyurdu.



Özel sektör tahville de yabancı yatırımcı çekti


Kredi kullanann Türk şirketlerinin yöneticileri yurtdışı borçlanmalarda vadelerin uzadığına da dikkat çekti. Yapılan birçok borçlanmada şirketlerin daha orta vadeli borçlandığı ya da klasik ihraçların dışına çıktığı görüldü. Farklı ihraçlardan biri de doğa dostu projelere verilen yeşil bono kredisi oldu. Türk şirketleri için önemli bir fiansman kaynağı olan özel sektör tahvillerindeki büyüme de tam gaz sürüyor. Buradan sağlanan finansmanın da ağırlığını yurtdışı yabancı fonlar oluşturuyor. Çünkü ihraçlar nitelikli yatırımcıya yapılıyor ve nitelikli yatırımcıda da ağırlık yabancılarda oluyor. Borsa İstanbul verilerinden derlediğimiz rakamlara göre 15 Temmuz sonrasında özel sektör tahvil yoluyla yaklaşık 2 milyar 200 milyon liralık tahvil ihracına imza attı. Bu tür borçlanmalarda da şirketlerin daha orta vadeli borçlandığı ya da klasik ihraçların dışına çıktığı gözlendi.



Şirketler 6 ayda 32 tahvil ihracı gerçekleştirdi


15 Temmuz sonrası 25 kuruluş tarafından yaklaşık 2 milyar 200 milyon tutarında 32 özel sektör tahvil (ÖST) ihracı gerçekleşti. 15 Temmuz sonrasında özel sektörden Koç Finansman, Koç Fiat Kredi Finansman, Koçtaş Yapı Marketleri, Tat Gıda, TEB Finansman, Zorlu Enerji Elektrik Üretimi, Katmerciler, Global Yatırım, Net Holding, Çağdaş Faktoring, İş GYO, Yapı Kredi Finansal Kiralama, Korteks, Koton, Sarten Ambalaj, YDA İnşaat, Ayen Enerji, Vera Varlık Yönetim, Örfin Finansman, Başkent Elektrik, Garanti Finansal Kiralama, Şeker Finansal Kiralama, Ak Finansal Kiralama, Otokoç ve Atılım Faktoring ihraçta bulundu.


#TANAP
#Avrupalı ülkeleri
7 yıl önce