|

2016 model kalkınma

Türkiye ekonomisi, terör olayları, bölgesel krizlerin etkisiyle sarsılsa da, bu yılın ilk yarısında hükümet kalkınmaya yönelik önemli hizmetleri hayata geçirmekten geri durmadı. Bu dönemde, 4,5G’yi başlatan Türkiye, dünyanın 3’üncü büyük organizasyonu, “EXPO 2016 Antalya”nın açılışını yaptı. 2016'nın ilk yarısında Başbakan Yıldırım, esnaf ve sanatkarların borçlarının gecikmiş faizlerini silerek 110 bin esnafı 400 milyon liralık yükten kurtardıklarını müjdeledi. Rusya ile ticari ilişkilerin rayına girdiği bu dönemde dünyanın en büyüklerinden Kocaeli’ndeki Osman Gazi Köprüsü de açıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/12/2016 Cuma
Güncelleme: 23:15 - 29/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Bu yılın ilk yarısında ekonomiyi doğrudan etkileyen terör olayları, bölgesel ve küresel krizlerin had safaya ulaşması Türkiye ekonomisini etkisi altına alsa da hükümet, yılın ilk altı ayında kalkınmaya öncelik veren icraatlarında hız kesmedi. Türkiye bu yıl tüm olumsuzluklara rağmen çok sayıda dev hizmeti hayata geçirdi. Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında kurulan 65. Hükümet ile kurullardaki görev dağılımı yeniden belirlenirken Yıldırım, Ekonomi Koordinasyon Kurulunu (EKK) doğrudan kendisine bağladı. Başbakan Yıldırım, yıl genelinde reel sektör, ihracatçı, KOBİ ve iş gücü piyasasının rahatlatılmasına yönelik reform niteliğinde birçok tedbir açıkladı.



4,5G HİZMETİ TÜRKİYE'DE


TÜFE martta yüzde 0,04 azalırken, Yİ-ÜFE yüzde 0,40 arttı. TÜİK'in 1983 yılından bu yana açıkladığı veriler dikkate alındığında, Türkiye ilk kez negatif mart enflasyonuyla tanıştı. Yılın ilk yarısı içinde Türkiye, dördüncü nesil telekomünikasyon hizmeti 4,5G ile tanıştı. Sonraki haftalarda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca nüfusu 500'den az olan ve bugüne kadar hiçbir mobil haberleşme hizmeti alamayan bin 799 yerleşim yerinin kapsama alanına dahil edilmesiyle ilgili proje tamamlandı. Böylece Türkiye'nin tamamı “çevrim içi” oldu.



400 MİLYON LİRALİK AF


Öte yandan dünyanın en büyük 3'üncü organizasyon kabul edilen Dünya Botanik EXPO'su da “EXPO 2016 Antalya” adıyla açıldı. Yılın ilk yarısında hükümetin öne çıkan reformlarının başında ise esnaf ve sanatkarlar yönelik tedbirler geldi. Başbakan Yıldırım, esnaf ve sanatkarların borçlarının gecikmiş faizlerini tamamen sildiklerini, geri kalan borçlarını da yeniden yapılandırdıklarını, bu şekilde 110 bin esnafın tamamını, 400 milyon liralık yükten kurtardıklarının müjdesini verdi.



OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ AÇILDI


Haziran ayında Rusya ile ilişkilerin resmen düzelmeye başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'ye yönelik turizm kısıtlamalarının kaldırılması talimatını verdi, ticari ilişkiler de dahil olmak üzere, Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda hükümeti görevlendirdi. Yılın ilk yarısında hizmete giren mega projelerden olan ve dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4'üncü sırada bulunan Kocaeli'ndeki Osman Gazi Köprüsü hizmete açıldı.



Ekonomide 2016 yılının ilk yarısında öne çıkan gelişmeler:


22 Ocak

* Türkiye genelinde satış sonucu el değiştiren konut sayısı, 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 10,6 artışla 1 milyon 289 bin 320 oldu. Bu rakamla, Cumhuriyet tarihinin satış rekoru kırıldı.


22 Şubat

* Mustafa Koç'un ölümünün ardından Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığına Ömer Koç, Başkan Vekilliğine ise Ali Koç getirildi.


15 Mart

* Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, çiğ süt alımlarında aracıların haksız kazanç edinimini engellemek ve süt veren hayvanların kesimini önlemek için Et ve Süt Kurumuna süt piyasasına müdahale talimatı verdi.


31 Mart

* Türkiye ekonomisi 2015 yılında yüzde 6,1 büyüdü. 2015'in son çeyreğinde yakalanan yüzde 7,4'lük büyüme oranıyla Türkiye, üst üste 25 çeyrek büyüme gösterdi.


1 Nisan

*Türkiye, dördüncü nesil telekomünikasyon hizmeti olarak tanımlanan 4,5G uygulamasına geçiş yaptı.


4 Nisan

* TÜFE martta yüzde 0,04 azalırken, Yİ-ÜFE yüzde 0,40 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7,46, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 3,80 oldu. TÜİK'in 1983 yılından bu yana açıkladığı veriler dikkate alındığında, Türkiye ilk kez negatif mart enflasyonuyla tanıştı.


9 Nisan

* Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca nüfusu 500'den az olan ve bugüne kadar hiçbir mobil haberleşme hizmeti alamayan bin 799 yerleşim yerinin kapsama alanına dahil edilmesiyle ilgili proje tamamlandı. Böylece Türkiye'nin tamamı “çevrim içi” oldu.


22 Nisan

* Olimpiyatlar ve Dünya Kupası'nın ardından en büyük organizasyon kabul edilen Dünya Botanik EXPO'su, “EXPO 2016 Antalya” açıldı.


3 Mayıs

* Nisanda gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık enflasyon yüzde 1,38 ile tarihinin en düşük seviyesine geriledi.


24 Mayıs

* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım Başkanlığında kurulan 65'inci Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni onayladı.


27 Mayıs

* Ekonomi Koordinasyon Kuruluna Başbakan Binali Yıldırım'ın, Reformların Koordinasyonu ve Yatırımların İzlenmesi Kurulu'na Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin, Para-Kredi ve Koordinasyon Kuruluna Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in başkanlık etmesi kararlaştırıldı.


10 Haziran

* TÜİK, Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde %4,8 büyüdüğünü açıkladı. TÜİK, bu rakamı, aralık ayındaki yöntem değişikliği sonrası, %4,5 olarak revize etti.


28 Haziran

* Başbakan Binali Yıldırım, esnaf ve sanatkarların borçlarının gecikmiş faizlerini tamamen sildiklerini, geri kalan borçlarını da yeniden yapılandırdıklarını, bu şekilde 110 bin esnafın tamamını, 400 milyon liralık yükten kurtardıklarını bildirdi.


29 Haziran

* Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'ye turizm kısıtlamalarının kaldırılması talimatını verdi.


30 Haziran

* Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4'üncü sırada bulunan Kocaeli'ndeki Osman Gazi Köprüsü hizmete açıldı.




YARIN

: 2016 yılında Türkiye ekonomisinin ikinci altı ayına mega projeler damga vurdu.




#EXPO 2016 Antalya
#KOBİ
#TÜFE
7 yıl önce