|

2016'ya mega projeler damga vurdu

Başta FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi olmak üzere yurt içi ve yurt dışındaki tüm olumsuzluklara rağmen bu yılın son altı ayında Türkiye, birçok mega yatırımı vatandaşların hizmetine sundu. Söz konusu dönemde Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli ve Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli açıldı. GÖKTÜRK-1 uzaya fırlatıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 22:04 - 30/12/2016 Cuma
Yeni Şafak

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin başını çektiği Türkiye'yi çökertme operasyonları 2016 yılının ikinci yarısında da hükümetin vaad ettiği mega projeleri vatandaşın hizmetine sokmasına engel olmadı. Türkiye tüm olumsuzluklara rağmen çok sayıda dev projeyi ve ekonomiyi topyekun ayağa kaldırma projelerini bir bir hayata geçirdi. “Ekonomik Müjdeler Paketi”, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı ve Yatırım ve Destek Hamlesi”, “Ekonomi Koordinasyon Kurulu” kararları ve “Süper Teşvik” uygulamasıyla birçok sektörün önünün açılması hedeflendi.



TL'YE DEV DESTEK KAMPANYASI


Yılın ikinci yarısında Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz artırması beklentisi ve küresel gelişmelerin etkisiyle yükselişe geçen dolar kuru, ABD Başkanlığına Donald Trump'ın seçilmesiyle art arda rekorlar kırdı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası doların ateşini düşürmeye yönelik çeşitli kararlar alırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Türk lirasına destek çağrısı yaptı. Erdoğan'ın çağrısı üzerine kamu ve özel sektör harekete geçti, dolar hesapları Türk lirasına dönüştürüldü. Kamu ihalelerinin Türk lirasıyla yapılması kararı alınırken, vatandaşlar da ellerindeki dövizleri Türk lirasına çevirerek kampanyaya destek verdi.



2017 ASGARİ ÜCRETİ BİN 404 TL


Devlet ve vatandaşın “barışması” olarak da yorumlanan kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması düzenlemesi de söz konusu dönemde hayata geçirildi. Bu kapsamda, Maliye Bakanlığınca 77,6 milyar lira, Sosyal Güvenlik Kurumunca 34,3 milyar lira olmak üzere, 111,9 milyar liralık borç yapılandırıldı. Bu yıl hayata geçirilen ulaştırma projeleriyle ise Avrupa ve Anadolu yakaları 5'nci kez birleşti. Dünyanın en genişi olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete girdi. Deniz altından karayoluyla iki yakayı birleştiren Avrasya Tüneli, Marmaray'ın ardından açıldı. Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli'de hizmete giren bir başka dev proje oldu. GÖKTÜRK-1 uydusu da uzaya fırlatıldı. Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret ise net bin 404 lira olarak belirlendi.



  1. Dolardaki olağandışı artış üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TL'ye destek çağrısı yaptığı yılın ikinci yarısında, birçok kamu kurumu, özel şirket ve vatandaş dövizlerini TL'ye çevirdi. Bu dönemde devlet ve vatandaşın “barışması” olarak yorumlanan kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasıyla da 112 milyar liralık borç yapılandırıldı.

Avrasya Tüneli kıtaları buluşturdu


12 Aralık

* TÜİK, ulusal hesaplar konusunda AB yönetmeliklerine (ESA 2010) uygun olarak yapılan revizyon çalışmalarını tamamladı. Buna


göre, geçen yıl kişi başına GSYH cari fiyatlarla 29 bin 885 lira, dolar cinsinden 11 bin 14 dolara revize oldu.



20 Aralık

*İstanbul'u Marmaray'ın ardından ikinci kez denizin altından birleştiren Avrasya Tüneli açıldı. Proje ile 100 dakikalık yolculuk 15 dakikaya indi.



22 Aralık

* Ekonomi Bakanı Zeybekci, AB'nin Gümrük Birliği güncellenmesisürecini başlattığı bilgisini verdi.



23 Aralık

* Türkiye'nin ilk yüzer LNG Depolama Terminali Sahası İzmir Aliağa'da açıldı.



24 Aralık

* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, DEİK 2016 Yılı Olağan Genel Kurulu'nda faiz çağrısını yineledi. Erdoğan'ın “Siz de faizlerin yüksek olmasına feryat etmiyor musunuz?” sorusuna iş adamları“evet” şeklinde cevap verdi.



26 Aralık

* İç Anadolu'yu Batı Karadeniz'e bağlayacak Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli açıldı. Açılışa telekonferansla katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan,OECD'nin Türkiye'nin de içinde yer aldığı sekiz devleti yüksek gelirli ülkeler sınıfına çıkardığını açıkladı.



29 Aralık

* Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret net bin 404 lira oldu. Buna göre yeni yıl için 104 liralık zam yapıldı.



112 milyar liralık vergi borcu yapılandırıldı


28 Kasım


* Yeniden yapılandırma kapsamında 77 milyar 602 milyon 570 bin liralık borç yapılandırıldı.


29 Kasım


* SGK'ya yeniden yapılandırma kapsamında


34 milyar 254 milyon 412 bin liralık başvuru yapıldı.


2 Aralık


* Cumhurbaşkanı Erdoğan vatandaşlara dövizlerini TL'ye çevirme çağrısı yaptı.


5 Aralık


* TSK'ya tüm dünyadan yüksek kalitede görüntü sunacak GÖKTÜRK-1 uzaya fırlatıldı.


6 Aralık


* ÖİB tarafından ihalelerin Türk lirası ile gerçekleştirileceği açıklandı.


7 Aralık


* BTK, 4,5G ihalesini kazanan operatörlerin 2017 yılının nisan ayındaki 657 milyon avro tutarındaki son taksitlerinin TL ile alınmasını kararlaştırdı.


8 Aralık


* Başbakan Yıldırım, reel sektör, ihracatçılar ve iş gücü piyasasına yönelik tedbirleri içeren EKK kararlarını açıkladı.



Ekonomide 2016 yılının ikinci yarısında öne çıkan gelişmeler:



4 Temmuz


* Ekonomik Müjdeler Paketi açıklandı.


13 Temmuz


* Türkiye'nin vergi rekortmeni 2015 için 45 milyon 157 bin 918 lira vergi tahakkuk ettirilen Semahat Arsel oldu.


15 Temmuz


* Merkezi yönetim bütçesi haziranda 7,9 milyar lira açık, yılın ilk yarısında ise 1,1 milyar lira fazla verdi.


25 Ağustos


* BES'e otomatik katılıma ilişkin kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Uygulama, yarın başlayacak.


26 Ağustos


* Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete açıldı.


* Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ'nin kurulması kanunu yürürlüğe girdi.


4 Eylül


* Başbakan Yıldırım Diyarbakır'da “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı ve Yatırım ve Destek Hamlesi”ni açıkladı.


8 Eylül


* Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yaz saati uygulamasının her sene yıl boyu sürdürülmesine ilişkin karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.


* Konut teslimlerinde %18 uygulanan KDV 31 Mart 2017'ye kadar yüzde 8'e düşürüldü.


9 Eylül


* Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4,5 büyüdü. Böylece büyüme üst üste 27 çeyrek sürdü.


27 Eylül


* Kredi kartlarıyla mal ve hizmet alımlarında nakit çekimlerde taksitlendirme sınırı 9 aydan 12 aya çıktı.


5 Ekim


* Hibrit otomobiller için ÖTV oranları yüzde 50'ye varan oranlarda indirildi.


25 Kasım


* Otomobilde ÖTV oranlarında motor silindir hacminin yanı sıra fiyat kriteri de devreye alındı.


26 Kasım


* “Süper Teşvik” olarak nitelendirilen asgari sabit yatırım tutarı 100 milyon dolar olan projeler için şirketlere proje bazlı devlet yardımı verilmesini öngören karar yürürlüğe girdi.


#Mega projeler
#Fetullahçı Terör Örgütü
#Fed
7 yıl önce