|

2016'ya projeler damga vurdu

2016 yılına tarihi projeler damga vurdu. Bu yıl da zorlu süreçleri atlatan Türkiye, önemli projeleri hayata geçirdi. Mühendislik tarihinde yeni bir adım olarak nitelendirilen Avrasya Tüneli adeta düşman çatlattı. Bugün ise Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayacak olan Ilgaz Tüneli'nin açılmasıyla projeler taçlanacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/12/2016 Pazartesi
Güncelleme: 00:01 - 26/12/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

15 Temmuz darbe girişiminden terör saldırılarına, Irak ve Suriye'deki kaoslardan küresel ekonomik krizin yansımalarına kadar birbirinden farklı süreçlere göğüs geren Türkiye, bir yandan da hayal bile edilemeyen projeleri hayata soktu. İşte bu projelerden bazıları şöyle:



BUGÜN AÇILACAK


Ilgaz Dağı'na inşa edilen, “Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli” bugün hizmete açılacak. Giriş ve çıkışları “köpek balığı ağzı” şeklinde projelendirilen tünel hizmete açıldıktan sonra, 16,8 kilometre olan Ilgaz Dağı yolunun uzunluğu 11,4 kilometreye inecek, 35 dakikada aşılan Ilgaz Dağı yolunda ulaşım süresi 8 dakikaya düşecek.





ULAŞIMI 3.5 SAATE İNDİRDİ


30 Haziran'da hizmete açılan Osman Gazi Köprüsü de, İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3.5 saate indirdi.





GÖVDE GÖSTERİSİ


27 Ağustos'ta açılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü de, 59 metre genişliğiyle dünyanın en geniş, 322 metre kule yüksekliği ile “eğik askılı köprü” sınıfında dünyanın en yükseği olan köprü İstanbul Boğazı'nın üçüncü gerdanlığı olmuştu.





GÖKTÜRK-1 UZAYA FIRLATILDI


Gurur adımlarından biri de Göktürk-1 uydusunun fırlatılması oldu. Göktürk-1, Türk Silahlı Kuvvetlerinin istihbarat ihtiyacını karşılamasının yanında, orman alanlarının kontrolünden deniz kirliliğine ve rekolte tahminlerine kadar pek çok alanda hizmet verecek. YHT Ankara Garı da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda hizmete sokulmuştu. Günde 50 bin, yılda 15 milyon insana hizmet verecek.





SAYISIZ PROJE


Antalya, Türkiye'nin üstlendiği ilk Expo Fuarı'na ev sahipliği yaparak tarihe geçti. Trabzon-Akyazı'da “Şenol Güneş”in ismi verilen spor kompleksinden Adana'daki Tufanbeyli Termik Santralı'na kadar çok sayıda proje bu yıl hayata geçti. 230 milyon TL'ye yapılan Diyarbakır Havalimanı'nın yeni terminal binası, 28 Mayıs'ta hizmete girdi.



  1. AVRASYA TÜNELİ
  2. Avrasya Tüneli, geçtiğimiz Salı günü Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde hizmete açılmıştı. Tünel, 30 Ocak'a kadar 07.00-21.00 arası hizmet verecek. Kara araçlarının geçiş yapacağı tünelin açılışı, zorluklarla geçen yılda düşman çatlattı.




İkinci buluşma


#Avrasya Tüneli
#Ilgaz Tüneli
#Osman Gazi Köprüsü
#Yavuz Sultan Selim Köprüsü
7 yıl önce