|

2017 daha iyi geçecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye’nin bütün olumsuzluklara rağmen 2017’de yüzde 5’lik büyümeyi yakalayacağını söyledi. Tüfenkci, “2017 yılının 2016’dan daha iyi geçeceği muhakkak. 2017, reel sektörün canlandırılması, ihracatın ve üretimin artırılmasıyla yeni pazarlara açılım noktasında farklı bir yıl olacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 00:17 - 29/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

2016'yı değerlendiren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 2017 beklentilerine ilişkin açıklamalarda da bulundu. Türkiye açısından bu yılın diğer yıllara göre çok farklı geçtiğini belirten Tüfenkci, özellikle 15 Temmuz'daki darbe girişimi ve buna karşı gerçekleştirilen sivil direnişin ülke tarihi açısından çok önemli olduğunu söyledi.



Darbe girişiminin ardından ekonomik hayatın sekteye uğramadığına dikkati çeken Tüfenkci, Türkiye'nin 2016'da çok yönlü terör saldırılarına maruz kaldığını ifade etti. Tüfenkci, “DEAŞ, PKK, FETÖ ile mücadele, velhasıl ismini bildiğimiz bilmediğimiz, kimin maşası olduğunu bildiğimiz bilemediğimiz çeşitli örgütlerle mücadele ederken, bir yandan da Türkiye ekonomisini büyütmeye, ekonomik anlamda kalkınmaya çalıştık” dedi.



TÜRKİYE DÜNYADAN AYRI DÜŞÜNÜLÜMEZ


Türkiye'nin yılın son çeyreğinden itibaren büyüme trendine gireceğini ifade eden Tüfenkci, “Türkiye'yi dünya piyasalarından ayrı düşünmemek lazım. 2015 yılında yüzde 4'lük büyümeyle beraber ilk ve ikinci çeyrekte büyüyen bir Türkiye var. Maalesef 3. çeyrekte büyüme trendini durdurmuş bir Türkiye gördük, ama 2016'nın son çeyreğinden itibaren yine Türkiye'nin büyüme trendine girmiş olduğunu göreceğiz. 2017'de de yüzde 5'lik bir büyümeyi bütün olumsuzluklara ve beklentilere rağmen yakalayacağız. 2017'nin 2016'dan daha iyi geçeceği muhakkak” diye konuştu.



TİCARET KOLAYLAŞACAK


Özellikle yatırım ortamının iyileştirilmesi noktasında şirket kuruluşlarını basitleştirdiklerini vurgulayan Tüfenkci, şöyle devam etti: Karekodlu çek sistemine geçtik, Hapis cezasını geri getirdik. İflas ertelemeyi zorlaştıran bir düzenleme yaptık. Küçük esnafın korunmasına yönelik birtakım tedbirler hayata geçirdik. Küçük işletmelerin krediye ulaşmasını kolaylaştırma adına Taşınır Malların Rehini Kanunu'nu Meclisten geçirdik. Sınır kapılarındaki bekleme sürelerini kısaltarak ihracat maliyetlerini düşürdük. Küçük esnafa kredi desteği bu yıl da sürecek.”



Kredi desteğimiz sürer


Bakan Tüfenkci, açıkladıkları tedbir, destek ve teşvik paketlerine işaret ederek, 2017'nin 2016'dan daha iyi geçeceğini yineledi. Söz konusu paketlerin olumlu yansımalarının önümüzdeki yılda görülmesini beklediklerini söyleyen Tüfenkci, "Küçük esnafımızı ezici rekabetten koruma adına kredi desteklerimiz artarak devam edecek" diye konuştu.


#Bülent Tüfenkci
#Darbe girişimi
7 yıl önce