|

2017 lokomotifi şirket kredileri

Bankacılıktaki büyümenin bu yıl 2016’nın üstünde olacağını vurgulayan Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, sektörde şirket kredilerinin 2017’de de lokomotif segment olacağını söyledi. Açıkalın, TCMB’nin faiz artışına devam etmesi halinde ise bankacılık fonlama maliyetlerinin ve faizlerinin yükseleceği tespitinde bulundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/01/2017 понедельник
Güncelleme: 23:54 - 8/01/2017 воскресенье
Yeni Şafak

Türk bankacılık sektöründe büyümenin bu yıl, 2016'nın bir miktar üzerinde gerçekleşeceğini öngören Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Faik Açıkalın, 2017 yılında cari açık üzerinde petrol fiyatlarında görülen yükseliş, turizm gelirleri ve sermaye akımlarının seyrinin etkili olacağını vurguladı. Sektörde şirket kredilerinin 2017 yılında da lokomotif segment olacağını belirten Açıkalın, “Şirket kredilerinde şu an yaklaşık yüzde 54 olan kredi penetrasyon oranının önümüzdeki 2-3 yıl içinde yüzde 58 seviyesine yükselebileceğini düşünüyoruz. Bireysel bankacılıkta ise 2016'ya göre bir miktar toparlanma bekliyoruz” dedi.



BANKACILIK YÜKSELİŞTE


2016 gerçekleşmeleri ile 2017 beklentilerine ilişkin yaptığı açıklamada Faik Açıklan, bankacılık sektörünün geçen yıl da büyümeye ve ekonomiye desteğini artırdığını vurguladı. Merkez Bankasının Mart 2016'dan itibaren gerçekleştirdiği faiz indirimleriyle sektörde fonlama maliyetleri ve TL mevduat maliyetinin ikinci çeyrek itibarıyla kademeli düşüş gösterdiğini belirten Açıkalın, TCMB ve BDDK'nın destekleyici ek adımların devamıyla bankaların karlılığının bu yıl da olumlu etkileneceğini belirtti.







FAİZ İNDİRİMİ GÜÇLENDİ


Avrupa Merkez Bankası'nın genişleyici para politikasını Aralık 2017'ye uzattığına, Avrupa ve Japonya gibi gelişmiş ülke merkez bankalarının genişlemeci tutumunun da gelişmekte olan ülkelere nakit akışını desteklediğine dikkat çeken Açıkalın, bu durumların yurt içinde Merkez Bankası'nın faiz indirimi için elini daha da güçlendirdiğini anlattı. Açıkalın, şöyle devam etti: “Küresel belirsizliklerin sürmesi ve Fed'in sonraki adımlarında beklenenden daha agresif davranması gibi nedenlerin etkisi ile TL'deki değer kaybının artması ve TCMB'nin faiz artışına devam etmesi halinde ise önümüzdeki dönemde fonlama maliyetlerinin ve faizlerin bir miktar yükseldiğini görebiliriz.”



2016 'HASAT ZAMANI' OLDU


Geçen yılın kendileri için bir anlamda “hasat zamanı” olduğunu ifade eden Yapı Kredi CEO'su Açıkalın, geçen yılın 9 ayında nakdi ve gayrinakdi kredilerinin 224,8 milyar TL'ye ulaştığını, böylece toplam kredi hacminde Türkiye'nin 3'üncü büyük özel bankası olduklarını belirtti. Açıkalın, Türkiye'nin dev projelerine yüksek montanlı finansmanlar sağladıklarını ve sadece proje finansmanı kredilerindeki 9 aylık artışın %13 olduğunu da aktardı.



  1. Ülkemize güven duygumuz tam
  2. Yapı Kredi Üst Yöneticisi Açıkalın, 2017'de dengeli büyümeye devam edeceklerini, büyük projelere destek vererek Türkiye ekonomisine katkı sağlamayı sürdüreceklerini ayrıca aktif kalitelerini, sermaye ve likidite tabanlarını koruyarak karlılıklarını artırmayı hedeflediklerini bildirdi. Açıkalın, “Ülkemize güveniyor, ülkemizden ve müşterilerimizden güç alıyoruz” dedi. Açıkalın, enerji, altyapı, ticari gayrimenkul ile birleşme ve satın alma alanlarında kamu ve özel sektör tarafından planlanan her projeyi takip etmeye sürdüreceklerini de vurguladı. 2016'nın, dijital bankacılıkta da öncülüklerini pekiştirdikleri bir yıl olduğunu belirten Açıkalın, Türkiye'de ilk olan "göz tarama teknolojisi"ne imza attıklarını da sözlerine ekledi.
#Bankacılık
#Yapı Kredi
#Faik Açıkalın
7 лет назад