|

50 bin TL krediden isteyen esnaf yararlanacak

Başbakan Binali Yıldırım, TESK ve TESKOMB heyeti ile Çankaya Köşkü'nde öğle yemeğinde bir araya geldi. Yıldırım burada yaptığı konuşmada esnaflar için başlatılan faizsiz kredi uygulamasına değinerek "2016 için 15 bin esnafımız bu imkandan yararlanacak. Müracaat 250 bine dayanmış. Bunun kullandırma şartları var. Şartlara sahip olana bu desteği vereceğiz. 15 binin üzerine bu kaynak çıkacak. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için gereken neyse yapılacak. 50 bin TL kredi şartları karşılayan herkese verilecek" dedi.

Yeni Şafak
15:14 - 4/01/2017 Çarşamba
Güncelleme: 16:06 - 4/01/2017 Çarşamba
Yeni Şafak

Başbakan Binali Yıldırım, TESK ve TESKOMB heyeti ile Çankaya Köşkü'nde öğle yemeğinde bir araya geldi.



Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:



Bizim esnafımız, sınırsız kar etme arzusunu yenmiş, iş ahlakından taviz vermeyen esnaftır. Türkiye eğer yaşadığı onca sıkıntıyı badireyi en ağır ekonomik krizleri bütünlük içerisinde aşabildiyse inanın ki burada sizin sağlam duruşunuzun çok büyük katkısı vardır. Aynı şekilde 2002'den bu yana gerçekleştirilen bütün atılımlarda sizin katkınız önde geliyor. Esnafımızla sanatkarımızla her zaman gurur duyduk.




'İnsanı yücelt ki devlet yüceltsin' Geçtiğimiz 14 yıllık icraatımızda merkezde insan vardı. Bugün bölgedeki karışıkların arkasında insanın görülmemesinden, bağların zayıflayıp yok olmasından kaynaklanıyor. Eğer yöneticilerine inanamazsanız, güvenemezseniz, o ülkede yaşaya insanları mutlu edemezsiniz. Biz bu millete efendilik yapmaya değil hizmetkarlık yapmaya geldik. Yolları böldük hayatları milleti birleştirdik. Hepsinden önemlisi gönülleri birleştirdik. Hava yolunu halkın yolu yaptık, sağlıkta, ekonomide, eğitimde tarımda tüm alanlarda sosyal devlet... Sosyal devlet vatandaşın sesine kulak veren devlettir. Türkiye'yi yönetme sorumluluğunu taşıdığımız her anın hakkını verme gayreti içerisinde olduk. Her zaman yanınızda olduk, birlikte olmaya devam edeceğiz. Bu bilinçle hareket ettiğimiz için ekonominin çarkları döndü.



50 bin TL kredi müjdesi


14 yıl boyunca esnaf ve sanatkarımızı ilgilendiren birçok adım attık. Ana başlıklarla bazı konuları hatırlatmak isterim. Kredi kullanabilen kooperatif sayısını 2 kat artırdık.



  • Esnafa 1 yıl ödemesiz 3 yıllık Bilim, Sanayi Teknoloji Bakanlığımız bir destek veriyor. 2016 için 15 bin esnafımız bu imkandan yararlanacak. Müracaat 250 bine dayanmış. Bunun kullandırma şartları var. Şartlara sahip olana bu desteği vereceğiz. 15 binin üzerine bu kaynak çıkacak. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için gereken neyse yapılacak.

Genç girişimcilere, kadınlara desteklerimiz var. 0 faizli kredi uygulama kapsamında program dahilinde 1,5 milyar dağıtmışız. Emekli olduktan sonra esnaflık yapandan kesilen primi azalttık. Terör olayları nedeniyle işyeri veya işletmeleri zarar görenlerin banka borçlarını 1 yıl süreyle faizsiz olarak erteledik. Bu yılı kapsayacak şekilde de gerekli tedbirlere almaya devam ediyoruz.



'Sicil affı' bu hafta Meclis'e geliyor


KOBİ'ler faizsiz kredi uygulamasını 2017'de de sürdüreceğiz. 2 yeni uygulamayı daha hayata geçiriyoruz. Esnaf ve sanatkarın kredi faizleri yapılandırıldı. 24 binin üzerinde esnafımız yararlandı.



  • Esnafa sicil affı getiriliyor. Düzenleme en kısa zamanda yürürlüğe girecek. Düzenleme bu hafta Meclis'te görüşülecek.
  • Esnafa Ahilik Fonu getiriyoruz. Esnafı bu fonla güvence altına alıyoruz. Bunu da Anayasa görüşmelerinin ardından Meclis'e getireceğiz. Fona 18 TL devlet 35 TL esnaf ödeyecek. Fondan 711 TL ile bin 422 TL arasında ödeme yapılacak. Attığımız tüm bu adımlar esnafımıza sanatkarımıza hayırlı olsun.

Türkiye geleceğini güven ve istikrarla inşa edecek, 14 yılda olduğu gibi. 14 yıllık güven ve istikrar Türkiye'yi 3'e katladı. Bakın dünyada ekonomik kriz var yaprak kımıldamıyor ama Türkiye dünyanın en büyük projelerini yapıyor. 15 Temmuz'dan sonra belli ki bunlar ders almamış. Hepsi bir arada geliyor ama bizim arkamızda millet var. Bizi hiçbir şey korkutamaz. Terörün çetelerin bu ülkeye ne kadar büyük zararlar verdiğini hep gördük. Hiçbir zaman bu terör örgütlerinin geleceğimizi karartmasına izin vermeyeceğiz. Buradaki kararlılığımız nettir. Zaten ciddi anlamda mesafe aldığımız için hiç kural tanımadan giriştikleri bu fedai eylemler bundandır. Ne yapmaya çalışırsa çalışsınlar bunların geleceği yoktur.



Anayasa değişikliği


Anayasa değişikliği gündemde...Anayasa değişikliğine ne hacet var gibi laflar var. Tam da bugün Anayasa değişikliği en büyük ihtiyaç. Zayıf bir iktidar veya koalisyon hükümeti olsaydı ne olurdu? Yeniden darbe, yeniden kaybedilen yıllar...Türkiye güçlü olmak zorunda. Türkiye bugün bunu yapıyor. Bunu kalıcı hale getirmenin yolu daima güçlü iktidar. Nasıl olacak? İşte bu anayasa bunu sağlıyor. Tek başına iktidar olmak için yüzde 51 şartını arıyor. Temsilse temsil bu. Türkiye'de yüzde 20'yle de iktidar oldu. Milli iradenin en fazla meclise yansıdığı Cumhurbaşkanlığı sistemidir.



Türkiye hem ateşi söndürüyor, hem dimdik ayakta kalıyor. Vatandaş iki tane görev veriyor; diyor ki ey cumhurbaşkanı ben seni 5 yıllığına seçtim. "Bize vadettiğin işleri yap, bahane istemiyorum" diyor. Mevcut sistemde bir tek meclisi seçiyorsunuz, hükümetin kim olacağını bilmiyorsunuz. 7 Haziran'da ne oldu? Her kafadan bir ses çıktı! Allah'tan beş buçuk ay sürdü. Bu topraklarda kalıcı olmanın şartı, güçlü olmak. Bu topraklarda kalıcı olmanın şartı güçlü olmak ve istikrarı sürekli sağlamak. İktidarı mutlaka tek başına en güçlü temsili esastır.



Başkanlık sistemi, Türk milletinin yönetim geleneğinin bir sonucudur. Bizim yönetim geleneğimiz var. Biz her tarafın sistemlerini inceledik, iyi olan taraflarını aldık, çalışmayan taraflarını almadık. Bizde eyalet sistemi olamaz. Yeni sistemde cumhurbaşkanı seçiliyor, mecliste seçiliyor ancak aynı kişi 3 kere seçilebiliyor. Başkanlık Sistemi hiç kimsenin sistemi değil. Türkiye'nin Türk miletinin sonucudur. Kimsenin sistemini kopya etmeye ihtiyacımız yok. Biz sistemlerin iyi taraflarını aldık, çalışmayan taraflarını da gücümüz yettiğince düzelttik. Mesela ABD'de onlarda 2 tane meclis var, eyalet sistemi var. Bunlar bizde yok, olamaz da, geleneğimizde yok.



Bu önemli toplantıyı organize eden konfederasyon başkanlarımıza, esnaf temsilcilerimize teşekkür ediyorum.


#Binali Yıldırım
#Esnaf
#Sanatkar
#TESK
#TESKOMB
7 yıl önce