|

AKK kalkmalı

Adil Kullanım Kotası’nın (AKK) 2018 yılında kaldırılacağı açıklamasına bir destek de Uydu Elektronik İletişim İş İnsanları Derneği’nden (TUYAD) geldi. TUYAD Başkanı Hayrettin Özaydın, “Son kullanıcıda kota uygulaması kaldırılmalı. Dünyanın hiçbir ülkesinde kota diye bir şey yoktur. Abone istediği ve ihtiyacı olduğunca özgürce interneti kullanır” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 4/01/2017 Çarşamba
Güncelleme: 08:15 - 4/01/2017 Çarşamba
Yeni Şafak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın Adil Kullanım Kotası'nı (AKK) 2018 yılında kaldıracakları açıklamasına bir destek de Uydu Elektronik İletişim İş İnsanları Derneği'den (TUYAD) geldi. AKK'nin kaldırılması kararına ilişkin TUYAD Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Özaydın, “Dışa bağımlılığın ortadan kalkması için son kullanıcıda kota uygulaması kaldırılmalı. İnternet derin bir mecradır. Dünyanın hiç bir ülkesinde kota diye bir şey yoktur. Abone istediği ve ihtiyacı olduğunca özgürce interneti kullanır" değerlendirmesinde bulundu.



YURTDIŞI SERVER REKABETİ BOZUYOR


Özaydın ayrıca, internet üzerinden medya içeriği sağlayan şirketlerin faaliyet alanlarının düzenlenmesi gerektiğini belirterek, server merkezlerini Türkiye yerine Güney Kıbrıs veya İsrail'de bulunduran küresel firmaların Türkiye'deki kablolu TV pazarına etkilerinin ele alınması gerektiğini söyledi. Özaydın, şunları kaydetti: “Uydu elektronik iletişim sektörünün en önemli sorunu Pay TV (öde-izle) platformlarının, hiçbir regülasyona tabi olamamasıdır. Bu haksız rekabete yol açmaktadır. Diğer yandan sadece TV yayıncılığı değil, veri iletişimi ve telefon hizmeti veren firmalar var. Bu verilerin ülkemizde tutulması şartı getirilmeli."



TELEKOMDA KÂRLAR AZALDI


Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak ise, Türkiye'de elektronik haberleşme sektörünün 16 milyar dolarlık büyüklüğünü geçen yıl yinelediğini belirterek, “Sektörde karlılığın 2010 yılından itibaren ciddi oranda azaldığını görüyoruz" dedi. Arıak, elektronik haberleşme hizmetleri sektörünün büyüklüğünün 2015 sonunda yaklaşık 39,6 milyar lira seviyesinde olduğunu, dolar bazında değerlendirildiğinde 15,39 milyar dolardan 14,4 milyar dolara gerilediğini bildirdi.



'ORTAK FİBER' SEKTÖRÜN UMUDU


TELKODER Başkanı Arıak, gelecek yıl için sektörde asıl beklentiyi serbestleşme yönünde atılacak ciddi adımların oluşturduğunu ifade ederek, “2017 yılını değerli kılan şey, TELKODER olarak önemli katkılarda bulunduğumuz Ortak Altyapı Şirketi'nin kuruluşunun tamamlanması ve fiberde ortak altyapıya geçilmesi olacak. Fiberde ortak altyapıya geçmek demek, sektörün büyümesi ve gelirlerini dengeli biçimde kullanması anlamına geliyor" dedi. Turkcell Superonline, Vodafone, Türksat ve alternatif operatörlerin Ortak Altyapı Şirketi'ni kurmak için çalışmalarını sürdürdüğünü de dile getiren Arıak, bu konuda hükümetin de tam desteğini aldıklarını söyledi. Arıak, 2017 içinde gerekli yasal düzenlemelerin yapılarak sektörün önünün açılmasının, sektörde büyüme ve karlılık açısından adeta doping etkisi yaratacağını vurguladı.



AKK sorun olmaktan çıkıyor


AKK, Türkiye'nin altyapısında oluşacak bir aşırı yüklenme durumunu önlemek için hazırlanmış bir sistem. Fakat Türkiye'nin internet altyapısı AKK sistemine ihtiyaç duymadan ayakta kalacak kadar güçlendiği için sistemin kaldırılması ihtiyacı ortaya çıktı. Şu anda AKK'yi doldurduğunuz takdirde internet hızı en fazla 3 Mbps seviyesine kadar düşürülebiliyor.



#Adil Kullanım Kotası
#Hayrettin Özaydın
7 yıl önce