|

Asgari 2154 lira maaş tavsiyesi

İGİAD, bu yıl için hazırladığı 'Asgari Geçim Ücreti' çalışmasını açıkladı. Çalışmaya göre dört kişilik bir ailenin insani şartlarda yaşaması için en az bin 666 liraya ihtiyacı var. Bu rakam İstanbul için 2 bin 154 liraya çıkıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/01/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:27 - 19/01/2017 Perşembe
Yeni Şafak

Milyonlarca özel sektör çalışanın gözü, kulağı işverinin 2017 yılı için belirleyeceği yıllık zamda. Şirketler Ocak ve Şubat aylarında senelik planlamalarını yapıyor. Bu konuda iş verene tavsiyelerde bulunan Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), akademisyenlerle birlikte hazırladığı "Asgari Geçim Ücreti" raporunu dün açıkladı. Gelir dağılımındaki adaletsizliğin iş görenlerin aleyhine ilerlediğini aktaran İGİAD Başkanı Ayhan Karahan, “İstanbu'da 2017 yılında 4 kişilik bir ailenin Asgari Geçim Ücreti'nin (İGÜ) 2 bin 154 liradır. Bu rakam geçen yıl bin 950 liraydı. Bu yıla ilişkin çalışmamızda ortaya çıkan rakamı üye işyerlerimize en düşük ücretin bu olması gerektiğini söylüyoruz" dedi.



RESMİ ASGARİ YETMEZ


Ankara'da belirlenen asgari ücretin insani geçim stndartlarına yetmediğini ifade eden Karahan, İGÜ çalışmasına ilişkin şu bilgileri verdi: “İGİAD'ın belirlediği İGÜ ortalama iki çocuklu bir ailenin onurlu yaşayabileceği, insanca geçinebileceği aylık asgari ücreti esas almaktadır. 2017 yılı için Türkiye'de 12 ayrı bölgenin ayrı ayrı geçim ücreti belirlendi. İstanbul'da 2017 yılında 4 kişilik bir ailenin Asgari Geçim Ücreti (İGÜ) 2 bin 154 liradır. Türkiye ortalaması fiyatlarla hesaplanan insani ücret bin 666 lira olarak belirlendi."



İSTANBUL'DA GİDER FARKI


Prof. Dr. Adem Korkmaz ise “İGÜ, aynı zamanda, işverenin yanında çalıştırdığı işgörenleri yoksulluğa mahkum etmemesi, üretilen artı değerin adil bir şekilde paylaşılması ve bu sayede iş ortamındaki motivasyonun arttırılması gereğini ortaya koymayı amaçlayan bir uygulamadır” diye konuştu.



#İGİAD
#Adem Korkmaz
#Ayhan Karahan
7 yıl önce