|

Asgari ücrette nefesler tutuldu

Milyonlarca çalışan 2017 yılında asgari ücret rakamının ne olacağını merakla bekliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeni ücret için Perşembe günü son kez bir araya gelecek. Son randevu öncesinde gelinen durumu sorduğumuz TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, bin 600 lirada ısrarcı olduklarının altını çizdi. Atalay, edindikleri izlenimler doğrultusunda komisyondan daha düşük bir rakam çıkabileceğini de ifade etti.

Yeni Şafak
04:00 - 27/12/2016 الثلاثاء
Güncelleme: 09:56 - 27/12/2016 الثلاثاء
Yeni Şafak

Bu hafta belirlenecek olan 2017 yılı asgari ücret tutarı için nefesler tutuldu. Yaklaşık 6,5 milyon kişiyi ilgilendiren karar için üç kez toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu 29 Aralık Perşembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda son bir kez daha bir araya gelecek. Bu toplantıda 2017'de geçerli olacak asgari ücret tutarının netleşmesi bekleniyor. Ancak yeni asgari ücretin ne olacağı konusunda komisyonu oluşturan işçi, işveren ve kamu temsilcileri farklı düşünüyor.



TALEPLER MASAYA YATIRILDI


Komisyon'da işçi kesimini temsil eden Türk-İş'in bin 600 liralık talebine karşı işveren kesimi geçen yıl yapılan zam nedeniyle zam yapılmamasını talep ediyor. Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, asgari ücret görüşmelerine ilişkin, yaptığı açıklamada “İstikrarlı bir hedefe yönelmekte geçici mutluluklar kalıcı huzura dönüşmeyebilir" ifadelerini kullanarak, taraflardan gerçekçi taleplerde bulunmalarını istemişti.



İŞİN AĞIRLIĞINA GÖRE


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri ise yapılan son toplantıda “ağır", “orta ağır" ve “hafif işlerde" çalışan bir işçinin net yaşam maliyetine ilişkin rakamları komisyon ile paylaştı. Bir işçinin aylık net yaşam maliyeti “ağır" işlerde bin 668 lira 90 kuruş, “orta ağır" işlerde bin 485 lira 30 kuruş, “hafif işlerde" ise bin 379 lira 40 kuruş olarak açıkladı.





BİN 600'DE KARARLIYIZ


Gerçekleştirilen üç toplantı sonrasında dün izlenimlerini sorduğumuz TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada asgari ücret rakamının bin 600 lira olması konusunda şiddetle ısrarcı olduklarını ancak görüşmelerden edindikleri izlenimler doğrultusunda komisyondan bu rakamın çıkmasının zor olduğunu söyledi.







ÇİN İLE MUKAYESE YANLIŞ


Bu parayla nefes almanın bile mümkün olmadığına dikkati çeken Atalay, özellikle bazı bakanların bu konuda 'Çin'de insanlar bu paranın 3/1'ni alıp, bu parayla tasarruf ediyor" açıklamasında bulunduklarını, bu açıklamanın kendilerini çok üzdüğünü söyledi. Kendilerinin yine bin 600 noktasında olduğuna vurgu yapan Atalay, “Bin 600 uygun bir rakam. Kamuoyunun ve sendikaların tamamının da uygun gördüğü bir rakam. Perşembe günü bu rakamı verirlerse bu işin sorumlusu benim. Vermezlerse sorumlusu hükumet" değerlendirmesinde bulundu.



VERGİ MUAFİYETİ KALKMALI


Öteki taraftan hem Türk-İş hem de DİSK asgari ücretin tümüyle vergi dışı bırakılmasını istiyor. Dolayısıyla asgari ücretin brüt tutarının ne olacağı kadar asgari ücretten yapılan kesintiler ve işverenlere sağlanacak muafiyetler de asgari ücretin belirlenmesinde önemli etkenleri oluşturuyor. Vergi muafiyeti konusuna da değinen Atalay, “O noktada bir problem yok onu yapsınlar. Vergi kalkarsa çok daha iyi olur" diye konuştu. Atalay sözlerini şöyle sürdürdü: “Şuan ülkenin ve esnafın durumu ortada. Ülke olarak zor bir süreçten geçtik. Tamda yılbaşı öncesi bu rakam verilsin, vatandaşlar mutlu edilsin istiyoruz. Biz bin 600'de ısrarcıyız."


#Asgari ücret
#Ergün Atalay
#TÜRK-İŞ
#DİSK
٪d سنوات قبل