|

Ayakkabı üreticisine kur baskısı

Kurların yükselmesini bahane eden fırsatçılar, ayakkabı firmalarına zor günler yaşatıyor. Termo kauçuk ve deri ham maddelerinde mal girişlerinin durduğunu söyleyen Aymakop Ayakkabıcılar Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Göl, “Ham madde tedarikçisi firmalar yıllardır para kazandıkları piyasaya böyle riskli dönemlerinde kapılarını kapatıyor” dedi.

Murat Palavar
04:00 - 13/09/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:24 - 13/09/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Hammadde fırsatçıları ayakkabı sektörünü krize sürüklüyor
Hammadde fırsatçıları ayakkabı sektörünü krize sürüklüyor

Hotiç'in konkordato ilan etmesi gözleri ayakkabı sektörüne çevirdi. Türkiye'nin en büyük ayakkabı üretici merkezlerinden biri olan Aymakop Ayakkabıcılar Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Göl, sektördeki ağırlığı yurt dışı ham madde tedarikçilerinin fırsatçılık yaptığını ve sektörün ham madde girişi sıkıntısı yüzünden üretimin durma noktasına geldiğini söyledi. Göl, “Sıkıntının temelinde ham madde tedarikçileri var. Hammaddeciler yıllardır para kazandıkları piyasada böyle riskli dönemlerinde kapılarını kapatıyorlar. Bir toptancı ‘tatile çıkıyorum’ bahanesiyle kur ile sıkışan üreticiye sırtına dönerek gitti” dedi.

BU ÜLKEDEN HİÇ Mİ PARA KAZANMADILAR

Termo kauçuk ve deri ham maddelerinde mal girişlerinin durduğunu ifade eden Murat Göl, “Kimisi malın gümrükte olduğunu söylüyor, kimisi dövizdeki artışlardan dolayı gümrükten malı çekemediğini söylüyor. Çeşitli bahanelerle teslimat yapmıyorlar. Bu adamlar hiç mi Türkiye'den para kazanmadılar? Bu gibi sıkıntılı dönemlerde herkes fedakarlık etmeli. 15 Temmuz'da olduğu gibi herkesin bir fedakarlık yapması gerekin bir dönemdeyiz” diye konuştu.


KISA VADE VE PEŞİNE DÖNDÜLER

Ham maddecilerin ellerindeki malı piyasaya vermesi gerektiğini kaydeden Murat Göl, “İşletmeler üretim zorluğu yaşıyor. Artık uzun vadeli yerine dövizdeki yükselişten dolayı kısa vadeli ve peşine dönmeye başladılar. Burada ciddi sıkıntılar bekleniyor. Biz de herkesi sokağa mı dökelim? 2 milyon çalışanı işsiz kalma riskiyle bırakmamız ne kadar doğru?” diye sordu.

ESNAF PARASINI AVM'LERE KAPTIRDI

Esnafın parasını AVM'lere kaptırdığını da belirten Aymakop Ayakkabıcılar Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Göl, şunları kaydetti: “AVM'nin yapıldığı bölgedeki cadde ve sokak esnafı müşterilerini tamamen AVM'ye kaptırdı. Sonuçta kirasını ödeyemedi, para kazanamadı. Ayakta kalabilmek için evini aracını sattı. Bugüne kadar yaptığı kazancı elde ettiği birikimi AVM'ler kaptırmış oldu.”

BATSAN DA ÇIKSAN DA KİRAYI ÖDEYECEKSİN

Markaların da aynı şekilde AVM'lere yüksek kira ödeyerek sermayelerini kaptırdıklarını kaydeden Göl, “Mağazalara dayatılan “Açtığım her AVM'de mağaza açacaksın’ şartı var. Diğer bir şart ise 5 yıllık kontratlar. Mağazalar batsa da çıksa da AVM sahipleri kirasını alıyor. İş yapan mağazalar, iş yapmayanları besliyor” dedi.

#Ayakkabı
#Döviz
#Kur
6 yıl önce