|

Bakanlar kurulu tam entegrasyon dedi

Ekonomi Bakanı Zeybekci, son Bakanlar Kurulu toplantısında Gümrük Birliği’nin revize edilmesine ilişkin dört alternatifli sunum yapıldığını söyledi. Gümrük Birliği’nin tam entegrasyonu sağlayacak bir biçimde tarım, hizmetler ve kamu alımları da dahil güncellenmesi senaryosunda karar kılındı.

Yeni Şafak
04:00 - 29/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 05:59 - 29/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2014 yılı başından bu yana sürdürülen Gümrük Birliği'nin (GB) güncellenmesi konusunda önemli bir aşamanın geçildiğini söyledi. GB'nin güncellenmesi ile Türkiye'nin artık Avrupa Birliği'nde (AB) karar alma süreçlerinde, AB'nin 3'üncü ülkelerle yapacağı Serbest Ticaret Anlaşmalarına (STA) otomatik taraf olacak şekilde bir sürecin başladığını kaydeden Zeybekci, önceki günkü Bakanlar Kurulu toplantısında GB'nin güncellenmesi konusunda kapsamlı bir sunum yaptıklarını söyledi.



'AB İLE FULL ENTEGRASYON'


Etiyopya ve Cibuti temasları öncesinde uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Zeybekci, “Hem bizim hem de AB için GB'nin tümden güncellenmesi en olumlu bir alternatif olarak görüyoruz. Tarım, hizmetler, kamu alımları, sanayi ürünlerinde tam ekonomik serbestiyetle 'full entegrasyon' diyebileceğimiz bir alternatifle ilgili sona geldik" dedi. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusunda geçen hafta AB Komisyonu'nun AB Konseyi'nden yetki istediğini ve oybirliği ile yetkinin verildiğini hatırlatan Zeybekci, 2017'nin yılın ilk çeyreğinde müzakerelere başlanacağını beklediğini ifade etti.



REKABET KABİLEYETİMİZİ ARTIRDI


Gümrük Birliği'nin mevcut haliyle Türkiye ve sektörler için artık birçok olumsuzluklar içerdiğini ifade eden Zeybekci, “Ama buna rağmen, GB bizim için rekabet kabiliyetimizin artması, uluslararası kurumlarla eşdeğer kapasiteye ulaşma anlamında çok büyük katkısı olan bir süreçtir. 1995'te GB anlaşması imzalanırken, birçok büyük kuruluşların, sanayi şirketlerinin 'Anahtarlarımızı size teslim edelim. Şirketleri kapatalım. GB'ye gireceğiz, mahvolacağız, rekabet edemeyeceğiz' gibi yorumları vardı. Ne oldu, kazanan biz olduk. İhracatın yüzde 48,5'u, ithalatın yüzde 41'ini oradan yapıyoruz. Tekstilin, konfeksiyonun toplam ihracatının yüzde 72'sini oraya yapıyoruz. Otomobilin yüzde 69'unu oraya ihraç ediyoruz. Doğrudan yabancı sermaye girişinin yüzde 65'ini oradan alıyoruz"


diye konuştu.



  1. Tam entegrasyon kapsamında her türlü işe Avrupalı şirketler teklif verebilecek. Türk firmalar da AB'de aynı standartlarda işlere talip olacak. Tarımda ise AB ülkelerinin çiftçisini koruma yöntemlerinin aynısı Türk çiftçisine sağlanacak. Tarım ürünlerinin fiyatları düşecek, kalite artacak.

BAKANLAR KURULU'NA 4 ALTERNATİFLİ SUNUM


Salı günkü Bakanlar Kurulu toplantısında Gümrük Birliği'ne ilişkin kapsamlı bir sunum yaptıklarını da belirten Zeybekci, dört ayrı baz senaryo üzerinden tamamladıkları çalışmanın detaylarını anlattı. Uzun süredir AB Komitesi ile birlikte aynı bağımsız denetçi firmaya anketlerin de dahil olduğu bir dizi çalışma yaptırdıklarına dikkat çeken Zeybekci, şunları kaydetti: “Eş zamanlı bu çalışmalar tamamlandı. Bu çalışmalardaki alternatifleri karşılıklı değerlendirdik. Bakanlar Kurulu'nda önceki gün biz de anlattık. Bu çerçevede Gümrük Birliği'nin tam anlamıyla tarım, hizmetler, kamu alımları da dahil güncellenmesini öngören senaryoda karar kıldık. Üzerinde muktabık kaldığımız baz çalışma; Türkiye'nin her şekilde karar alma mekanizmalarında yer alması ve 3'ncü ülkelerle Serbest Ticaret Anlaşmalarına taraf olmasını içeriyor."





Şirketler karşılıklı ihale alabilecek


AB Komisyonu ile Gümrük Birliği'nin tamamen güncellenmesini, full entegrasyona geçilmesini içeren 2'nci alternatifin Türkiye ve AB için karşılıklı en doğru adım olacağını kararlaştırdıklarını dile getiren Zeybekci, bu durumda Türkiye'nin yeni bir çağa geçiş sürecini başlatacağını ifade etti. Zeybekci, “Artık önümüzdeki dönem, Türk şirketlerinin AB'de, Avrupa şirketlerinin de Türkiye'de tüm sektörlerde (hizmet sektörü de dahil), gelip iş yapabilecekleri bir süreç başlayacak" diye konuştu.



ÇİFTÇİ KORUNACAK KALİTE YÜKSELECEK


Türkiye'nin AB karşısında en riskli alanının tarım olduğunu ifade eden Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye'nin yaş meyve sebzede, tahılda, turunçgillerde avantajlı, ette ise dezavantajlı olduğunu kaydetti. Zeybekci, “Yeni süreçte de çiftçimizi, tarımı korumaya devam edeceğiz. Ama artık AB ülkeleri nasıl yapıyorsa öyle koruyacağız. Halkımız vatandaşlarımız tarımsal ürünlerde kalite ve fiyatta AB standartlarında tüketim yapacak. Fiyatlar düşecek" dedi.





Büyüme motoru artık Afrika


Afrika Birliği'nin merkezi Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlenen Etiyopya-Türkiye İş ve Yatırım Forumu'nda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Etiyopya'nın Müslümanların Mekke'den hicret ettiği ve orada korunduğu bir ülke olduğuna dikkat çekerek, “Bizim için manevi değeri büyük bir ülkedir" dedi. Çin ve Hindistan'ın geçmiş 10 yılın dünya ticaretinde motor görevi yaptığını ifade eden Zeybekci, “Motor yavaşlamaya başladı. Şimdi gelecekte dünyanın ticaretinde, sanayisinde ekonomisinde büyüme motoru Afrika olacak" değerlendirmesinde bulundu.





#Afrika Birliği
#Addis Ababa
#Gümrük Birliği
7 yıl önce