|

‘Bol keseden TL yok’ mesajı

Merkez Bankası dövizi silah olarak kullananlara TL ile karşılık vermeye başladı. Son hamle bankaların borç alabilme limitleri üzerinden gerçekleşti. ‘Paraya ihtiyacın varsa döviz boz’ sinyali veren Merkez, borç verme limitini 11 milyara düşürdü.

Yeni Şafak
04:00 - 15/01/2017 الأحد
Güncelleme: 00:19 - 15/01/2017 الأحد
Yeni Şafak

Faiz spekülatörlerinin oyununa gelmeyen Merkez Bankası, art arda yaptığı hamlelerle döviz spekülatörlerini köşeye sıkıştırmaya başladı. Hafta boşunca yüksek dozlarla devam eden kurlardaki hareketliliği sıkı takibe alan Merkez Bankası,ilk hamleyi yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm vade diliminde 50 baz puan indirerek yaptı. Bu adımla finansal sisteme 1,5 milyar dolar ilave likitide girmesini sağlayan Merkez, ardından da perşembe ve cuma günleri repo ihalesi düzenlemeyerek piyasa yapıcıları şaşırttı.



DÖVİZ BOZARAK İHTİYACINI KARŞILA


TL politikasında sıkı bir duruş sergilemekte kararlı olduğunu gösteren Merkez Bankası'nın son hamlesi ise cumu günü piyasalar kapandıktan sonra geldi. Merkez Bankası önceki akşam saatlerinde, bankaların borç alabilme limitlerini 11 milyar liraya düşürdüğünü duyurdu. Piyasaya ihtiyaç duyduğu nakitten daha az para girişi sağlayan MB'nin bu adımı; TL'ye ihtiyaç duyan bankaları döviz bozdurmak durumunda bırakacak. Bankalara “Borç verme limitim 11 milyar TL” diyen Merkez Bankası'nın bu uygulaması 16 Ocak 2017 (yarın) tarihinden itibaren başlıyor.



REPO SİLAHINI DA ÇEKEBİLİR


MB'den yapılan duyuruya göre, gerekli görülen günlerde Borsa İstanbul bünyesindeki repo pazarlarında TCMB tarafından yapılan fonlama tutarı sınırlandırılabilecek. Duyuruda, bankaların gün sonunda kalan likidite ihtiyaçlarını Geç Likidite Penceresi (GLP) borç verme faiz oranından limitsiz olarak karşılayabilmelerinin mümkün olduğu da belirtildi. MB bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası'nda bankaların borç alabilme limitleri 11 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere toplam 22 milyar TL'ye düşürülmüştü.


#Merkez Bankası
#Geç Likidite Penceresi
#Para Piyasası
٪d سنوات قبل