|

Borsa Fed’i dinlemedi

Borsa İstanbul, Fed'in çeyrek puanlık faiz artışına rağmen yükselişle günü tamamladı. Karar sonrası güne düşüşle başlayan BIST, öğleden sonra gelen yoğun alıcılı seyirle coştu. Ulusal 100 endeksi günü yüzde birlik yükselişle 77 bin 678 puandan tamamladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/12/2016 Cuma
Güncelleme: 23:17 - 15/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Amerika Merkez Bankası Fed'in merakla beklenen faiz ardışı önceki gün yapıldı. Yılın son toplantısını çeyrek puanlık faiz artışı kararı alan Fed'in önümüzdeki yıl için üç kez faiz faız artışı yapacağını duyurması gelişmekte olan ülke piyasalarını salladı. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan piyasalarda başlayan dalgalanma dün gün boyunca etkili oldu.



78 BİNE DAYANDI


Fed'in kararının etkisiyle güne satış seyirli bir başlangıç yapan Borsa İstanbul öğleden sonra toparlanarak günün yükselişle tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 797 puan artarak günü 77 bin 678 puandan günü tamamladı. Hisse senetleri ortalama yüzde 1,04 değer kazandı. Toplam işlem hacmi 3,8 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 1,60, holding endeksi ise yüzde 0,93 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,97 ile ulaştırma, en çok düşen ise yüzde 1,22 ile madencilik oldu.



AVRUPA'NIN ETKİSİYLE


Güne satıcılı başlayan BIST 100 endeksi, en düşük 76.255,84 puanı görse de Avrupa'da açıklanan verilerin beklentilerden iyi gelmesi etkili oldu. den bulduğu destekle yükselişe geçti. Analistler, bugün yurt içinde veri akışının zayıf olacağını, yurt dışında ise Avro Bölgesi TÜFE, ABD inşaat izinleri ve konut başlangıçları verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 76.200 seviyesinin destek, 78.200 seviyesinin ise direnç konumunda olduğunu kaydetti.



YİNE DE TEDBİRLİ OLALIM


Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım kararına ilişkin, “Herşeyi devletten bekleyerek değil, bizler de üzerimize düşeni yaparak, döviz gelirlerimizle orantılı döviz cinsinden borçlanmalıyız. kısa vadeli borçlarla Uzun vadeli yatırımları finanse etmeyelim, üreten kesim temsilcileri olarak tedbiri elden bırakmamalıyız" çağrısı yaptı.


#Borsa İstanbul
#Fed
7 yıl önce