|

'Bu tünel insanlığın eseridir'

Asrın projesi Avrasya Tüneli'nin açılış töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım "Bu büyük eser önce İstanbul'un Türkiye'nin eseri olduğu kadar insanlığın eseridir" dedi.

Yeni Şafak
15:00 - 20/12/2016 Salı
Güncelleme: 16:21 - 20/12/2016 Salı
Yeni Şafak
Başbakan Binali Yıldırım, asrın projesi Avrasya Tüneli'nin açılış töreninde konuştu.
Başbakan Binali Yıldırım, asrın projesi Avrasya Tüneli'nin açılış töreninde konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım, asrın projesi Avrasya Tüneli'nin açılış töreninde konuştu.



Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:



Sevgili İstanbullular hepinizi selamlıyorum. Büyük gün için hoşgeldiniz. Kıtaları birbirine bağlayan Avrasya Tüneli'nin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu eseri meydana getiren herkese teşekkür ederim. Bu vesile ile aziz şehitlerimizi anıyorum.



Dün gece bir menfur saldırı sonucu Rusya'nın Ankara Büyükelçisi hayatını kaybetti. Terör bir kez daha alçak yüzünü gösterdi. Bu olay şüphesiz Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri bozmaya yönelik alçak bir provokasyondur. Ama kim ne yapmaya çalışırsa çalışsın Türkiye Rusya ilişkileri gelişmeye devam edecek, bozmaya asla güçleri yetmeyecek. Türkiye dostlukları artırmak, düşmanlıkları azaltmak için çalışamaya gayret etmeye devam edecek.



Yürüttüğümüz her hizmet bu topraklarımızın emeği olan aziz milletimiz içindir. Türkiye'nin büyüme azmini Allah'ın izniyle hiçbir şer güç durduramayacak. Şeytani tuzaklarla kan dökenler Türkiye'yi insanlık değerlerinden, hukuk devletinden asla vazgeçiremeyecek. Ne yaparlarsa yapsınlar Türkiye adalet çizgisinden asla sapmayacak. Bildiğiniz gibi dünkü olayı lanetle kınıyoruz. Ancak bu olayı yapanlar bu çarpık zihniyetli sapkınlar amaçlarına erişemeyecekler.



Yeni havalimanı 26 Şubat 2018'de açılacak


  • Değerli konuklar yol medeniyet dedik. 14 yılda 6 bin kilometrenin üzerine 19 bin bölünmüş yol inşa ettik. Bugün 76 ilimiz birbiriyle bölünmüş yollarla bağlandı. 14 yıl önce bu sadece 6'ydı. 156 yıllık demiryolu ağlarımızı yeniledik, kara tren devrinden hızlı tren devrine geçtik. Hava yolunu halkın yolunu yaptık, bugün dünyanın en büyük havaalanını yapan ülkenin adı Türkiye'dir. Yeni havaalanımızı 26 Şubat 2018'de devreye almış olacağız.

Bugün de karadan gemileri yürüten ecdadımızın şanına yakıır bir projeyle huzurunuzdayız. Fatih gemileri karadan yürüttü, onun torunları da arabaları trenleri denizin altından geçiriyor. Bugün dünyanın en derin tünelin açıyoruz. 4,5 milyarlık proje 2 katlı olarak yapıldı, bir kat gidiş, bir kat geliş. Deniz altından geçiş sadece 4 dakika. 120 bin araç günde karşıya geçmiş olacak. Tünelin hizmete başlamasıyla birlikte 1 yılda sadece yakıt tasarrufu 160 trilyon, zaman tasarrufu 52 milyon saate ulaşacak. Tünel 24 saat hizmet verecek. Doğal afetlerden etkilenmeyecek. Hayırlı uğurlu olsun. Bu büyük eser önce İstanbul'un Türkiye'nin eseri olduğu kadar insanlığın eseridir.



Millet, birlik ve beraberliği ile terörü yok edecektir. Hiçbir güç Türkiye'yi dize getiremeyecek. Bizler 15 Temmuz'da nasıl darbecilere darbeyi indirdiysek yine gereğini yapacağız. Ne Kürdü ne Türkü, ne Alevisi ne Sunnisi...Biz biriz beraberiz, kardeşiz. Bizim en büyük güvencemiz ay yıldızlı bayrağımızdır.



Bu eserin tamamlanmasında ortaya koyduğunuz liderlik için Cumhurbaşkanımız size şükranlarımı sunuyorum. Allah'a hamd ediyorum. İstanbul'un bu büyük projesini Marmaray gibi, Yavuz Sultan Selim gibi, Osman Gazi gibi bu proje de AK Parti iktidarına nasip oldu. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Avrasya ülkemize milletimize hayırlı olsun.





#Binali Yıldırım
#Avrasya Tüneli
7 yıl önce