|

Büyüme dostu bütçeye onay

Yatırım ve tasarruf dengesini bir arada tutan 2017 bütçesi onaylandı. Meclis’teki görüşmeleri iki ay süren bütçede, reel sektör eliyle yapılacak 48 milyarlık kamu yatırımı öngörülüyor. İhracat ve istihdama katkı veren toplamda 32,4 milyar liralık desteği içeren önümüzdeki yılın bütçesinde en büyük pay eğitim ve sağlık için ayrıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 04:41 - 17/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Meclis'teki 2017 yılı bütçesi dünkü oylamayla onaylandı. Bütçenin tümü üzerinde yapılan görüşmelerde, AK Parti, CHP, MHP ve HDP gruplarıyla birlikte iki milletvekili kişisel görüşlerini açıkladı. Tümü üzerindeki oylamada kabul edilmesiyle 5 Ekim'de başlayan iki aylık bütçe maratonu da tamamlandı. Plan Bütçe Komisyonu'ndaki yoğun mesainin ardından bütçenin Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeler 5 Aralık'ta başlamıştı.



YATIRIM, BÜYÜME, İHRACAT VE İSTİHDAM


2017 Bütçesi, dört önemli kategoride oluşturuldu. “Yatırım”, “büyüme”, “ihracat” ve “istihdam” hedefiyle hazırlanan bütçede en büyük paylar, 122 milyar TL ile eğitime, 111 milyar TL ile sağlığa ayrıldı. 2017 yılı eğitimde; burs ve öğrenim kredisi desteği 9 milyar lira, taşımalı eğitim ve yemek yardımı 3 milyar lira, özel okul ve eğitim desteği 1,4 milyar lira, pansiyon desteği 1 milyar lira olacak. Dershanelerin kapatılmasıyla takviye kurslara ise 1,5 milyar lira destekleme yapılacak. Önümüzdeki yıl tarım için 10,3 milyar lira, ulaştırma için 22,1 milyar lira kamu kaynağı teşviki gerçekleştirilecek. Sosyal yardım programlarına ayrılan kaynaklar da artırıldı.



32,4 MİLYAR DESTEK


2002 yılında 1.6 milyar TL olan sosyal yardımların miktarı, 2017 bütçesinde 45 milyar TL'yi buldu. 'Büyüme dostu' olarak nitelendirilen 2017 bütçesinde reel sektöre 32,4 milyar lira destek verilecek. Özel sektörü güçlendiren kamu yatırımları 78 milyar liraya çıkarıldı. Bütçede sosyal güvenlik, işveren pirim desteğinden yatırım teşviklerden ihracat desteklerine, turizm desteklerinden KOBİ desteklerine, esnaf ve tarım kredileri faiz desteğine kadar toplam 32,4 milyar lira destek var.



Aydınlık bir yıl olacak






TBMM Genel Kurulunda, 2017 yılı bütçesi üzerine hükümet adına konuşan Başbakan Yıldırım, sıkıntılarla geçen bir yılın sonuna yaklaştıklarını kaydederek “İnşallah önümüzdeki yıl, 2017, çok daha ferah ve aydınlık bir yıl olacak” dedi. Bütçenin Türkiye'ye ve millete hayırlı olmasını dileyen Yıldırım kriz iddialarını da yanıt verdi: “Bu kadar büyük kriz olan bir ülkede bu olur mu? Vatandaş para ödemek için kuyruğa girer mi? Doğru kuyruk var, eskiden de kuyruk vardı, dolar satın almak için kuyruk vardı, şimdi dolar bozdurmak için kuyruk var. Bu, güven ve istikranın bir yansımasıdır. Tedbirlerimiz aldık. 'Dünyada kriz var biz ne yapalım' diyecek halimiz yok. 8 Aralıkta aldığımız kararlarla iş alemine 250 milyarlık yeni kredi hacmi oluşturduk. Daha resmi başvuru yapmadan müracaat edilen projelerin tutarı 8 milyar”


#İhracat
#İstihdam
7 yıl önce