|

Çin 2017 sepetine TL’yi ekledi

Rusya, Çin, Hindistan ve Türkiye gibi ülkelerin ulusal para birimleri ile ticarete öncelik vereceklerini açıklamaları gözleri para birimlerine çevirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 22:05 - 30/12/2016 Cuma
Yeni Şafak

Birçok uzmanın 2017'de güçlü dolar beklentisi farklı ülkelerin döviz sepetini çeşitlendirmesine yol açıyor. Son olarak Çin, yuanın diğer yabancı para birimleri karşısındaki ağırlıklı değerini gösteren endeksin dayandığı döviz sepetinde değişiklik yaptığını açıkladı. Merkez'den yayımlanan bildiride, döviz sepetindeki para birimi sayısının 13'ten 24'e çıkarıldığı kaydedildi. Ülkedeki, Döviz Alım Satım Merkezi, yeni uygulamanın 1 Ocak 2017 tarihinde uygulamaya gireceğinin belirtildiği bildiride, söz konusu değişikliğin ilk kez yapıldığı ifade edildi. Merkez, söz konusu sepette yer alan para birimleri karşısında ulusal para biriminin ağırlıklı değerini belirleyerek bir endeks tutuyor. Söz konusu endekse Renminbi Kur Endeksi deniyor. Böylece, TL, 0.83'lük pay ile bu payıyla listeye 18. sıradan girdi. Listede ilk üç sırayı yüzde 22,4 yüzde 16,3 yüzde 11,5 payla dolar-euro ve Japon Yeni aldı.



TİCARETİMİZ İÇİN ÖNEMLİ


Destek Yatırım Menkul Değerler uzmanları Renminbi Kur Endeksi'ndeki para birimi çeşidi ve ağırlığını artırdığını açıkladı. TL'nin de dahil edildiği döviz sepetinde Türk Lirası'nın ağırlığı yüzde 0,0169 seviyesinde bulunuyor. Bu oranın Meksika Pesosu'ndan sonra ağırlığı en düşük ikinci para birimi olduğunu da belirtelim. Türkiye'nin 12 Aralık tarihinde Çin ile direkt ticarete başladığını hatırlatalım ve ilerde TL'nin ağırlığının kuvvetlendirilebileceğini hatırlatalım. Çin Merkez Bankası'nın Yuan'ın Dolar karşısında değer kaybettiği bugünlerde para biriminin değerini koruma amaçlı bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz. Yuan'ı küresel piyasalarda ticaret yapılabilir duruma getirmeye hedefleyen Çin, bu hamle ile parasını değersiz tutuyor eleştirilerine de karşılık vermek istiyor olabilir. Para birimine esneklik kazandırarak birçok para birimindeki karşı değerini ölçmek ve volatiliteyi azaltmak olduğunu da söyleyebiliriz.”


#Rusya
#Çin
#Hindistan
7 yıl önce