|

EKK kararları Meclis’te

Yatırımın, üretimin, istihdamın önünün açılması için Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda alınan bir dizi kararı hayata geçirecek kanuni düzenlemeler TBMM’ye sunuldu. 30 maddelik düzenlemede imalat sanayii yatırımları üzerindeki KDV’nin hızla iadesi imkanı getirilerek yatırımcının yükü hafifletilirken, Bakanlar Kurulu’na da kurumlar vergisi indirim oranlarının artırılması yetkisi veriliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/12/2016 Pazar
Güncelleme: 00:32 - 18/12/2016 Pazar
Yeni Şafak

Son Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK)'nda alınan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı kararların hayata geçirilmesini sağlayacak kanuni düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi'se sunuldu. 30 maddeden oluşan “Emekli Sandığı Kanun ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”; yatırımın, üretimin, istihdamın önünün açacak bir dizi değişiklik içeriyor.



30 YIL ÜZERİ HİZMETE FARK İKRAMİYESİ


Düzenlemeyle devlet memurluğunda 30 yıldan fazla hizmet veren emeklilere fark ikramiyesi getiriliyor. 30 yılı aşan her tam hizmet yılı için görevlerinden ayrıldıkları tarihteki emekli keseneğine esas aylık üzerinden ikramiye tahakkuk ettirilecek. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde başvuranlara 3 ay içerisinde 7 bin 500 liraya kadar olan kısmı ödenecek. Eğer bundan fazla ise alacağı kalan kısmı ise kanuni faizi ile birlikte bir yıl sonra başvurduğu tarihte alacak.



FABRİKA YATIRIMINDA KDV İADESİ


İlk kez geçtiğimiz günlerde Yeni Şafak'ın 'Fabrika yatırımının KDV'si iade edilecek' haberinde de yer alan imalat sanayiinde yatırım teşvik belgesi kapsamındaki inşaat işlerinde KDV indirimi hızlandırılıyor. Bu çerçevede asgari 50 milyon lira ve üzeri yatırımlardaki inşaat işlerinde 2017 yılında ortaya çıkan KDV, yılın altı aylık dönemlerinde iade edilememişse, izleyen yılın 6 aylık dönemlerinde iade edilecek. 50 milyon liraya kadar olan yatırımlarda ise 2017 yılında ortaya çıkan KDV aynı yıl içinde iadesi edilecek.



İMALATÇIYA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ


Yatırım teşvik belgeli imalat sanayiinde ve sadece 2017'de gerçekleştirecekleri yatırım harcamalarında uygulanan indirimli kurumlar vergisi oranlarının yüzdelik dilimi de artırılıyor. Yatırımcının maliyetini azaltacak düzenlemi için Bakanlar Kurulu'na indirimli kurumlar vergisi oranlarını daha da artırma yetkisi veriliyor. 5520 sayılı düzenlemenin 32/A maddesindeki yatırım tutarı 50 milyon liranın altında olanlara yüzde 55 oranındaki indirimli kurumlar vergisi yüzde70'e, 50 milyon liranın üzerindeki yatırımda yüzde 65 olan indirimli kurumlar vergisi oranının da yüzde 80'e yükseltilmesi yetkisi getiriliyor. Yüzde 90 olarak uygulanacak yatırımlardaki indirimli kurumlar vergisi oranı ise Bakanlar Kurulu tarafından yüzde 100'e çıkarılabilecek.



TÜRK SİCİLİNE BAĞLANAN GEMİYE VERGİ İSTİSNASI


Denizcilik sektörünün gelişmesi için yabancı bayraklı gemi ve yatların Türk bayrağına geçmesi de teşvik ediliyor. Türk uluslararası gemi siciline kayıtlı gemi ve yatlardan elde edilen kazançlardan vergi, resim, harç alınmayacak. Bağlama kütüğüne kaydedilen gemi, deniz ve iç su araçlarında yıllık vize harcı kaldırılacak. Yurtdışında bulunan yat, kotra, tekne ve gezinti gemilerinin Türkiye'deki gerçek veya tüzel kişilere bedelsiz intikalinde yurda ithaldeki vergi, resim ve harç istisnası getiriliyor.



ÇEKTE KARA LİSTEDEN 'BEYAZ'A DÖNÜŞ ŞANSI


Düzenleme ile karşılıksız çek, protestolu senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için Bankalar Birliği nezdindeki risk merkezine bildirilerek 'kara listeye giren' kişilere yeni bir imkan getiriliyor. Bu durumdaki kişiler düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde borcunun tamamını ödemesi veya yeniden yapılandırması halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtları silinerek yeni bir 'beyaz sayfa' açılmasına imkan getiriliyor.



30 maddeden oluşan kanun tasarısında neler var?


* Yatırım yapana KDV iadesi ve kurumlar vergisi indirimi


* Fabrika inşaatına aynı yıl KDV iadesi


* 30 yıl üzeri hizmetli emekli memura ikramiye


* Kurumlar vergisi daha da indirilebilecek


* Çekten 'kara' listede olana, 'beyaz sayfa' şansı


* Türk bayraklı gemilere vergi harcı istisnası





#KDV
#Yatırım teşviki
7 yıl önce