|

Bakan Zeybekçi: Ekonomide risk yok

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, son dönemde meydana gelen ekonomik gelişmeleri değerlendirirken, "Merkez Bankası'nın eli kolu bağlı değil. MB'nin elinde spekülatif hareketlere karşı müdahale edebilecek güç var. Bu nedenle risk yok" dedi.

Yeni Şafak
10:45 - 13/01/2017 пятница
Güncelleme: 12:26 - 13/01/2017 пятница
Yeni Şafak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, döviz kurundaki artışa ilişkin, "Merkez Bankasının elinde çok fazla enstrüman ve yaklaşım vardır. Genel itibarıyla Merkez Bankasından birilerinin beklediği, yapmasını istedikleri yaklaşım piyasaya döviz satarak müdahale etmesidir. Benim görüşüm bu yanlış bir yaklaşımdır. Daha başka enstrümanlar vardır." dedi.



Zeybekci, “Önümüzdeki dönemde bu dalgalanma ve spekülatif hareketlerden ümidin kesilmesiyle tekrar Türk lirasının normal seyrine döndüğünü göreceğiz. (Türk lirasının negatif ayrışması) Biter, bitmemesi için bir neden yok" diye konuştu.



İşte Zeybekci'nin açıklamalarından bazı notlar:



Bu dönemde çok doğru bir yaklaşımla, dolar kullanımının azaltılmasıyla, özelleştirme gayretleriyle, döviz olan talebi aşağı çekmek ve TL talebini artırarak bunun değerini yukarı çekmeye çalışıyor. Bu şekilde sorunu aşabiliriz. MB'nin elinde spekülatif hareketlere karşı müdahale edebilecek güç vardır. Çok güçlü bir şekilde de bunların gereğini yapabilir Merkez Bankası. MB'nin eli kolu bağlı değildir. Merkez Bankası'nın müdahalesi olmamasına rağmen bir önceki gün bankaların döviz karşılıklarını düşürdü. Bu bankaların kendi paralarıdır. Buna benzer konuların risk oluşturmayacağını düşünüyorum. Türkiye'nin yerine getirmeyeceği bir durum yoktur. Enflasyon, faiz çıkacak diyenlere milletimiz cevap veriyor. Asla öyle bir durum olmayacak. Dünyanın 16. büyük ekonomisinden bahsediyoruz. 30 milyar dolarlık ticaret hacmi olan bir ülkeden bahsetmiyoruz. 430 milyar dolarlık bir ülkeden bahsediyoruz. Denemelerle ilgili Türkiye buna meydan vermeyecek. Bugüne kadar söylediğimiz sözlerin arkasındayız. Spekülatörler var. Ellerinde belirli bir miktar işlem hacmiyle dalgalanmalarda, kırılmalarda, yukarı doğru giderken de kazanan bir anlayışla kâr almaya çalışıyorlar.



Endişeye gerek yok

Türkiye 27 çeyrekten beri ilk defa geçtiğimiz 3. çeyrekte yüzde 1,8 büyüme oldu. Biz bu dönemde, son iki yılda, ihracat büyümeye olumlu katkı vermedi. Gerek kurda, gerek büyümede- büyümede iyi bir performans bekliyorum- endişeye gerek yok. Türkiye'nin spekğlatif harekete geçmemesi için elimizde her türlü gerekçe var. Cari açıkta en iyilerden biriyiz, büyümede en iyilerden biriyiz. Enflasyonda son aylarda aldığımız sonuç hedeflerin dışında. İstihdamla ilgili yüzde 4 civarında büyürse işsizlik geri gidiyor demektir. Yüzde 4'ün üzerinde büyüme gerekiyor.



"Kredi derecelendirme kuruluşlarını yok sayamayız"

AK Parti hükümetlerinin en önemli başarıları finans politikaları, maliye politikaları ve istikrar. Bu üçü çok önemli. Aralarda zaman zaman sürprizler oluyor, bazı ihanetler de olabiliyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarını yok saymak mümkün değil. Bunlar dünyada finans piyasalarının referans olarak aldığı kuruluşları. 7 Haziran seçimlerinden önceki Pazartesi günü Fitch'in "İlla ki Cuma günü Türkiye açıklaması yapacağım" diye bir tutumu vardı. Seçimleri manipüle eden bir tutumdu bu. Sonra açıklama yapmaktan vazgeçtiler. 15 Temmuz ihanetinin yaşandığı Cuma günü, 16 Temmuz sivil demokrasi zaferinin yaşandığı ortamda 18 Temmuz'da açıklama yapanlara "Ne zaman incelemede bulundun?" diye sorarlar. Sabahın köründe Türkiye'nin kredi notunu düşürdü. Bunları yok sayamıyoruz. Türkiye'de öngörülen notlara bakılınca, bankalarımızın notlarına bakılınca, her şeye rağmen etrafımızdaki her şeye rağmen Türkiye'ye düzenlenen algı operasyonlarına rağmen Türk bankacılık sistemi 27 ülke arasında 23 ülkeden daha iyi durumda. Daha iyi de olabilir. Ama Türkiye'ye bankacılık sistemi olumsuz gidiyor demek tabansız ve gerekçesiz ve zamansız. Biz, AB ile ilgili söylemlerimizde de şunu söylüyoruz: AB bizim için stratejik bir hedef. Asıl hedef AB'nin kriterlerini tutturmaktır. Finansta, özgürlükte, demokraside, yatırım ortamında kriterleri tutturmak daha önemlidir. Bu kriterleri tutturup AB'ye üye olup olmamamız çok da önemli değil. Kredi derecelendirme kuruluşlarının söylemleri vardır. Bizim bunlara rağmen almamız gereken mesafeler var. Büyümeye devam edeceğiz, yatırım ortamını devam ettireceğiz.




#Nihat Zeybekci
#Ekonomi
#Dolar
7 лет назад