|

Ekonomiye direnç getirir

AK Part​i, Meclis'ten geçen yeni Cumhurbaşkanlığı sisteminin ekonomiye nasıl yansıyacağını anlatan bir çalışma sundu.

Yeni Şafak
04:00 - 28/01/2017 Cumartesi
Güncelleme: 08:16 - 28/01/2017 Cumartesi
Yeni Şafak

Sistem ile ekonomi yönetiminin çok daha esnek ve dirençli olacak. Ekonomi ve kalkınma planları mevcut durumda olduğu gibi hükümetin değil, devletin bir politikası olarak uygulanacak.



TEK MERKEZLİ KARAR ALMA


Sistem ile tek merkezli karar alma mekanizmasının kurulacağı, hızlı karar alınarak değişen dünyaya uyum sağlayacak müdahalelerde bulunulacağı çalışmada anlatıldı. AK Parti'nin yaptığı çalışmada yeni sistem ile hantallaşan bürokrasinin yenileneceği ve sistemin yeniden dizayn edilerek modern hale geleceği kaydedildi. Sistem ayrıca içerisindeki gereksiz hiyerarşik basamakları ortadan kaldıracak.



HİYERARŞİ KALKACAK


Yapılan açıklamada yeni sistemin içerisinde geri bildirim kanallarını aktif şekilde çalışmasını da sağlayacağı ifade edildi. Çalışmada, tek parti iktidarları ile koalisyon dönemlerinde Türkiye ekonomi de kıyaslandı. Verilere göre tek parti iktidarları döneminde Türkiye ekonomi ortalama yüzde 5.5 büyürken, bu oran koalisyon dönemlerinde ortalama yüzde 3.8 oldu.



KOALİSYONLAR HEP KÜÇÜLTTÜ


Çalışmada Türkiye'nin yakın tarihinde yaşadığı koalisyonların ekonomiye etkileri ve yeni sistemin katacağı kazanımlar anlatıldı. Çalışmada 1965'ten itibaren yaşanan ekonomideki küçülmeler de kıyaslamada yer aldı. 1994'teki yüzde 5'lik ve 2001'deki yüzde -5.7'lik küçülmeler sırasında koalisyon hükümetlerinin iş başında idi, Faiz ve enflasyonun tek haneli rakamlara ilk defa AK Parti iktidarı döneminde indi. Koalisyon dönemi enflasyon ortalaması yüzde 72.1'i bulurken, AK Parti dönemindeki ortalama ise sadece yüzde 8.4 olarak gerçekleşti




#AK Parti
#Cumhurbaşkanlığı sistemi
#Türkiye Ekonomisi
7 yıl önce