|

Etiyopya’dan davet var

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Etiyopya ziyaretinde bir araya geldiği Etiyopya Ticaret Odası Başkanı Dr. Salomon Afework, 10 bin MWA gücünde hidroelektrik potansiyeline Türk yatırımcıları davet ettiklerini dile getirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 23:43 - 28/12/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Yine Etiyopya Sanayi Bakanı Ahmet Abitew de 9 öncelikli sektörde çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Bu sektörlerin gıda, gıda ürünleri işleme, petrokimya, ilaç, pamuk, tekstil, elyaf, çelik, metal, elektronik, mühendislik ve sanayi alanları olduğunu belirten Afework, Türk iş dünyasına Etiyopya'da iş ortaklığı davetinde bulundu.



İKİ ÜLKE ARASINDAKİ STA GELİŞTİRİLMELİ


Türkiye ile Etiyopya'nın serbest ticaret anlaşması (STA) imzalamasındaki birincil amacın Etiyopya'da üretilen ürünlerin Türkiye'ye vergisiz girecek olmasını gösteren Ekonomi Bakanı Zeybekci ise, böylece daha çok yatırımcının geleceğini ifade etti. Zeybekci, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın hedef koyduğu, 450 milyon dolarlık ticaret hacminin de 1 milyar dolara çıkarılması talimatını da yerine getirmiş oluruz. Ama böyle giderse ulaşmamız zordur. STA'yı ekonomik ve ticari ortaklık anlaşması olarak kullanıyoruz. Tüm alanları kapsıyor. Bu mutabakatın elle tutulur hale gelmesini istiyoruz” diye konuştu.



TÜRK YATIRIMCI İÇİN TÜRK MASASI KURULDU


Bakan Zeybekci, daha sonra KEK toplantı tutanağını ve madenler hidrokarbonlar anlaşmasını imzaladı. KEK vesilesiyle iş konseyleri ortak bir yol haritası da hazırlayacaklar. Etiyopya Maliye ve Ekonomi Bakanlığı bünyesinde bir Türk masası kurulduğunu dile getiren Zeybekci, “Tük yatırımcıların problemler ile karşılaşırlarsa çözümünü bulacaklar” dedi.



2018 AFRİKA İŞ FORMU ADDİS ABABA'DA


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, başkent Addis Ababa'da Etiyopya Dışişleri Bakanı Worknehe Gebeheyu ile heyetler arası görüşme yaptı. Etiyopya-Türkiye İş ve Yatırım Forumu'na da katılan Zeybekci, bu iş formunun yeni dönemin başlangıcı olacağını dile getirdi. Zeybekci, geçtiğimiz Kasım ayında İstanbul'daki Afrika İş Konseyi Toplantısı'na katılımın sevindirici olduğunu da belirterek, “İnşallah 2018'de Afrika Ekonomi İş Formunu'nda Addis Ababa'da düzenleyeceğiz” dedi.



148 Türk şirketi aktif çalışıyor


Etiyopya-Türkiye İş Konseyi Başkanı Emre Aykar, bu ülkedeki Türk taahhütlük hizmetlerinin 2,5 milyar dolara çıktığnı kaydetti. Aykar, "148 Türk şirketi tekstil, tarım, ormancılık, elektrik ve elektronik, kimyasal ürünler ve taahhüt alanında aktif çalışıyorlar” dedi. İkili ticaretteki sorunlara da değinen Aykar, “Etiyopya'ya ihracat yapan Türk firmalar akreditiflerini geç alıyorlar. Türkiye'den ihracat yapanların işini zorlaştırıyor. Etiyopya'daki şirketler de Türkiye'de aynı sıkıntıları yaşıyor” diye konuştu.



'Yenilenebilir'de işbirliği fırsatı var


Etiyopya ziyaretinde yer alan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Sahraaltı Afrika Yatırım Ortamını Değerlendirme Projesini başlattıklarını belirtti. Büyükekşi, şöyle dedi: "2017'de Afrikalı ortaklarımızla uygulamaya koyacağız. Türkiye'nin teknik birikimi ile Afrika'nın yenilenebilir enerji kaynaklarını değerlendirip elektrik üretimine katıda bulunmak istiyoruz."





#Nihat Zeybekci
#Etiyopya
#Afrika
7 yıl önce