|

Faiz şantajı

Türkiye’deki döviz kurlarını speküle eden faiz lobisi gözünü Merkez Bankası’nın 24 Ocak’taki PPK toplantısına dikti. Toplantı öncesinde ‘faiz artmazsa döviz durmaz’ algısı pompalayan lobi, Merkez Bankası ve ekonomi yönetimini baskı altına almaya çalışıyor. Ancak dün repo ihalesi açmayarak dövizi frenleyen MB, lobiye elindeki tek aracın faiz olmadığını gösterdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/01/2017 Cuma
Güncelleme: 07:44 - 13/01/2017 Cuma
Yeni Şafak

Türk firmalarının ithalat kredilerinin kapattırma şartı ile döviz kurunda spekülasyon yapan Deutschebank'ın başını çektiği yabancı bankaların ikinci hedefi, Merkez Bankası'nın 24 Ocak'ta yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerin artırılmasını sağlamak olduğu dile getiriliyor. Ancak MB, dün repo ihalesini açmayarak piyasaları şaşırttı. Faizlere dokunmadan doların ateşini düşürdü. 3,94'leri gören dolar kuru 3,75'lere kadar geriledi. Döviz kuru ile oynayan aktörlerin, yeni hedeflerinin faizi arttırmak olduğu, bu nedenle Merkez Bankası ve ekonomi yönetimin baskı altına çalıştığı öğrenildi.



HEDEFLERİ FAİZİ YÜKSELTMEK


Ocak ayı ile birlikte döviz kurları üzerinde spekülasyon başlatan yabancı bankacılık sistemi 20 Ocak tarihinde ABD başkanlığına geçecek olan Donald Trump'ın yanı sıra, 24 Ocak'ta toplanacak PPK toplantısı ile 27 Ocak tarihindeki Fitch'in not kararını satın almak istedi. Bu kesimlerin nihai hedefi ise 'güvenilir liman' olan Türkiye'ye getirmek zorunda olduklarını bildikleri paralarına yüksek faiz almak.



“FAİZ ARTMAZSA DÖVİZ DÜŞMEZ" MESAJI


Dolar kurlarındaki hareketle önce MB'nin olağanüstü PPK toplantısı gündeme getirilmesini sağladılar. Ardından 24 Ocak tarihinde PPK toplantısında faizlerin artırılmazsa kurların durdurulamayacağının mesajı verilmek istendi. Ancak, MB'nin dün haftalık repo ihalesi açmaması piyasaları ters köşe yaptı. MB bu adımı ile faizleri artırmadan kurları düşürebileceğini gösterdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da “Dolar silahını kullanıyorlar" sözü ile “MB'nin gerekli tedbirleri alacak kabiliyete sahiptir" ifadesi de kur oyunlarını bozdu



CANİKLİ BANKACILARLA GÖRÜŞECEK


Bu arada Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin de bugün basına kapalı bir ortamda bankacılarla bir araya geleceği öğrenildi. Toplantıda, kredilerle ilgili Başbakan Binali Yıldırım'ın reel sektöre yönelik paketin detaylarının ele alınacağı dile getirildi. Bu arada kurla ilgili yapılan spekülasyonun da masaya yatırılacağı belirtildi.


#Türk firmaları
#Nurettin Canikli
#Merkez Bankası
7 yıl önce