|

Gençlere 54 milyon TL'lik kaynak

Başbakan Binali Yıldırım GENÇDES 2017 Projesi Lansmanı'nda konuştu. Proje ile gençlerin kültüre sanata ilgisi ve katılımının daha çok artacağını söyleyen Yıldırım, "2017 yılında 54 milyon tutarında bir kaynak ayırıyoruz. Bu yıl müzik alanındaki projeleri de destek kapsamına aldık" dedi.

Yeni Şafak
15:10 - 27/01/2017 Cuma
Güncelleme: 15:47 - 27/01/2017 Cuma
Yeni Şafak

Başbakan Binali Yıldırım GENÇDES 2017 Projesi Lansmanı'nda konuştu.



Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:



Gençlerimizin umutları hayalleri adına heyecan verici bir gündeyiz. GENÇDES Projesinin hayata geçiriliyor. Proje çerçevesinde hayata geçirilecek projeler hepimize ilham verecek, yol gösterecek neticeler ortaya çıkacak. İdealleri olan, hayalleri olan insanların geçmişte nasıl problemler yaşadığını birebir yaşadık gördük. İdeallerinden vazgeçmek zorunda kalan pek çok insan oldu. Türkiye nice fikir adamlarını, düşünürlerini daha yolun başında kaybetti. Onların ne elinden tutan oldu ne imkan sağlayan. İşte bu nedenle müstesna gördüğüm projeyi çıkış noktası olarak görüyorum. Bu ülkenin gençlerii, genç fikirleri ve taptaze hissiyatlarıyla ülkemize heyecan katsın istiyoruz.



  • GENÇDES Projesi bizim üzerine titrediğimiz proje. Projeden beklentimiz büyük. Gençlerimizin kültüre sanata ilgisi ve katılımı çok daha artacak. Gençlerimiz gerçekleştiremedikleri projeleri hayata geçirebilecek. Gençlere Destek Projesi (GENÇDES) farklı sanat dallarında verilen destek. 2017 yılında 54 milyon tutarında bir kaynak ayırıyoruz. Bu yıl müzik alanındaki projeleri de destek kapsamına aldık. Gençlerimize kültür sanatın çeşitli dallarında kafa yormalarını, proje geliştirmelerini davet ediyorum çağrı yapıyorum. Şunu biliyoruz ki gençlerimizin kültür ve sanata ilgisi büyüktür ve bu ilgi artıyor. Bundan büyük memnuniyet duyuyoru çünkü kendini geliştiren genç dimağlara ihtiyacımız var.



Bir ülke sadece büyük yatırımlarla, altyapı yatırımlarıyla gelişmiyor. Tüm bu maddi kalkınma yatırımlarını atarız ama insan kaynağını geliştiremezsek, kurduğumuz yapılar zamanla işlemez hale gelir. Çünkü her türlü yapıyı kullanan insandır. Bizim kültürlü, çalışkan, etkin olgun yetişmiş insan kaynağına ihtiyacımız var. Biz gençlerimiz insani değerlerini, ahlaklarını yitirmesinler iyiye ve daima güzele yönelsinler istiyoruz. Bu yüzden onların kültür ve sanatla zenginleşmelerini ve ülkemizi zenginleştirmelerini bekliyoruz. Bize düşen onların önünü açmak.



Gençlere 15 yılda dev yatırım


2002 yılından bu yana gençlerimize destek olmak için her alan büyük gayret içerisindeyiz. 15 yılda verilen desteklerle gençlerimizin yolunu açmaya ve geleceklerini aydınlatmaya devam ediyoruz. Türkiye'nin yarınları demek Türkiye'nin genç nesilleri demek. Özellikle gençlerimizi daha iyi hayat standartlarına kavuşturmak için dev yatırımlar gerçekleştirdik. Her geçen gün büyüyen ve güçlenen altyapımız var. Türkiye'nin artık insan kalitesini daha yukarıya taşıyacak yatırımlara ihtiyacı var. GENÇDES Projesi bu anlamda sembolik değer çok yüksek bir adım olacak örnek bir projedir.



Gençlerimizi yormadan, hayallerini gerçeğe dönüştürecek imkanları hazırlayacağız. Kültür sanat ikliminin oluşmasına katkıda bulunabilirsek bundan daha büyük bahtiyarlık yok. Bu projeyle Türkiye'nin geleceğine damga vuracak büyük sanatçılar ortaya çıkacak. Nice gurur duyduğumuz sinema, tiyatro müzik dersleri nice sanat ürünleri ortaya çıkacak.



"Gençlere daha çok yatırım yapmamız lazım"


  • Ben çocukken karneyi aldığımda babam karneye bakardı. Spor, resim, müzik bunları bunları yüksek görünce 'Ne kadar lüzumsuz işlerler uğraşıyorsun oğlum' derdi. 'Biraz daha matematik, fizik çalış' diye dertlenirdi bana. O köyde bulunmuş büyümüş. İşin zihinsel sanatsal tarafına vakit ayıracak imkanı olmamış. Onun için hayat doğmak çalışmak çalışmak dünyadan göç etmek. Şimdi çocuklarımız bir yandan müspet ilimleri, bir yandan sosyal bilgiler bir yandan da sanat öğreniyor.

Hepimizin amacı gençler. Gençlere daha çok yatırım yapmamız lazım. Genç nüfusumuzla övünüyoruz çünkü petrol doğalgaz bir gün gelir biter. Genç nüfus ise sizi sürekli dinamik tutar. Gençlere yapılan yatırım boşa yapılan yatırım değildir. Gençlerimiz bu imkanları en iyi şekilde kullanacak, beklentilerimizi aşan çok değerli eserler ortaya çıkaracak.



Kültür ve sanatta Türkiye'yi daha ileri seviyelere çıkarmak için hükümet olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2016 yılı itibarıyla dünya miras listesine 16 adet kültür varlığımızı sokmayı başardık. Geçtiğimiz yıl 3 bin 110 sanatçımız kayıt altına alındı. 2002 yıl 41 olan kültür merkezi sayımız 210'a çıktı. 47 adet gezici kütüphaneyle halkımıza hizmet veriyoruz. 15 yılda 140 müzenin bakımı onarımı yapıldı. Müze sayısı 198'e özel müze sayısı 220'ye ulaştı. Şimdi her tarafta sanat, tiyatro etkinlik var.



"Dünyayı avucunun içine almış bir gençlik var"


  1. Kütüphaneye girmek çıkmak önceden merasimdi. Hocam Şeker Fabrikasının tarihini ödev verdi, aradım baktım bulamadım. Kırklareli'ye fabrikaya gittim 1 haftama mal oldu. Şimdi tüm detayları dakikasında tüm bilgi elinin altında. Bunu AK Parti iktidarı yaptı. Bilgi toplumunda bilgiye erişmede dünya ortalamasının üzerine çıktık. Bu gençlerin geleceğini karartamazsınız. Şimdi dünyayı avucunun içine almış bir gençlik var. Terör örgütleri gençlerin imkansızlıklarını istismar edebilir ama onlar yarın en vatanseverler olarak sizlere meydan okuyacak.

Biz bu güzel ülkeye her zaman güvendik, inandık. Bunu en son 15 Temmuz gecesi gördük. O gece bu ülkenin gençleri göğsünü o tanklara, toplara siper ettiler. Gençlerimiz geçmişte Türkiye için potansiyel tehlike olarak görüldü, yok sayıldı. Göreve geldiğimiz günden bu yana birçok alanda gençlerin önündeki engelleri birer birer kaldırdık.



18 yaşını doldurana seçilme hakkı


Anayasa değişikliği ile 18 yaşını dolduran gençlerimiz de siyasetin içerisinde olacak. Gençler seçsin ama seçilmesi dediler. Yeni anayasa değişikliği ile seçilme yaşı 18'e düşecek. Gençlerin CHP'ye bir zararı mı var neden karşı çıkıyorlar anlamıyorum. Dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek lazım. Ey CHP ne hallere düştün, ülkeyi bölenlere kol kola girmek yakışıyor mu? Millet herşeyi görüyor. Bu değişikliğin sebebi CHP'dir. 2007'de cumhurbaşkanını seçtirmedi, millet kendisi seçti. Şimdi yaptığımız iş yarım kalan işi tamamlamaktır. Millet başkanını kendi seçiyorsa yetkilerini de o verecek. Ne rejim derdi var ne de Türkiye'nin bölünme kaygısı. Aksine Türkiye bütün mezhepleriyle Türkiye daha çok kaynaşacak.



Bu güzel destek gençlerimize hayırlı uğurlu olsun.


#Binali Yıldırım
#GENÇDES
7 yıl önce