|

Gıda etiketlerinde yeni dönem

Etiketlerde gıda hakkındaki bilgilendirmenin doğru, açık ve tüketici için kolay anlaşılır olması sağlanacak. Gıdanın bir hastalığı önleme, tedavi etme veya iyileştirme özelliğine sahip olduğuna dair bilgilendirme yapılamayacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/01/2017 Cuma
Güncelleme: 03:13 - 27/01/2017 Cuma
Yeni Şafak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği”, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni uygulamayla birlikte gıda etiketlerindeki bilgilendirmenin doğru, açık ve tüketici için kolay anlaşılır olması sağlanacak. Bilgilendirmelerde gıdanın hastalıkları önleme, tedavi etme veya iyileştirme özelliğine sahip olduğuna dair ifadeler bulunmayacak.



BİLGİLENDİRME AÇIK OLACAK


Buna göre, etiketlerdeki bilgilendirmeler, gıdanın başta doğası, özellikleri, bileşimi, miktarı, dayanıklılığı, menşe ülkesi, imalat veya üretim metodu olmak üzere başlıca nitelikleri açısından yanıltıcı biçimde olamayacak. Bilgilendirmenin doğru, açık ve tüketici için kolay anlaşılır olması sağlanacak. Gıdanın sahip olmadığı etkilere veya özelliklere atıfta bulunarak bilgilendirme yapılmayacak. Özel beslenme amaçlı gıdalarla ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, gıdanın bir hastalığı önleme, tedavi etme veya iyileştirme özelliğine sahip olduğuna yönelik bilgilendirme yapılamayacak. Bu tür özelliklere de atıfta bulunulmayacak. Söz konusu kurallar, gıdanın reklamı, görünüşü veya ambalajı için de uygulanacak.



MEVZUATA AYKIRI GIDAYA YASAK


Bilgilendirmeden, gıdayı kendi adı veya ticari unvanı altında piyasaya arz eden işletmeci sorumlu olacak. İthal gıda hakkında bilgilendirmeden ise ithalatçı sorumlu olacak. Bilgilendirme mevzuatına uygun olmayan gıdalar tedarik edilmeyecek.


#Gıda
#Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
7 yıl önce