|

Helalde sorun belgelendirme

Helal ürünlerde, temel problemin belgelendirme standartındaki eksiklik ve farklılar olduğunu belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bunun uluslararası ticaretin gelişimine engel olduğunu söyledi. Özlü, “Bütün müslüman ülkelerin kabul ettiği güçlü, güvenilir standartları çalıştırmalıyız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 01:37 - 17/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile İslam Ülkeleri Standartlar ve Meteoroloji Enstitüsü (SMIIC) iş birliğinde gerçekleştirilen Dünya Helal Zirvesi'ne Türkiye İstanbul'da ev sahipliği yapıyor. Türkiye başta olmak üzere 60 ülkeden üst düzey konuşmacıların katılımıyla bu yıl ikincisi gerçekleşen Dünya Helal Zirvesi'nin helal dünyasının önemli isimleri bir araya geldi. Zirvede konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, dünyada 1 milyar 800 milyon müslüman nüfusun olduğunu belirterek, “Başta gıda olmak üzere, kozmetik, ambalaj, finans ve tatil gibi birçok alanda helal tüketim ihtiyacı doğuyor. Dünya müslümanlarının temel sorunlarına çözüm bulmak için bu zirveye ev sahipliği yapıyoruz” dedi.



ORTAK STANDART ŞART


IMF verilerini paylaşan Özlü, 2014 yılında dünya gıda ve içecek harcamalarının 6.7 trilyon dolar, bunun 1.1 trilyon dolarını ise helal gıda ve içecek ticareti oluşturduğuna dikkat çekerek, son yıllarda istikrarlı birşekilde artış gösteren bu rakamın 2020 yılına kadar 1.6 trilyona çıkacağı tahmininde bulundu. Bakan Özlü, temel problemin helal belgelendirme alanında belirlenmiş olan standartların eksikliği ve farklı farklı uygulamalardan kaynaklı olduğunu belirtti. Bu durumun uygulamada bir düzensizlik getirdiği gibi uluslararası ticaretin gelişimine de engel olduğunu vurguladı. Zirvede İslam dünyasına seslenen Özlü, şunları kaydetti: “Helal belgelendirmede uygulama farklılığı giderilmeli veya en aza indirmeliyiz. Bütün müslüman ülkelerin kabul ettiği güçlü, güvenilir standartlarını mekanizmasını çalıştırmalıyız... Ortak Standartlar kısa vaadede bir ülkenin lehine olurken diğer ülkenin aleyhine olabilir. Ancak ortak standart meselesini halledersek orta ve uzun vaadede hepimiz kazançlı çıkacağız.”



MÜSLÜMAN ÜLKELERİN DÜNYA TİCARETİ PAYI %10


SMIIC'nin helal belgelendirme alanında yürüttüğü çalışmalarla ticareti geliştirmeyi amaçladığını da ifade eden Özlü, şöyle devam etti: "SMIIC standartlarını dünyada tek geçerli standart olması İslam ülkelerinin ve diğer ülkelerin menfaatine hizmet edecek. Bugün dünya nüfusunun yüzde 25'ine yakın olan müslüman ülkelerin dünya ticaretinden sadece yüzde 10 pay alıyor olması kabul edilebilir bir durum değildir. Bu tabloyu değiştirmek hepimizin görevi. Üreticilerin özellikle İslam ülkelerindeki pazarlara girebilmeleri açısından helal belgelendirme faaliyetleri önemli bir zemin olacak."



HELAL PAZARI 2019'DA 3,4 TRİLYON $ OLUR


İslam Kalkınma Bankası Başkan Yardımcısı Sayed Aqa, İslami finans ve helal sanayisinin dünyada hızla büyüyerek 2 trilyon dolara ulaştığını, 2019 yılında ise 3,4 trilyon dolara çıkacağına işaret etti. Bu sürdürülebilir büyümenin sadece İslam ülkelerinden kaynaklanmadığını dile getiren Akar, “Helal pazarın kaliteli ve etik olmasından gittikçe talep artıyor. Helal sanayi büyümeye devam edecek” dedi. Akar, İslami finansın ise sektörün büyümesinde önemli bir yeri olduğuna dikkat çekti.



SEKTÖRDEKİ İHRAÇ LİDERİ BREZİLYA


İslami Finansın ardından helal endüstrisinin yakın gelecekte önemli bir birim olacağını ifade eden Sayed Aqa, ticari bariyellerin ise bu endüstriyi zorlaştırdığını belirtti. Aqa, “İş birliği ülkeleri arasında kordinasyon olmaması helal ticareti engelliyor. Bu açıdan Dünya Helal Zirvesi'nin çalışmalarını destekliyoruz" dedi. Günümüzde en fazla helal ürün ihraç edenlerin Brezilya gibi müslüman olmayan ülkeler olduğunu da söyleyen Aqa, “Biz Türkiye ve diğer destek veren ülkelerle çalışmaya hazırız” değerlendirmesinde bulundu.





#Türk Standartları Enstitüsü
#Helal ürünler
7 yıl önce