|

Herkesin eli taşın altında

Türkiye’nin dört bir yanındaki iş dünyası temsilcileri, hükümetin enflasyonla mücadele programı başlatmasına tam destek verirken, özel ve kamu şirketleri de mücadele kapsamında taşın altına elini koyacaklarını açıklıyor. Enflasyondaki kritik kalemlerden olan gıdanın hallerdeki fiyat kontrollerinin sağlanması ise en önemli unsur olacak.

Cahit Saraçoğlu
04:00 - 11/10/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:46 - 11/10/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Enflasyonla mücadele hallerden başlayacak.
Enflasyonla mücadele hallerden başlayacak.

Hükümetin enflasyonla mücadele başlatmasına Türkiye'nin dört bir yanındaki iş dünyası örgütlerinin temsilcileri ve şirketler tam destek vererek taşın altına elini koydu. Bu süreçte enflasyondaki önemli kalemlerden olan gıdanın hallerdeki fiyat kontrollerinin sağlanması mücadele programının en önemli unsurlarından olacak. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın önceki gün “Enflasyonla mücadele” kapsamındaki toplantıda dile getirdiği, hallerdeki komisyonculuk müessesinin kaldırılacağı sözü gözleri hallere çevirdi.

DOMATES 11 LİRA OLMUŞTU

Gıda fiyatlarındaki artışların enflasyonu tetikleyen unsurların başında geldiğine dikkat çekilirken, ağustos-eylül döneminde domatesin kilogram fiyatının 11 liralara kadar ulaşması bu sürece örnek olarak gösteriliyor. Yaşanan buna benzer durumları ortadan kaldırmak için ve kontrolü oldukça zor olan gıda fiyatlarının kontrol altına alınmasıyla ilgili radikal bir adım atılacak.

HALLER YENİDEN MASAYA YATIRILACAK

Hükümet, önümüzdeki ay TBMM’de meyve ve sebze hallerini yeniden masaya yatıracak. Hallerde gıda ürünlerinin fiyatları belirlenirken, fiyatlarda yüksek kar marjı koyarak dengeyi bozan komisyonculuk müessesesinin kaldırılması bu kapsamda olacak. Bu karar bizzat Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından dile getirildi.

CİDDİ KAYITDIŞILIK VAR

Gıda fiyatlarının belirlenmesinde baskın olan komisyonculuk yapan kesimlerden kayıt dışı faaliyet gösterenlerin sayısının ise oldukça fazla olduğuna dikkat çekildi. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, 2017 yılında 42 bin 519 komisyoncu sayısı bir yılda 48 bin 955’e çıktı.

BİLDİRİM SAYISI DA ŞÜPHELİ

Öte yandan miktarı veya üzerindeki malların üretildiği yerden veya girdiği gümrük kapısının bulunduğu yerden her ne sebeple olursa olsun sevkinden önce bildirimciler tarafından Hal Kayıt Sistemine yapılan beyan işlem olan bildirim sayılarındaki düşüklük de dikkati çekiyor. Bu kapsamda hal kayıt sistemine yapılan bildirim sayıları incelendiğinde de 2017 yılı eylül ayında bildirim sayısı 11 milyon 458 bin olurken, bir yıl sonra sayı ancak yüzde 3,19 artarak, 11 milyon 823 bin 786 oldu.


Dört bir yandan destek

Media Markt, Kiğılı ve Modoko Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı kapsamında yüzde 10 indirime gideceklerini bildirirken, Mersin GİAD ve Malatya TSO'dan da mücadaleye tam destek geldi.

* MASFED Başkanı Aydın Erkoç

Tüm illerdeki üye dernek ve meslektaşlarımızın bu sorumluluk ve bilinçle hareket edeceğine inancımız tamdır.

* Atasay CEO'su Atasay Kamer

Başlatılan enflasyonla mücadele seferberliğinin sonuna kadar destekçisiyiz.

* Konya iş dünyası

Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası, Konya Sanayi Odası, MÜSİAD Konya Şubesi ile Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Enflasyonla Topyekun Mücadele Programına destek verdi.

* İPEKYOLUSİFED Başkanı Alim

Erzurum İPEKYOLU Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu (İPEKYOLUSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Alim, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı’na tam destek olacaklarını açıkladı.

* Yıldız Holding

Yıldız Holding, enflasyonla mücadele kapsamında çeşitli kampanyalar düzenleyecek. Bu kapsamda holding, Ülker Bisküvi ile Şok Marketler, Bizim Toptan Satış Mağazaları, diğer uygun sektörlerde ve belirli ürünlerde tüm Türkiye’de satış noktalarıyla anlaşarak, çeşitli kampanyalarla indirim yapacağını açıkladı.

* Uğur Şirketler Grubu

Kayyımla yönetilen Uğur Şirketler Grubu'nun Üst Yöneticisi Yusuf Öksüzömer, "Ürettiğimiz ürünlerde yüzde 10 ile 22 arasında indirim uygulamaya başladık. Çok kapsamlı bir şekilde bu enflasyonla mücadelenin yanındayız" şeklinde konuştu.

* Kale Endüstri Holding

Kale Endüstri Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Özgür, "Kale Kilit markalı kilit ürünlerimiz ile Kale Alarm sistemlerinin ürün ve hizmetlerinde uygulayacağımız yüzde 10 indirimle biz de desteğimizi somut bir şekilde ortaya koyuyoruz" dedi.

* ORSİAD Başkanı Nedret Yener

Fiyatlarda yaşanan dalgalanmayı ortadan kaldırmaya, dengelemeyi sağlamaya yönelik atılan tüm adımlara en güçlü şekilde destek olacağız. Sanayiciler olarak mesajı aldık, mücadelede biz de varız.

** Borusan Holding

Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak tarafından açıklanan enflasyonla mücadele programını desteklemekteyiz.

* Genç Girişim ve Yönetişim Derneği Başkanı Nezih Allıoğlu

Ankaralı genç girişimciler olarak biz de söz konusu programın öngördüğü tam kararları desteklemeye, üzerimize düşen görevi yapmaya, asgari yüzde 10 indirim dahil tüm tedbirlerde yer almaya hazırız.

* Sabancı Holding

Sabancı Topluluğu, enflasyonla mücadele seferberliğine destek olmak ve enflasyonu aşağıya çekmek amacıyla regüle olmayan sektörlerde, üretimi olan ürünlerin satışlarında gereken indirimi yapacak.

** KOTO Başkanı Necmi Bulut

Başta Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) ve Kocaeli iş dünyası olarak üzerimize düşen görevlerin farkındayız ve yerine getirmeye hazırız.

** Doğuş Grubu

Doğuş Grubu olarak, enflasyonla mücadelede devletimize ve halkımıza her türlü desteği vermeye hazırız.

** A101 zincir marketleri

Müşterilerimizin ihtiyacı olan ürünleri, en ucuz fiyatlara ulaştırma sözü veriyoruz.

* Migros zincir marketleri

Migros tarafından yapılan açıklamada Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı'nda yer alacakları açıklandı.

* TESK Başkanı Bendevi Palandöken

Topyekun mücadeleye esnaf ve sanatkar camiası olarak destek veriyoruz.

* Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu

Damat, Tween ve D’S Damat gibi markalarımızda %20 indirim yapıyoruz.

  • * Otobüs biletine indirim
  • Tüm Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Yıldırım, “Otobüs firması temsilcileriyle en kısa zamanda toplanıp, konuyu görüşeceğiz. Yapılacak toplantıda, firma temsilcilerimizin de görüşleri doğrultusunda otobüs biletlerinde yüzde 10’dan fazla indirim yapmayı düşünüyoruz” dedi.
  • * Hal Yasası bu ay Meclis’te
  • Ticaret Bakanlığı enflasyonla mücadele kapsamında haksız fiyat artışlarına karşı denetimlerini hızlandırarak sürdürecek. Sebze ve meyve ticaretinde köklü dönüşümler öngören ve gıda enflasyonunu düşürmeyi amaçlayan yeni Hal Yasası düzenlemesi de bu ay Meclis gündemine gelecek.
  • * Tarım Kredi’de asgari kar
  • Tarım Kredi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, “Zaten piyasayı regüle etmek için çok düşük kar marjlarıyla çalışıyorduk, şprograma destek için kar marjımızı minimuma çektik” dedi.

#Ekonomi
#İndirim
#Enflasyon
6 yıl önce