|

Kafkasya’ya Tataristan köprüsü

Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, Türk iş adamlarının 2 milyar dolarlık yatırımı sayesinde ülkesinin geliştiğini söyledi. Çoklu vize uygulamasını öneren Minnihanov, THY’nin karşılıklı seferlerini arttırmasını da istedi. Türkiye-Tataristan İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan ise, faaliyetlerini Moskova dışındaki bölgelere yaymak isteyen Türk şirketleri için Tataristan’ın büyük potansiyel vadettiğini ve önemli bir köprü konumunda olduğunu kaydetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/12/2016 Cuma
Güncelleme: 02:08 - 16/12/2016 Cuma
Yeni Şafak

Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov Ankara'da. Başbakan Binali Yıldırım'ın geçtiğimiz hafta yaptığı Tataristan ziyaretinin ardından geldiği Ankara'da temaslarda bulunan Minnihanov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştükten sonra heyetler arası görüşmelerde bulundu ve Türkiye-Tataristan İş Forumu'na katıldı.



TÜRK YATIRIMCILAR SAYESİNDE GELİŞİYORUZ


DEİK ev sahipliğinde gerçekleştirilen İş Forumu'nda konuşan Minnihanov, Tataristan'daki Türk şirketlerinden bazılarının ülkenin en büyük vergi mükellefi olduğuna dikkati çekti. Türk şirketlerinin Tataristan'da ürettiği ürünlerin yalnızca Rusya ve Tataristan'da değil, diğer ülkelerde de talep gördüğünü söyleyen Minnihanov, Türk iş adamlarının Tataristan'da yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırım yaptığını belirtti ve “Tataristan ekonomisi Türk yatırımcıların yaptığı yatırımlar sayesinde gelişiyor” diye konuştu.



THY'DEN SEFER ARTIŞ TALEBİ


Vize muafiyeti konusunda Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği ile ortak çalışmalar yaptıklarını anlatan Minnihanov, çoklu vize uygulamasının alternatif bir yöntem olabileceğini dile getirdi. Hava ulaşımının önemine değinen Minnihanov, Türk Hava Yolları ile temasa geçerek Türkiye ile karşılıklı seferlerin haftanın her günü yapılması taleplerini ilettiklerini bildirdi. Türk firmalarla yaptıkları ortak projeler sayesinde Tatar orman ürünlerine talebin arttığını söyledi.



iŞ ADAMLARINA TATARİSTAN TAVSİYESİ


Forumda konuşan Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan ise Tataristan'ın, Rusya'nın bölgeleri arasında sanayi üretiminde beşinci, tarımsal üretimde ise ikinci sırada bulunduğunu söyledi. Faaliyetlerini Moskova dışındaki bölgelere yaymak için adım atan Türk şirketleri için Tataristan'ın büyük potansiyel vadettiğini söyleyen Özilhan, “İlişkilerin gelişmesi, Türkiye ile Rusya arasındaki iş birliğinin seyrini de olumlu yönde etkilemiş ve etkilemektedir. Bu açıdan Tataristan köprü konumundadır. Avrasya coğrafyasındaki iş birliğinin gelişmesi için örnek teşkil ettiği doğru bir değerlendirme olacaktır. Tataristan'daki yabancı yatırımımın yüzde 25'i Türk İş adamlarına ait" dedi.



TÜRKLER HIZLI KARAR VERİYOR


Tataristan Cumhuriyeti Yatırım Geliştirme Ajansı Başkanı Taliya Minullina da Tataristan'a yapılan yabancı yatırımlar bakımından Türkiye'nin ilk sırada yer aldığını belirterek, “Yatırım konusunda Türk yatırımcılar çok süratli karar veriyor ve bu kararlar hemen hayata geçiriliyor. Türkler bu konuda işin ehliler” dedi. Minullina; sağlık sektörü öncelikli olmak üzere petro kimya, enerji ve makine imalatı alanlarında da yatırımlara devam edeceklerini kaydetti.



Rusya'nın ayak sürümesi üzücü


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise Türkiye olarak proje bazlı teşvik sisteminin bütün imkanlarının Tataristan şirketlerinin emrine vermeye hazır olduklarını söyledi Zeybekci ise, "Maalesef iki ülke liderinin bir an önce bütün alanlarda Kasım 2015 öncesine dönülmesine ilişkin verdiği talimat Türkiye tarafından kayıtsız şartsız bir anda yerine getirilirken, dostumuz Rusya'nın ayak sürüdüğünü görmek bizi üzüyor” eleştirisi de yaptı.



MİLLİ PARA İLE TİCARET İSTERİZ


Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov ise Türkiye ve Rusya arasında yaşanan gerilimli dönemin geride kaldığını belirterek, iki ülke arasında 100 milyar dolarlık ticaret hedefinin aşılması gerektiğini söyledi. Karlov, “Orta vadede, ortak yatırım fonu kurulması, bankacılık ve finansman alanında iş birliği çok önemli. Ayrıca ikili alışverişte milli para birimlerinin kullanılması da yine bu planda önemli bir yer tutuyor” dedi.



ÜÇ ANLAŞMA İMZALANDI


Türkiye-Tataristan İş Forumu kapsamında, KBS Kalıp Bağlama Sistemleri şirketi ile Tataristan Yatırım Geliştirme Ajansı arasında, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Tataristan Bilimler Akademisi arasında ve Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) ile Tataristan Ekonomi Bakanlığı arasında iş birliği anlaşmaları imzalandı.





#Tataristan İş Konseyi
#Tuncay Özilhan
#Rüstem Minnihanov
7 yıl önce