|

KOBİ’ye %10 vergi önerisi

İlk kez mükellef olan bir işletme yüzde 15-35 arasında gelir vergisi ödemek zorunda olurken, kurumlar vergisi mükellefi ise yüzde 20 vergi ödüyor. Eski Gelir İdaresi Başkanlığı Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Nazmi Karyağdı, üretim ve istihdamda rekabeti artırmak için KOBİ’lerin vergi oranının yüzde 10’a çekilmesini önerdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/01/2017 Salı
Güncelleme: 22:43 - 9/01/2017 Pazartesi
Yeni Şafak

Eski Gelir İdaresi Başkanlığı Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Nazmi Karyağdı, Türkiye'de üretimin ve istihdam yükünün çekilmesinde önemli faktör olan küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) için sabit vergisel bir desteklemenin yapılmasını önerdi. Yeni kurulan KOBİ'lerin üretim ve istihdama vereceği katkıyı desteklemek için 3 yıl boyunca sıfır oranlı gelir/kurumlar vergisi ile teşvik edilmelerini öneren Karyağdı, yeni kurulan KOBİ'lerin 3'üncü yıldan sonra, mevcutlara ise hemen düz oranlı yüzde 10 gelir veya kurumlar vergisi koyulmasının doğru olacağını belirtti.



FİNANSMAN SIKINTISI ZORLUYOR


Mükellef psikolojisi üzerine yaptıkları anketlerde büyük oranda kayıtdışı kalınmasının birinci nedeninin hep “finansman sıkıntısı” olduğunu belirlediklerini söyleyen Karyağdı, bu işletmelerin kaynak olarak banka veya diğer finansman kuruluşlarından yararlanabilme imkanlarının da olmadığını ifade etti. Karyağdı, “Ancak o ölçekteki işletmelerin kredi bulabilmeleri için 'krediye ihtiyaçları olmadığını' ispatlamaları gerekiyor. Dolayısıyla da ödenmeyen vergi, küçük işletmeler için bir oto-finansman kaynağı haline geliyor” dedi.



KOBİ'LERE MALİYE EL ATMALI


Öncelikle yeni kurulan KOBİ'lere 3 yıl boyunca sıfır oranlı gelir/kurumlar vergisi teşvikinin yapılmasını öneren Karyağdı, “Finansman ihtiyacı en şiddetli ilk 3 yıl oluyor” dedi. İkinci adımın da, yeni kurulan KOBİ'lere 3'üncü yıldan sonra, mevcut KOBİ'lere ise yüzde 10 gelir veya kurumlar vergisi öneren Karyağdı, gelir vergisi mükellefi olan KOBİ'lerin yüzde 15 ila yüzde 35 arasında artan oranlı vergi ödediklerini, kurumlar vergisi mükellefi KOBİ'lerin ise tek oran olarak yüzde 20 kurumlar vergisi ödediğini kaydetti.



3'ER AYLIK DÖNEMDE ÖDENSİN


KOBİ'lerin çoğu zaman piyasadan tahsilatını geç aldığı ödemelerin KDV'sini ise her ay vadesinde ödemek zorunda kaldığına da dikkati çeken Karyağdı, KOBİ'lere KDV'nin 3'er aylık dönemler halinde ödeme imkânı getirilmesinin de önemli bir destek olacağını dile getirdi.


#KOBİ
#Gelir İdaresi
#Nazmi Karyağdı
7 yıl önce