|

Merkezden 150 milyon sınırı

Yüksek aktif kalitesine sahip olan bankacılık sisteminin olası dalgalanmalara karşı güçlü bir tampon görevi gördüğüne dikkat çeken Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, 2017 yılında açık piyasa işlemleri kapsamında yapılacak ihalelerin tutarının en fazla 150 milyon lira ile sınırlı olacağını söyledi

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 03:58 - 15/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, bankacılık sisteminin yüksek aktif kalitesinin ve likidite pozisyonlarının aracılık kapasitesini desteklediğine dikkat çekerek, olası dalgalanmalara karşı güçlü bir tampon sağladığını belirtti. Önce Bakanlar Kurulu'nda ardından da Türkiye Bankalar Birliği'nde (TBB) bir sunum yapan Çetinkaya, Yılın üçüncü çeyreğinde yavaşlayan iktisadi faaliyetin, alınan tedbir ve teşviklerin desteğiyle son çeyrekten itibaren kademeli olarak toparlanacağını tahmin ettiklerini söyledi. Çetinkaya, “Yakın dönemde küresel finansal piyasalarda artan oynaklıklar sonucu yaşanan dalgalanmalara rağmen, ülkemizin güçlü iktisadi temellerinin desteğiyle finansal sistem sağlıklı görünümünü korumaya devam etmiştir” dedi.



2017 YOL HARİTASI


Çetinkaya, MB'nin 2017 yılında Türk parası likidite yönetimi kapsamında yapılacakları da açıkladı. Buna göre; temel fonlama aracı 1 hafta vadeli repo ihaleleri olmaya devam edilecek. Gerek duyulmayan günlerde ihale açılmayabileceği gibi, koşulların gerektirmesi durumunda TL depo satım ihaleleri düzenlenebilecek ve geleneksel yöntemle repo ve bir hafta vadeli gün içi repo ihaleleri açılabilecek.







TOPLAM TUTAR 15 MİLYAR TL


Kira sertifikası karşılığında kotasyon yöntemiyle gecelik vadeli repo ve Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve/veya kira sertifikası karşılığında Geç Likidite Penceresi (GLP) repo uygulamasına devam edilecek. Merkez Bankası ayrıca, Bankalararası Para Piyasası'nda ise gecelik vadede borçlanma ve borç verme faiz oranları ile GLP borçlanma ve borç verme faiz oranları ilan edilmeye devam edilecek. Açık Piyasa İşlemleri (APİ) portföy büyüklüğü, ilave alım seçeneği saklı kalmak kaydıyla 15 milyar lira olarak belirlenmişti. Her bir ihale tutarı ise nominal en fazla 150 milyon TL olacak. Alım ihaleleri Pazartesi, Çarşamba ve/veya Cuma günleri, bir iş günü sonrası valörlü gerçekleştirilecek.



Merkez 2016'da neler yaptı?


Merkez Bankası'nın, 2016'da Türk Lirası ile ilgili attığı adımlara da bakmak lazım. Merkez Bankası'nın bu yılki çabasını şöyle özetlemek mümkün: “Türk Lirası ve yabancı para zorunlu karşılık oranları, rezerv opsiyonu mekanizması (ROM) ve tahvil alımları aracılığıyla kalıcı likidite sağlanacak adımlar atıldı. Türk Lirası işlemler için kabul edilen teminat koşullarında sadeleştirmeye gidildi. Yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılıkların üst sınırı yükseltildi. İhracat reeskont kredilerinde vade uzatımına veya Türk Lirası cinsinden ödenebilmesine imkan getirildi.”



DÖVİZ LİKİDİTE YÖNETİMİ


2017 yılında döviz likiditesi yönetimi kapsamında atacakları adımları da bankacılarla paylaşan Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Bankalar Birliği yöneticilerine yaptığı sunumunda döviz piyasasının sağlıklı çalışması ve döviz likiditesinin dengelenmesi amacıyla, döviz arz ve talep gelişmelerini yakından takip edeceklerini ve gerekli önlemleri alacaklarını söyledi.



STANDART ALTIN ALIMI


Piyasa derinliğinin kaybolmasına bağlı olarak spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi ve aşırı oynaklık durumlarında piyasaya esnek ihaleler yoluyla veya doğrudan müdahale edilecek. Altın cinsinden tasarrufların ekonomiye kazandırılarak rezervlerimizin artırılması amacıyla; Türk lirası karşılığında bankalardan, yurt içi yerleşiklerden toplanacak işlenmiş veya hurda altından dönüştürülmüş standart altın alımına başlanacak.”





#Merkez Bankası
#Murat Çetinkaya
7 yıl önce