|

Mesleki yeterlilikte son tarih 1 Ocak

İş kazalarını ortadan kaldırmak ve kalifiye eleman yetişmesini sağlamak amacıyla devreye alınan Mesleki Yeterlilik Belgesi için son tarih 1 Ocak. Bu tarihe kadar 40 ağır iş kolunda belgesiz usta çalıştıran işverenlere işçi başına 560 lira ceza kesilecek, şantiyede işler durdurulacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/11/2016 Perşembe
Güncelleme: 00:29 - 17/11/2016 Perşembe
Yeni Şafak

İnşaat Müteahitleri Konfedarasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, İstanbul'da şantiye alanına davet ettiği gazetecilere 40 ayrı meslekte çalışabilmek için Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olma şartının önemini yerinde değerlendirdi.



BELGESİZ ÇALIŞMAYA CEZA


Belge almak için son tarihin 1 Ocak 2017 olduğunu hatırlatan Tahir Tellioğlu, “Eğer belge alınmazsa işveren kişi başına 560 TL ceza ödeyecek. Aynı zamanda çalışanlar şantiye dışına çıkartılacak. Yani şantiyedeki çalışmalar durmuş olacak” diye konuştu. Sınav ücretinin iş koluna göre 500 ila 700 TL arasında değiştiğini belirten Tellioğlu, “Sınavda başarılı olanların parası İŞKUR işsizlik fonundan tekrar geri ödeniyor” ifadelerini kullandı.





HÜKÜMET TEŞVİK VERİYOR


Bu çalışmaların kalifiye elemanı artırmak ve iş kazalarını önlemek için yapıldığını vurguyan Tellioğlu, “Hükümet en büyük teşviki veriyor. Usta ve başarılıysan gel marifetlerini ortaya koy. 'Sınav ücretlerini ben karşılayayım' diyor. Yeterlilik Belgesi alan ustalara ise hükümet bir yıl SSK indirimi yapmayı amaçlıyor” dedi.



50 BİN KİŞİ SINAVA GİRDİ


40 iş kolunda uygulanmanın zorunlu olduğunu vurgulayan Tellioğlu, "17 tanesi ağırlıklı inşaat sektöründe yer alıyor. Bunun yanı sıra otomotiv, metal, gemi sanayisi gibi sektörler de var” dedi. Türkiye genelinde sınava 50 bin kişinin katıldığı bilgisini de veren Tellioğlu, “3 milyon çalışan olduğunu düşünürsek, bu rakam çok düşük” tespitinde bulundu.



Bu sistemin kazançları ne olacak?


Ustalar aldığı belgeler sayesinde; yurtdışına çıkma imkanı bulacak. İş güvenliği açısından çalışanlar hem uygulama performansına hem yazılı sınava tabi tutuluyor. İki sınav dört aşamalı şekilde gerçekleşiyor. Burada elde edilmek istenen, inşaat sektöründeki iş kazalarını olabildiğince en aza indirmek ve ortadan kaldırmak. İkinci hedef çalışanların kalifiyeliğini belgelemek. Aynı zamanda yurtdışındaki iş gücüne de katma değer sağlamak.



#Mesleki Yeterlilik
#Tahir Tellioğlu
#İş Kazaları
7 yıl önce