|

Müjde paketi

İşverenden işçiye, memurdan emekliye, esnaftan ihracatçıya milyonlarca kişiyi ilgilendiren yasa düzenlemesi Meclis’ten geçti. Üretim, yatırım ve istihdama destek amacıyla yapılan düzenlemelerin başında işletmelerin sigorta primlerini öteleme hakkı geliyor. İşveren isterse ocak şubat ve mart aylarında ödemesi gereken SGK primlerini ekim, kasım ve aralıkta ödeyebilecek. 30 yıl üzeri kamuda çalışarak emekli olan 408 bin kişiye ek ödeme yapılacak. Yeniden yapılandırmada süreyi kaçıranlara ikinci bir şansı verildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/01/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:24 - 19/01/2017 Perşembe
Yeni Şafak

TBMM Genel Kurulunda önceki gece kabul edilen 'torba yasa'da işverenden işçiye, memurdan emekliye, esnaftan ihracatçıya geniş kitleleri ilgilendiren müjdeler var. Düzenlemeyi değerlendiren Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeni düzenlemeyle toplumun neredeyse bütün kesimlerini ilgilendiren önemli bir yasayı daha hayata geçirdiklerini dile getiren Ağbal, söz konusu kanun ile çok geniş bir alanda büyük değişiklikler yapıldığını söyledi.



YÜZBİNLERCE MEMUR EMEKLİSİNE EK ÖDEME


Yasa ile memur emeklilerinin 30 yıl üstü çalışmalarının karşılığı olan ikramiyeleri ödenecek. 30 yılın üstündeki hizmetleri için emekli ikramiyesi alamamış 408 bin civarında emekliye toplamda 2 milyar liraya yakın ödeme yapılacak. Şimdiye kadar, kamu çalışanları 30 yıldan fazla çalışsa da emekli olduklarında 30 yıl hesaplamaya göre ikramiye alıyorlardı. Anayasa Mahkemesi verdiği bir kararla çalışılan yıl kadar süre üzerinden emeklilik ikramiyesi hesaplamasının önünü açtı. Anayasa mahkemesi kararı doğrultusunda yapılan yeni düzenleme ile bu konudaki sıkıntı giderilmiş oldu.



SİGORTA PRİMİNE ERTELEME


Üretim, yatırım ve istihdama destek amacıyla yapılan düzenlemelerin başında işletmelerin sigorta primlerini öteleme hakkı geliyor. Geçen yıl uygulaması başlatılan asgari ücret desteğinden yaklaşık 9,1 milyon sigortalı yararlandı ve devlet iş verene yaklaşık 7 milyar lira ödeme yaptı. Asgari ücret desteğinin bu yıl da devam ettiren düzenleme de Torba Konun ile yasalaştı. Yasa ile işveren isterse ocak şubat ve mart aylarında ödemesi gereken SGK primlerini ekim, kasım ve aralık aylarında ödeyebilecek ve bu ötelemeden dolayı hiçbir faiz alınmayacak. Maliye Bakanı Ağbal, yaklaşık 14 milyon sigortalıdan 11,2 milyonunun sigorta primlerini bu şekilde yıl sonuna ertelediklerini bildirdi.



BORÇ YAPILANDIRMASI İÇİN EK SÜRE VERİLDİ




Yeniden yapılandırmada süreyi kaçıranlara ek süre veriliyor. Yasa düzenlemesine önceki gece eklenen bir önerge ile bazı alacakların yeniden yapılandırılması uygulaması kapsamında gelen yoğun talepler de karşılandı. Kasım ve aralık aylarında vergi ve SGK prim ödemelerini yapamayan ve bu nedenle haklarını kaybedenlere ikinci bir şans verildi.



Daha fazla işletmenin Hazine destekli kredi garanti imkanlarından yararlanması amacıyla, 2 milyar lira olan Hazine destekli kefalet miktarı 25 milyar liraya çıkarıldı. Ağbal, “25 milyar lira tutarındaki Hazine desteği, 250 milyar lira tutarında kredi hacmi oluşturacak" dedi.



Sicil affı ile
beyaz sayfa


Yasa ile getirilen sicil affıyla esnafa ve vatandaşa “beyaz bir sayfa” açma hakkı tanındı. Karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemeyenlerin, yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde, geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtlar, kredi ve finansal kurumlarca dikkate alınmayabilecek. Bunun için geçmişten kalan borçların yeniden yapılandırılarak ya da 6 ay içerisinde bunu ödemesi lazım.



KDV'ye hızlı iade


Yasa ile indirimli oranda mal ve hizmet tesliminde bulunanlara da önemli bir avantaj sağlandı. Bu düzenlemeyle işletmelerin yüklendikleri KDV'yi bir yıl beklemeksizin iade alabilmesine yönelik Bakanlar Kurulu'na yetki verildi. Maliye Bakanı Ağbal, “Bu kapsamda, 2017 yılında yapılacak inşaat harcamaları nedeniyle ödenecek katma değer vergisini iade edeceğiz. Böylece finansman açısından işletmelerimizi rahatlatmış olacağız” dedi.



KOBİ'ye kolaylık


Düzenleme; üretim sektöründe faaliyette bulunan kurumların birleşmelerini de teşvik ediyor. Sağlanacak teşvikten sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden KOBİ yararlanabilecek. Ağbal, “İmalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ'ler, bir araya gelerek daha büyük bir şirket kurup imalattan gelen güçlerini birleştirirlerse, birleşme yılından itibaren üç yıl süreyle Kurumlar Vergisi oranını yüzde 20 değil yüzde 5 uygulayacağız.” ifadelerini kullandı.











#Naci Ağbal
#TBMM Genel Kurulu
#SGK
7 yıl önce