|

"O bankalara acımayacağız"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TVNET'te Ahmet Rıfat Albuz​'un sorularını yanıtladı. Tüfenkci, sicil affıyla ilgili bilgiler verirken, yüksek faiz uygulayan ve gününden önce kredi çağıran bankaları uyardı, "Kendi listeme bakarım" diyen bankalara da acımayacağız. Gereken adımları atmaktan çekinmeyiz" dedi.

Yeni Şafak
12:13 - 19/01/2017 Perşembe
Güncelleme: 15:29 - 19/01/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TVNET'te Ahmet Rıfat Albuz​'un sorularını yanıtladı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TVNET'te Ahmet Rıfat Albuz​'un sorularını yanıtladı.

Anayasa değişikliği oylamasıyla ilgili konuşan Tüfenkci, "Muhalefetin gerilim üreterek Meclis', engellemeye çalışan bir siyaseti olduğunu görebiliyoruz. Beklenen daha çok gerilimli geçmesi ama değil. Muhalefet özellikle CHP kendine yakışan şekliyle hareket ediyor. Meclis'i çalıştırmama şeklinde bir strateji yapıyor. Tahrik ederek çalışıyorlar ama genel olarak grubumuz birbirine kenetlenerek dimdik ayakta. Meclis'te maddeler fire vermeden geçiyor. 2. tur oylamalar da firesiz şekilde bitecek. Milletin önüne Anayasa değişikliğini götüreceğiz. En doğrusunu millet söyler" dedi.



Tüfenkci AK Parti ve MHP'nin Anayasa değişikliği sürecinde iyi çalışmalar yaptığını ifade ederken, "İki parti de üzerine düşeni yapıyor. Hangi mecralar kullanılacak, nasıl bir kampanya yürütüleceği çalışmaları sürüyor. Bu çalışmalar Meclis kararı sonrasında kamuoyuna duyurulacak. AK Parti Anayasa'yı neden değiştirilmesi gerektiğini doğru biçimde anlatacaktır" diye konuştu.



TERÖRLE MÜCADELE

Terörün Anayasa değişikliği konusunu gündemde olduğundan beri arttığını iddia edenlerin olduğuna dair soruyu yanıtlayan Tüfenkci, "Her örgüt bir saldırı yapıyor. Halkın yoğun olduğu yerlerde saldırı yapıyorlar. Bir de ekonomi saldırıları başladı. Bir takım güçlerin organize hareket ettiğini görüyoruz. Tıpkı insanları paniğe sevk etmek gibi saldırılar yapıyorlar. Biz çeşitli terör örgütleriyle mücadele eden bir ülkeyiz. 15 Temmuz'da da bunu yaşadık. 15 Temmuz'dan sonra Türkiye'nin daha da fazla üzerine gelindiğini görüyoruz. Allah'a hamdolsun, başarılı olamayacaklar. Ekonomi anlamında yıpratmayı da başaramayacaklar. Biz birlik içinde hareket ettiğimiz sürece Türkiye'yi dize getiremeyecekler" şeklinde konuştu.



SİCİL AFFI

Esasında 12,5 milyona yakın kurum ve işletme bundan faydalanacak. Çekini, kredisini, kredi kartını ödeyemeyenler, sonradan ödese dahi 5 sene kara listeye giriyor. Buralarda yazıldığı için de ikinci krediyi alamıyorlardı. Yeni düzenlemeyle çeklerinizi, senetlerinizi, borçlarınızı ödemişseniz veya 6 ay içinde öderseniz sicil banka tarafından dikkate alınmayacak. Size yeni bir beyaz sayfa açılacak. Yeniden kredi kartı, kredi, ticari kredi kullanabileceksiniz. Bankaların uygulamaları çok önemli. Resmi Gazete'de çıktıktan sonra da dikkatli şekilde izleyeceğiz. "Kendi listeme bakarım" diyen bankalara da acımayacağız. Biz insanlarımızın hayatına beyaz sayfayla başlamasını istiyoruz. Biz esnafa yeni krediler vereceğiz. 0 faizli kredileri kullanamadığını görüyoruz bazı esnafların. Özellikle KOBİ ve esnaflar için çok önemli bunlar" dedi. Bankaların faizlerine ilişkin de görüş veren Tüfenkci, "Cumhurbaşkanımız tarafından uyarılar yapılıyor. Piyasa şartlarını zorlayan bankalarla ilgili uyarılar yapıyor. Bankanın haksız kazança yol açmaması gerekir. Gününden önce kredileri çağırma gibi, leasing kredilerini günü gelmeden çağırmalarını doğru bulmuyoruz. Bunun için de gerekli adımları atmaktan çekinmeyiz" diye konuştu.





PAZARLARDAKİ SEBZE VE MEYVE FİYATLARI

Pazarlardaki meyve ve sebze fiyatlarıyla ilgili olarak, "Bakanlığımızın çalışması var. Bizim de tespitlerimiz var. Üretici ve tüketici arasında makas çok geniş. Tarlada 1 lira olan domatesin 6 liraya satıldığını görüyoruz. Paketlemeden tutun da birçok aracının devreye girmesine kadar, firelere kadar hepsi maliyeti etkiliyor. Bakanlığımız Tarım Bakanlığı ile işbirliği yaptı. Aracılar var, bunlar paraya olan ihtiyacını karşılayarak ürün çıkmadan alıyorlardı. Fiyatı belirleyen aracılardı. Çiftçiyi, aracılara muhtaç etmeme gibi, soğuk hava depoları ve modern hal binaları gibi çalışmalar var" dedi.




#Bülent Tüfenkci
#Tvnet
#Anayasa
#Sicil Affı
#Sebze
#Meyve
7 yıl önce
default-profile-img