|

Patron işçiye ortak olacak

​Ar-Ge'nin ardından Patent Kanunu da yasalaşıyor. Ekonomiye doping etkisi yapması beklenen kanun, fikri olana 360 derece koruma sağlayacak. Buluş sahibi çalışan kârdan pay alacak

Yeni Şafak
07:30 - 12/03/2016 Saturday
Güncelleme: 06:01 - 12/03/2016 Saturday
Diğer

Türkiye'nin katma değerli üretim ekonomisine geçişine katkı sağlaması beklenen Yeni Patent Kanunu'nun ayrıntıları netleşti. Yakın zaman içinde Türkiye Büyük Millet Meclis'inde (TBMM) görüşülmeye başlanacak düzenlemeler; işçiden öğrenciye, akademisyenden patrona kadar hemen her kesim için devrim niteliğinde değişimlerin önünü açıyor. Özellikle KOBİ'ler açısından büyük önem taşıyan düzenlemeler fikri ve sınai haklar konusunda 360 derece koruma sağlayacak.



KOBİ'LERİ KORUYACAK

Yasanın en önemli getirilerinden birisi çalışan işçilerin üretimde yarattıkları katma değerden pay alabilmeleri olacak. İşçinin üretim modeline yapacağı her türlü inovatif katkı kayıt altına alınacak ve oluşacak olan değer işçi ile paylaşılacak. Şirket patronları bu alandaki işçi haklarından bizzat sorumlu olacak. Ayrıca kanuna göre işveren, kendisine bildirimi yapılan bir hizmet buluşu için patent verilmesi amacıyla Türkiye Patent Enstitüsü'ne başvuru yapmakla yükümlü hale gelecek. Hizmet buluşu serbest buluş niteliği kazanmışsa, işçi bizzat başvuru yapma hakkı elde edecek. Sabah'ın haberine göre, KOBİ'lerin hakları da ön planda tutulacak. Kanun'da öğretim üyeleri ve öğrenciler için de önemli fırsatlar var. Mevcut durumda buluşlar üzerindeki patent hakkında belirsizlikler bulunuyordu. Patent verme sürecinin uzun ve maliyetli olması ve alınan patentlerin ticarileştirilmesinin zor olmasından dolayı akademisyenler, yaptıkları buluşların patent başvurusuna dönüştürmede zorluk yaşıyor. Yeni dönemde patent üzerindeki hak sahipliği üniversitelere verilecek. Üniversitelerin patentin ticarileştirilmesi sonucu elde ettiği gelirin en az üçte biri buluş sahibi akademisyene verilecek.



HEYECAN YARATTI

Düzenlemelerin ekonomide büyük bir heyecan yarattığını ifade eden Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, "Birbirini tamamlayan kanunlar çıktıkça üretimdeki değer artışı da yükselecek. Ar-Ge Kanunu çıktı. Arkasından yasalaşmasını beklediğimiz Yeni Patent Kanunu hemen her alanda hızlı bir değişimin önünü açacak. Buluş yapmak isteyenlerin hevesinin artıracağını öngörüyoruz. Üniversite öğretim üyelerinin projelerine ilişkin yapılan düzenlemeler buluş ekonomisini güçlendirecek. Tüm düzenlemeler tamamlandığında üniversitelerin patent rekoru kırmasını bekliyoruz" dedi.



Yerli patent başvuru sayısı, 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 13.39 artarak, 4 bin 861'den 5 bin 512'ye çıktı. Başvurularda bölge olarak Marmara Bölgesi başı çekerek, ikinci sırada yer alan İç Anadolu Bölgesi'ni 3'e katladı ve 3 bin 361 patent başvuruyla rekor kırdı.


#Patent Kanunu
#İşçi
#Türkiye Patent Enstitüsü
#Serbest buluş
8 years ago