|

Promosyonda kamu sürprizi

11 milyonu aşkın emeklinin beklediği promosyon miktarı netleşti. Kamu bankalarının ilave promosyon vermesiyle ortaya çıkan rakamları Başbakan Binali Yıldırım, açıkladı. Üç kamu bankası (Ziraat, Halk, Vakıf); 1000 liranın altında maaş alan emeklilere 300, 1000-2000 lira arası maaş alanlara 375, 2000 liranın üzerinde maaş alanlara ise 450 lira promosyon ödeyecek.

Yeni Şafak
04:00 - 31/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 10:57 - 31/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Asgari ücretin ardından dün de emeklilerin bankalardan alacağı promosyon rakamları netleşti. 2017 yılında kamu bankaları üzerinden maaş alan emeklilere ilave promosyon ödenmesinde anlaşma sağlandığını Başbakan Binali Yıldırım açıkladı. Sosyal Güvenlik Kurumu SGK'da dosya sahibi olan 11,5 milyon emekli ile ilgili 2015 yılı Aralık ayından bu yana sürdürülen görüşmeler emekliler lehine sonuçlandı.



KİM NE KADAR ALACAK?


Buna göre 3 kamu bankası üzerinden bin liranın altında emekli maaşı alanlara 300 lira promosyon ödenecek. Bu kişiler emekliler arasında yüzde 20'lik bir dilimi oluşturuyor. Toplam olarak da 2.3 milyon kişiyi buluyor. Bu kişiler için kamu bankalarından ödenecek promosyon tutarı 767 milyon lira olacak. Kamu bankalarından bin lira ile 2 bin lira arasında maaş alan emeklilere ise 375 lira promosyon ödenecek. Bu kişilerin sayısı 8,3 milyonu buluyor. Böylece emeklilerin yüzde 72'sini oluşturan bu kişilere toplam 3.44 milyar lira ödenecek. Emekliler arasında 2 bin liranın üzerinde maaş alanlara ise 450 lira promosyon ikramiyesi verilecek. Emeklilerine yüzde 6,9'unu oluşturan 791 bin kişiyi bulan bu kesime 392 milyon lira ödenecek.







BANKAYA EMEKLİ KARAR VERECEK


Kamu bankaları ile 3 yıllık promosyon ödenmesi konusunda anlaşma sağlandı. Bu promosyon tutarları peşin olarak yatırılacak. Bu tutarların altında promosyon anlaşması yapılmayacak. Bu kapsamda emeklilere 3 yıl için yaklaşık 4,6 milyar lira promosyon ödemesi yapılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri ise emekliler ve hak sahiplerinin, promosyon anlaşması yapılan bankalar arasından hangisi ile çalışacaklarını kendilerinin tercih edebileceğini belirttiler. Bu kapsamda bankalar aktif 2 adet Otomatik Ödeme Talimatı ile birlikte, Kredili Mevduat Hesabı veya Kredi Kartı ürünlerinden birisinin dışında bir şey aramayacak. Yine emekliler maaşın tamamını ATM'den tek seferde ücretsiz olarak çekebilecek. Emeklilerin maaşlarını ödeyen bankalar emeklinin işlemleri ile ilgili olarak Hesap İşletim Ücreti alamayacak.



Üç yıl kalma şartı var


Öte yandan, promosyon ödemesi yapılan emeklilerin başka bankaya maaş aktarımı yapmalarına müsaade edilmeyecek. Bu görevi SGK yerine getirecek. Promosyon ödemeleri, sistemsel geliştirmelerin tamamlanmasının ardından TC numarasına göre belirlenecek tarihlerde Şubat 2017'den itibaren başlanacak.






#Asgari ücret
#Binali Yıldırım
#Promosyon
7 yıl önce