|

Puslu havayı dağıtan 3 hamle

Önceki gün 3,94'ten dönen dolar/TL seviyesi dün 3,75 ’ya kadar geriledi. Bu düşüşte Trump’ın ‘Rusya ile iyi geçinmeye çalışacağım’ açıklaması, Merkez Bankası’nın repo ihalesi düzenlememesi ve Fitch’in Türk kamu finansmanına ilişkin övgüsü etkili oldu. Puslu havanın dağılmasıyla Borsa İstanbul yüzde 4,2 artışla 81 bine dayandı.

Yeni Şafak
04:00 - 13/01/2017 Cuma
Güncelleme: 00:04 - 13/01/2017 Cuma
Yeni Şafak

Makroekonomik göstergelerindeki olumlu tabloya rağmen döviz kurlarını Türkiye'ye karşı şantaj olarak kullanan çevrelerin faydalandığı puslu hava dağılmaya başladı. TL'yi zayıf düşürerek Merkez Bankası'nı olası bir faiz artışı için zorlayan çevrelerin yaptığı spekülasyonlarla önceki gün dolar 3,94, avro ise 4,11 liraya kadar yükseldi. ABD Başkanı Donald Trump'un Beyaz Saray'a çıkmasıyla izleyeceği ekonomik politikalar ile Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in ay sonunda yapacağı not değerlendirmesini sopa olarak kullanan faiz lobisinin Merkez Bankası'na karşı kullandığı bu iki argüman adeta boşa çıktı.



TRUMP KONUŞTU SİHİR BOZULDU


Küresel piyasalar; ABD başkanlığına seçilen Donald Trump'ın önceki akşamki açıklamalarının ardından pozitif bir seyir izlemeye başladı. Trump'ın Rusya ile ilişkiler, DEAŞ ve ABD'nin diğer ülkelerle ticari ilişkileri konusundaki açıklamalarının ardından dolar endeksi düşüşe geçti. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizi de yüzde 2,40 sınırından yüzde 2,33'e indi. Dolar endeksi, önceki gün içinde 102,95'e çıksa da Trump'ın konuşmasının ardından düşüşe geçerek 101,28'e geriledi. İstanbul serbest piyasada ise dolar 3,87 liradan, avro 4,1170 liradan güne başladı.



İKİNCİ HAMLE MB'DEN GELDİ


Piyasalardaki puslu havanın bir miktar dağılmasını sağlayan ikinci adım ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan geldi. Merkez Bankası; dün 1 hafta vadeli repo ihalesi açmayarak likidite politikasında daha sıkı bir duruş sergileyeceğini gösterdi. Önceki gün 18 Ocak vadeli repo ihalesi ile piyasaya 5 milyar lira vermişti. MB, son olarak 1 hafta vadeli repo ihalesi Ocak 2014'te açılmamıştı. Bu sıkılaştırma ile piyasa yapıcı bankaların fonlama maliyeti daha yüksek olan 'Geç Likidite Penceresi'ne yönelmesini sağlayan Merkez Bankası'nın bu adımdaki amacı, “TL'nin maliyetini artırarak döviz kurlarındaki yükselişi sınırlamak” olarak ifade ediliyor.



3,75'E KADAR GERİLEDİ


Merkez Bankası'nın bütün enstrümanlarını önümüzdeki günlerde de kullanabileceği belirtiliyor. MB'nin repo ihalesi açmamasının ardından 3,93 sınırından 3,8580'e gerileyen Dolar/TL, günün ilerleyen saatlerinde düşüşünü sürdürerek 3,7592'ye kadar geriledi. Bu seviyenin kaydedilmesinde uluslararası piyasalarda doların değer kaybetmesi de etkili oldu. Analistler, teknik açıdan dolar/TL'nin 3,81'in altında kalması durumunda, sırasıyla 3,7250 ve 3,6400 seviyelerinin gündeme gelebileceğini tahmininde bulunuyor. Gün içinde 4,1804 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gören avro/TL ise 4,0100'a kadar düştü.



Türkiye'nin kamu finansmanı güçlü


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'de kamu finansmanının halen güçlü olduğunu açıkladı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin finansman ihtiyacının yüksek olmasına rağmen kamu finansmanının da güçlü olduğunu açıkladı. Kredi derecelendirme kuruluşunun, Londra'da küresel ekonomik gelişmelerin ele alındığı toplantıdaki sunum notlarında, “Türkiye'nin dış finansman ihtiyacı yüksek, politik risk yüksek. Kamu finansmanı ise halen güçlü” değerlendirmelerine yer verildi. Fitch'in Küresel Reyting Başkanı James McCormack ise Fitch Ratings'ten bir heyetin hali hazırda Türkiye'de olduğunu belirterek, negatif görünümünün risklerde yükselişe işaret ettiğini, not indirimi riskinin olduğunu da savundu.



BORSA % 4,2 ARTIŞLA COŞTU


Döviz kurlarında son günlerde yaşanan seyrin aksine Borsa İstanbul'un manipülasyonlara direniyor. Hafta başından bu yana ivmesi hep yukarı yönlü olan BIST Ulusal 100 Endeksi, dün banka hisseleri öncülüğünde yüzde 4,2 yükselerek 80.891'dan tamamladı. Güne pozitif bir başlangıç yapan Borsa İstanbul'da, Merkez Bankası'nın 1 hafta vadeli repo ihalesi açmamasının ardından döviz kurlarının düşüşe geçmesi banka hisselerinde alımların güçlenmesini sağladı.




MB'nin eli kolu bağlı değil





Merkez Bankası'nın piyasaya müdahalesine ilişkin bir değerlendirme de Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten geldi. Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Merkez Bankası'nın eli kolu bağlı değildir. Geçmişte olduğu gibi gereken tedbirleri alıyor, alacak” dedi. Fiyat istikrarının temel öncelikleri olduğunu belirten Şimşek, bugünlerde piyasanın ruh halinin bardağı boş tarafından görmeye dayandığını, sorunun da bundan kaynaklandığını ifade etti. Şimşek, “Toz duman dağılacak. Önemli olan temellerdir” yorumunda bulundu.




Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci de döviz kurunun manipüle edildiğine dikkat çekti. Tüfenkci, “Manipüle edildiği noktasında güçlü veriler var. Hükümet olarak da Merkez Bankamızla bunu yakından izliyoruz” dedi. Özellikle bazı yurt dışı ve yurt içinde faaliyet gösteren fonların hızlı çıkışları olduğuna işaret eden Tüfenkci, sicil affına ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Tüfenkci, yasa tasarısının yaklaşık 12 milyon 500 bin kişiyi ilgilendirdiğini belirterek şunları kaydetti: "Sicil affından yaklaşık 1, 5 ile 1,6 milyon arasında esnafımız yararlanır.”







#Merkez Bankası
#Donald Trump
#Fitch
7 yıl önce