|

Rus müşteriler hasret giderdi

Antalya’da 22. kez kapılarını açan hazır giyim organizasyonu Dosso Dossi, çoğunluğunu Rusların oluşturduğu 30 ülkeden 4 bin alıcıyı ağırladı. 150’ye yakın üretici, yabancı müşterilere 1 milyondan fazla ürün satıp Türk ekonomisini destekledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/12/2016 الإثنين
Güncelleme: 23:40 - 18/12/2016 الأحد
Yeni Şafak

2015 yılında başlayıp 2016 boyunca süren Rusya krizi, birçok sektörü olduğu gibi tekstili de etkiledi. İlişkilerin düzelmesiyle yaptırımların kısmen kalkması, Türk hazır giyim sektörüne yeniden can suyu olmaya başladı. Her yıl 2 defa yabancı alıcıları Türkiye'de ağırlayan Dosso Dossi Holding'in iş ve tatili birleştiren organizasyonu sayesinde Rus yatırımcılar Antalya'ya çıkarma yaptı. Hafta içi 22. kez kapılarını açan Dosso Dossi Fashion Show, 150'ye yakın üretici yerli firmayı, 30 ülkeden gelen 4 bin alıcıyla buluşturdu.



İŞİMİZİN BAŞINDAYIZ


Dosso Dossi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan, 11 yıl önce 11 üretici firma ve 45 alıcı ile yola çıktıklarını hatırlatarak, bugün gelinen noktanın sektör için büyük bir gurur tablosu olduğunu söyledi. Yaşadıkları gururun İstanbul ve Kayseri'deki terör saldırılarıyla gölgelendiğini belirten Eraslan, “Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Terörün hedefi insanları yılgınlığa sürüklemek ve gündelik hayatı felç etmek. Biz onların emellerine prim vermedik. 'Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır' sözünü ilke edindik. Ülkemiz ve sektörümüz zor dönemden geçerken görevimizi ve sorumluluğumuzu hakkıyla yerine getirmek için işimizin başındayız” dedi.



RUSLAR BAŞI ÇEKTİ


Bu etkinlik sayesinde yabancı alıcıların Türkiye'ye olan güveninin daha da büyüdüğüne dikkati çeken Eraslan, Rus müşterilerde yüzde 15 oranında artış olduğunu paylaştı. Rus firmalarının, yaşanan krize rağmen Türk ürünlerinden vazgeçmediğini anlatan Eraslan, “Devlet baskısına rağmen Türk etiketini kesip ürünlerimizi Rusya'da satıyorlardı. O dönemde bile en iyi müşterilerimiz yüzde 33 ile Ruslar oldu. Şu an bir sorun kalmadı. Türk malına daha yoğun bir rağbet var. Geleneksel müşterilerimiz içerisinde yüzde 40 oranıyla Rus alıcılar yine lider konumdalar” diye konuştu. İstanbul ve İzmir'de 3-4 ay boyunca müşteriler için koleksiyon hazırladıklarını ifade eden Erslan, yaklaşık 30 bin kişinin siparişleri yetiştirmeye çalıştığını dile getirdi.







30 ÜLKEDEN 4 BİN ALICI


Türkiye'nin hazır giyimde 30 ülkenin modasını belirlediğini vurgulayan Eraslan, “Fuarda 4 bin yabancı alıcı var. Bu fuar sayesinde birçok firma yıllık ihtiyacı olan ürünü alıyor. Dosso Dossi firmaların yüzde 50-60 oranında cirosunu karşılıyor. Yaz için de büyük bir organizasyon hazırlıyoruz” şeklinde konuştu. Eraslan, fuar alanında 55 stand kurduklarını belirterek, şu bilgileri verdi: “Firmalarımız yabancı alıcılarla uyum içerisinde çalışıyor. Büyük bir aile haline geldik. Online satışlar da yapıyoruz. Ürünleri kilosu 300 dolara satıyoruz. Katma değeri yüksek ürünler bunlar. Önümüzdeki yıl internet üzerinden satışlarımızı daha da güçlü bir hale getireceğiz."



ABD'DEN SİPARİŞ


2015'in son çeyreğinde Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinde 3 milyon dolarlık bütçe ile yaptıkları tanıtım kampanyası sayesinde 350 milyon kişiye ulaştıklarını aktaran Eraslan, "Doğu blok ülkeler hedef pazarımız. ABD'den de sipariş aldık. Çengelköy'deki lojistik merkezimizde ürünleri ayrıştırıp, müşterilerimize gönderiyoruz” dedi.



1 MİLYON ADET SATIŞ


Eraslan, 2016 yılına ihracatta yüzde 7 artış hedefiyle başladıklarını belirterek, “Bu seneyi de 17 milyar dolar ihracatla kapatacağız. Beklentilerimiz karşılık bulmadı” dedi. Osmanbey ve Laleli esnafının pariteden kaynaklı fiyatları yüzde 25 aşağı çektiğini ifade eden Eraslan, "Bu organizasyon sayesinde 4 bin alıcıya 1 milyondan fazla ürün sattık” diye konuştu.



ÇİN, BİZİMLE YARIŞAMAZ


Çin'in tekstil ürünleri hakkında da değerlendirmelerde bulunan Eraslan, “Fiyat olarak bize yakın ama kalite ve tasarımda Türkiye ile yarışamazlar. Dünyada ilk 5'teyiz” dedi. Dosso Dossi için 5 yıldızlı 6 oteli kapattıklarını anlatan Eraslan, Antalya'da turizme de katkıda bulunmaktan dolayı mutlu olduklarını sözlerine ekledi.


#Dosso Dossi
#Hazır giyim
٪d سنوات قبل