|

Sanayi üretimi toparlanıyor

Sanayi üretimi kasımda bir önceki aya göre aynı kalırken, yıllık bazda %2,7 yükseldi. Türkiye’nin birçok iç ve dış şoka dayanıklı olduğunu ispatladığını söyleyen Sanayi Bakanı Faruk Özlü, “Bu güçlü yapısıyla üretmek ve ürettiğinden para kazanmak için çok ciddi potansiyel taşımaktadır. Bu nedenle, Türkiye, yatırım için doğru tercihtir” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/01/2017 الثلاثاء
Güncelleme: 22:46 - 9/01/2017 الإثنين
Yeni Şafak

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, geçen yılın kasım ayında 2015 yılının aynı ayına göre yüzde 2,7 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise kasımda bir önceki aya göre değişim göstermedi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı kasım ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, arındırılmamış sanayi üretim endeksinde de, kasımda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 artış kaydedildi.



TÜRKİYE YATIRIM İÇİN DOĞRU TERCİH


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 2016 yılı kasım ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi. Sanayi üretiminde ekim ayında başlayan artışın kasım ayında da beklentiler doğrultusunda devam ettiğini söyleyen Özlü, üçüncü çeyrek başarısız darbe girişimi, turizm sektöründeki sorunlar ve çevre ülkelerde yaşanan gelişmeler sonucunda yatırımların ve tüketimin ertelendiği bir dönem oldu. Dördüncü çeyrek ise ertelenen yatırımların ve harcamaların tekrar hayata geçtiği bir dönem oldu. Ekim ve Kasım aylarına ilişkin sanayi üretim rakamları da bunu teyit ediyor” diye konuştu. Türkiye'nin birçok iç ve dış şoka dayanıklı olduğunu ispatladığının altını çizen Özlü, yapısal reformlara da hız kesmeden devam edeceklerini belirtti. Özlü, şöyle dedi: “Nitekim son olarak mecliste kabul edilen Sınai Mülkiyet Yasası bunun en önemli örneğidir. Türkiye bu güçlü yapısıyla üretmek ve ürettiğinden para kazanmak için çok ciddi bir potansiyel taşımaktadır. Bu nedenle, Türkiye, yatırım yapmak için doğru tercihtir.”



EN YÜKSEK ARTIŞ DAYANIKLI TÜKETİMDE


Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında sınıflamasına göre, söz konusu ayda bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 2,6 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış verilere göre, sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, kasımda bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,2 azaldı. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,5 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış verilere göre, sanayinin alt sektörleri incelendiğinde geçen yılın kasım ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,8, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7,8 arttı.



Talep üretimi canlandırdı


Yatırım malı ve dayanıklı tüketim malı üretimindeki artışların iç ve dış piyasalardaki toparlanmayı ortaya koyduğunu belirten Sanayi Bakanı Özlü, şöyle devam etti: “Türkiye AB'nin ve diğer gelişmiş ülkelerin artan talebinden her geçen gün daha fazla pay alıyor... Ayrıca, Rusya ve diğer komşularımızla olumlu gelişmeler ile petrol üreten ülkelerin gelirinin artıracak olması, gerek mal gerekse de hizmet ihracatımıza olumlu yansıyacak ve sanayi üretimine katkı sağlayacak."



2017 yatırım yılı olacak


Sanayi Bakanı Özlü, iç talep koşullarında da iyileşme gördüklerini ifade etti. 2015'te birçok yapısal reformu hayata geçirdiklerine dikkat çeken Özlü, “Bunların olumlu etkisini 2017'de görmeye başlayacağız. Özellikle yatırımların arttığı bir yıl yaşayacağız. Ayrıca, güncellediğimiz teşvik sistemi yatırımcıya ciddi imkanlar sunacak" dedi.



#TÜİK
#Sanayi üretimi
٪d سنوات قبل