|

Savunmada 13.5 milyar dolarlık projeler ele alındı

Başkan Erdoğan, 100 günlük icraat programında açıkladığı projelere büyük önem verdiği savunma sanayiinden başladı. Savunma sanayiinde hayata geçirilecek devrim niteliğindeki projeler dün Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde ele alındı. Toplantıda 45 proje detaylarıyla görüşüldü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/08/2018 Çarşamba
Güncelleme: 03:36 - 8/08/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı’nda toplam 13,5 milyar TL bedeli olan projeler değerlendirildi. Toplantıda, savunma sanayi ve teknolojilerini geliştirme, güçlendirme, destekleme ve ihracat amaçlı muhtelif yatırım ve iyileştirme faaliyetleri ile ilgili tedbirler alındı.
Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı’nda toplam 13,5 milyar TL bedeli olan projeler değerlendirildi. Toplantıda, savunma sanayi ve teknolojilerini geliştirme, güçlendirme, destekleme ve ihracat amaçlı muhtelif yatırım ve iyileştirme faaliyetleri ile ilgili tedbirler alındı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinin ardından Savunma Sanayii İcra Komitesi ilk toplantısını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yaptı. Erdoğan, 100 günlük icraat programına, büyük önem verdiği savunma projelerinden başladı.

Erdoğan’ın açıkladığı programda en kapsamlı bölümü 48 başlıkta savunma sanayi başlığı oluşturdu. Projeler dün Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayi İcra Komitesi’nde ele alındı. Komitede yeni projelerde üzerinde de değerlendirme yapıldı. Savunma Sanayii Komitesi, son olarak mart sonunda Erdoğan başkanlığında toplanmış ve toplam 4,8 milyar dolar bedeli olan 29 projeyi değerlendirmişti.

YERLİ VE MİLLİ

Son süreçte savunma sanayiinde attığı adımlarla devrim gerçekleştiren Türkiye, Erdoğan’ın talimatı ile dışa bağımlılığı en aza indirmeyi hedefliyor. Erdoğan’ın açıkladığı ve Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde de değerlendirmesi yapılan projelerde yerlilik ve milliğin artırılmasına yönelik çalışmalar ise öncelikli sırada yer alıyor. İşte savunma sanayine hız kazandıracak o projelerden bazıları:

TEKNOPARK BÜYÜYECEK

* Lazer silah sistemi geliştirilmesine yönelik ihtiyaç analizi tamamlanacak.

* Elektromanyetik fırlatma sistemi geliştirilmesine yönelik ihtiyaç analizi bitirilecek.

* İstanbul Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesinin büyütülmesi için 85 girişimci ekibin 115’e, 147 girişimcinin 210’a, 4.161 personelin 5.000’e ulaşması sağlanacak.

* Sürücüsüz insansız araçlar geliştirilmesi projesi başlatılacak.

* 30 cm altı çözünürlüklü yerli gözlem uydusu projesi 100 gün içinde başlayacak.

ALTAY’DA SERİ ÜRETİM

* Güdümlü, güdümsüz roketlerin ve hava savunma sistemlerinin test alanının tahsisi ve inşasına yönelik sözleşme imzalanacak.

* Hafif, orta ve ağır olmak üzere 3 farklı sınıfta insansız kara araçları geliştirilmesi projesi başlatılacak.

* 250 tankı içeren ALTAY seri üretim projesinin sözleşmesi imzalanacak.

* Tanklarda Pulat aktif koruma sisteminin 40’u entegre edilecek.

* ATAK helikopterinde kullanılmak üzere geliştirilmekte olan ve ilk çekirdeğinin ateşlemesi yapılan turboşaft motorun kavramsal tasarım aşaması tamamlanacak.

* MİLGEM Projesi 3. Gemi olan Burgaz ada Korveti 27 Eylül 2018’de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslimi gerçekleşecek.

İHA SAYISI ARTIRILACAK

* Mevcutta 52 adet bulunan Bayraktar TB2 İHA sayısı 58’e çıkarılacak.

* Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi geliştirilmesine yönelik tasarımın ilk aşaması da tamamlanacak.

* Silahlı HÜRKUŞ Uçağı (HÜRKUŞ-C) Geliştirilmesi ve Seri Üretimi’ne yönelik ihale sonuçlandırılarak yüklenici firma belirlenecek.

* MPT-76 Projesi kapsamında 5.500 adet tüfeğin teslimatının yapılacak.

* Savaş uçaklarında kullanılan modern mühimmatların yerli imkanlarla geliştirilerek tedarik edilmesi sağlanacak.

* Savunma Sanayii Zirvesi gerçekleştirilecek.

  • İlklerin toplantısı
  • Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesinin ardından Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin ilk toplantısı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapıldı. Son olarak mart ayında yapılan toplantıya Başbakanlık Müsteşarı olarak katılan Fuat Oktay bu toplantıda Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Genelkurmay Başkanı olarak katılan Hulusi Akar Milli Savunma Bakanı, Savunma Sanayii Müsteşarı olarak katılan İsmail Demir de Savunma Sanayii Başkanı olarak yer alıyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler de ilk kez Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısına katılıyor.
#Recep Tayyip Erdoğan
#Fuat Oktay
6 yıl önce