|

Sicili temiz şirketlere KOSGEB kredisi

KOSGEB’in 50 bin liralık sıfır faizli işletme kredisine 3 gün içinde 244 bin 980 başvuru gelirken, kredi verilecek şirketlerle ilgili ciddi güvenlik soruşturması yapılacak. Finansman dağıtımında mikro ölçekli olanlar yanında, üretim ve istihdama katkı sağlayanlara öncelik verilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/12/2016 суббота
Güncelleme: 00:30 - 24/12/2016 суббота
Yeni Şafak

Küçük ve Orta Ölçeli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi'nin (KOSGEB) 15 bin işletmeye vermeyi planladığı 50 bin liralık faizsiz krediye talepte bulunan 245 bin firma ile ilgili ciddi güvenlik soruşturması yapılacak. FETÖ bağlantısı olanların yararlanamayacağı kredinin musluğu da pazartesi günü açılıyor.



KAYITLI İŞLETME 500 BİN


Süre uzatılmaması sebebiyle geçen bu sürede KOSGEB veri tabanına kayıt yaptıran, beyannamesini güncelleyen işletmelerle başvuru sayısının 500 bine ulaştığı belirtildi. Bu işletmelerin de 2017 desteklerinden yararlanabileceği ifade edilirken, krediyi güvenlik soruşturmasından geçen işletmeler alacak.



Başvuran işletmelerin sıralaması yazılımla otomatik yapılırken, her il için TÜİK verilerine göre kota belirlenecek. İl kotalarına göre bu haktan 15 bin firma yararlanacak. İşletmeler ölçeklerine göre mikro, küçük, orta olarak sınıflandırılacak. Ayrıca uygun şartlardaki bu kredinin dağıtımında mikro ölçekli şirketlere öncelik verilecek.



PUANLAR EŞİT OLURSA İSTİHDAMA BAKILACAK


İşletmelerin ölçeğine göre yapılan değerlendirmede işletmeler arası sıralamanın aynı olması durumunda istihdam fazlası olan işletmelere öncelik verilecek. Bu veriye göre yıllık iş birimi sayısının eşit olması durumunda işletmelerin bilgi beyannamesinde yer alan net satış hâsılatı (cirosu) yüksek olan işletmeler lehine sıralama yapılacak. Puanlama kriterlerine göre üretime katkı sağlayan, istihdam yaratan işletmelere öncelik verilecek.



BANKALARA LİSTE


Destek programına rekor talep geldiğini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, başvuruların alınmasının ardından değerlendirme sürecinin başladığını söyledi. Özlü, KOBİ'lerin hafta başında kredilerini kullanabileceğini belirtti. Bakan Özlü de KOBİ'lerin FETÖ bağlantısına bakılarak hareket edileceğini,ifade etti.



Krediye erişim tasarısına ilk onay geldi


Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan reel sektör paketinde yer alan ve KOBİ'lerin krediye erişim imkanının arttırılmasını hedefleyen torba kanun tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda önceki gün kabul edildi. Tasarıya göre, işletmelere kredi garantisi veren kurumlara 25 milyar liraya kadar nakit kaynak aktarmaya veya özel tertip devlet iç borçlanma senedi ihraç etmeye Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı bulunduğu bakan, yeni açılacak tertiplerine 25 milyar liraya kadar ödenek eklemeye Maliye Bakanı yetkili olacak.


#KOSGEB
#FETÖ
7 лет назад